ΝΣΚ/167/2021
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Εξέταση του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος κατά την εξέταση της αίτησης απαλλαγής από τα δίδακτρα φοιτήτριας Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), ηλικίας 25 ετών κατά το έτος επιλογής της σε αυτό.(...)Για την απαλλαγή από τέλη φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), φοιτητή που κατά το χρόνο επιλογής του είναι άνω των 24 ετών, τα εισοδηματικά κριτήρια, εφόσον είναι άγαμος, θα ελεγχθούν βάσει του ατομικού του εισοδήματος, προς απόδειξη του οποίου απαιτούνται αντίγραφα της δήλωσης Ε1 και των εκκαθαριστικών (συμπεριλαμβανομένου του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο, κατά το χρόνο επιλογής του στο ΠΜΣ, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση φόρου
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/488/2002
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Εισαγωγή μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ που κατέχουν προσωποπαγή θέση στα ΠΜΣ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η εισαγωγή στα ΠΜΣ των μελών ΕΠ των ΤΕΙ που κατέχουν προσωποπαγή θέση γίνεται κατά αριθμητική υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού μεταπτυχιακών φοιτητών, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία επιλογής της παρ.2 του άρθρου 12 Ν 2083/92. Με τις φράσεις «… σχετική διαδικασία και κάθε σχετικό θέμα» που αναφέρονται στην παρ.8 του άρθρου 6 Ν 2916/2001 δεν υπονοείται παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού στην ισχύουσα διαδικασία επιλογής.
ΝΣΚ/331/2003
Πανεπιστήμιο. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ). Προϋποθέσεις. Περιεχόμενο πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αρχή νομιμότητας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) γίνονται δεκτοί αποκλειστικά πτυχιούχοι ΑΕΙ, μετά από επιλογή. Η κατοχή υποτροφίας δεν περιλαμβάνεται στην άνω επιλογή. Περιεχόμενο προσκλήσεως ενδιαφέροντος. Αντίθετο προς την αρχή νομιμότητας.
ΝΣΚ/118/2021
Η κατ’ άρθρο 31 παρ. 5 του ν. 4485/2017 ανάληψη μεταπτυχιακού έργου από μέλη ΔΕΠ Τμήματος ΑΕΙ, ως προϋπόθεση για την εκλογή τους ως μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).(...)Η κατ’ άρθρο 31 παρ. 5 του ν. 4485/2017 προϋπόθεση της ανάληψης μεταπτυχιακού έργου από μέλη ΔΕΠ Τμήματος ΑΕΙ για την εκλογή τους ως μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), αφορά στην ανάληψη του έργου αυτού σ’ αυτό καθαυτό το ΠΜΣ, στο οποίο αφορά η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής και όχι σε άλλα ΠΜΣ που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει το Τμήμα.
ΝΣΚ/214/2018
Νομιμότητα εγγραφής υποψήφιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.).(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η εγγραφή υποψήφιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι νόμιμη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της με αριθμ. 1751/27-2-2015 απόφασης του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις ομοίου περιεχομένου ρυθμίσεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Μ.Σ. (άρθρο 16) και της σχετικής από 30-8-2016 ανακοίνωσης – πρόσκλησης (πλειοψ.).
Φ.330/182/618438/2024
Καθορισμός του αριθμού των θέσεων των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων για φοίτηση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εσωτερικού κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026.
ΝΣΚ/77/2020
Αν, για τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος φοιτητή που αιτείται απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), λαμβάνεται υπόψη η δηλούμενη ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.(...)Για την απαλλαγή από τέλη φοίτησης σε Π.Μ.Σ., κατά τον υπολογισμό του συνολικού καθαρού οικογενειακού εισοδήματος, δε λαμβάνεται υπόψη το ποσό που δηλώθηκε ως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, επειδή αυτό αφενός δεν αποτελεί πηγή εισοδήματος κατά τις οικείες φορολογικές διατάξεις, αφετέρου διότι δεν προβλέπεται στις διατάξεις περί απαλλαγής φοιτητών Π.Μ.Σ. από τα δίδακτρα (ομόφωνα).
ΔΙΔΚ/Φ.38/4/οικ.31839/2017
Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) με αντικείμενο την εξέταση ενστάσεων περί συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών [άρθρ. 9 ν. 4354/2015).
ΝΣΚ/126/2021
Ποιοί από τους διδάσκοντες σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΕΙ μπορούν να ορίζονται μέλη της εξεταστικής επιτροπής διπλωματικών εργασιών.(...)Μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής διπλωματικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένου του επιβλέποντος, δύνανται να ορίζονται όλοι οι διδάσκοντες στους οποίους μπορεί να ανατίθεται εκπαιδευτικό/διδακτικό έργο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις του άρθρου 36 του ν. 4485/2017.
ΝΣΚ/101/2020
Εάν κατά τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα την Εισήγηση Ίδρυσης Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, νόμιμα συνυπολογίστηκε στο σύνολο των μελών του Τμήματος, για το σχηματισμό της προβλεπόμενης από το άρθρο 32 παρ. 2 του ν. 4485/2017 πλειοψηφίας, μέλος ΔΕΠ, το οποίο απουσίαζε λόγω μακρόχρονης αναρρωτικής άδειας.(..)Κατά τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα την Εισήγηση Ίδρυσης Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), νόμιμα συνυπολογίστηκε στο σύνολο των μελών του Τμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4485/2017, για το σχηματισμό απόλυτης πλειοψηφίας υπέρ της πρότασης για ίδρυση ΠΜΣ, μέλος το οποίο απουσίαζε λόγω μακρόχρονης αναρρωτικής άδειας (ομόφωνα).
ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56/2750/οικ.2351/2022
«Μοριοδότηση αδιάσπαστων τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters) κατά τη διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων σύμφωνα με τα άρθρα 84 – 86 του Υ.Κ.» ΑΔΑ:ΡΕ1946ΜΤΛ6-ΚΝΞ