ΝΣΚ/205/2019
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Καθορισμός του περιεχομένου των εννοιών του μονογονέα, του πολύτεκνου και του τρίτεκνου γονέα, οι οποίοι δικαιούνται αυξημένο αριθμό ημερών αδείας σε περίπτωση ασθένειας ανηλίκου τέκνου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007.(..)α) Ο υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο, είναι διαζευγμένος γονέας και ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου μετά του οποίου κατοικεί, καθώς και ο υπάλληλος, γονέας ανηλίκου τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, ο οποίος ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια του τέκνου μετά του οποίου κατοικεί, περιλαμβάνονται στην έννοια του μονογονέα, που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ασκούν τη γονική μέριμνα του ανηλίκου από κοινού μετά του άλλου γονέα. β) Για τον καθορισμό των εννοιών του τρίτεκνου και του πολύτεκνου γονέα - υπαλλήλου, που αναφέρονται στην ίδια ως άνω παράγραφο, θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε φορά υπόψη μόνο ο αριθμός των τέκνων, τα οποία είναι ανήλικα κατά το χρόνο που ζητείται η χορήγηση αδείας και όχι ο συνολικός αριθμός των τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας (ομόφ.).
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/414/2012
Δυνατότητα ταυτόχρονης συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, με ευνοϊκές προϋποθέσεις διαζευγμένων γονέων δύο αναπήρων τέκνων, που έκαστος έχει την επιμέλεια ενός αναπήρου τέκνου.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν είναι δυνατή η θεμελίωση αυτοτελούς συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, στο πρόσωπο ενός εκάστου των διαζευγμένων γονέων δύο αναπήρων τέκνων, όταν ο καθένας από αυτούς έχει κρατήσει, την επιμέλεια ενός αναπήρου τέκνου. Συνεπώς, μόνο ο ένας από τους δύο αυτούς γονείς μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων της παρ. 1 του άρθρ. 37 του Ν. 3996/2011, που αντικατέστησε το άρθρο 5 παρ. 4 του ν.3232/2004, το δικαίωμα συνταξιοδότησης του οποίου, τελεί υπό την προϋπόθεση ότι ο έτερος γονέας θα παραιτηθεί από την άσκηση του δικού του δικαιώματος, που του παρέχει η διάταξη αυτή.
ΝΣΚ/65/2023
Ερωτάται: α) Εάν δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είναι πατέρας τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, το οποίο ναι μεν έχει αναγνωρίσει αλλά δεν υπάρχει ειδική συμφωνία με τη μητέρα του τέκνου για την άσκηση και κατανομή της γονικής μέριμνας, δικαιούται να λάβει την προβλεπόμενη στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων άδεια για την ανατροφή του τέκνου ή εάν για τη χορήγησή της θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προϋποθέσεις, όπως το εάν συνοικεί με το τέκνο και β) εάν δημόσιος υπάλληλος, που έχει την ιδιότητα του μονογονέα και λόγω της ιδιότητας αυτής δικαιούται προσαύξηση σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (άρθρο 53 παρ. 5 και παρ. 8), χάνει την ιδιότητα αυτή σε περίπτωση τέλεσης γάμου και δεν δικαιούται πλέον τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις. (...) α) Προκειμένου να χορηγηθεί η προβλεπόμενη στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 άδεια εννέα (9) μηνών για την ανατροφή του τέκνου σε δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος είναι πατέρας τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, το οποίο ναι μεν έχει αναγνωρίσει αλλά δεν υπάρχει ειδική συμφωνία με τη μητέρα του τέκνου για την άσκηση και κατανομή της γονικής μέριμνας, θα πρέπει να εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία εάν ο υπάλληλος ασκεί εν τοις πράγμασι την επιμέλεια του τέκνου και ιδίως αν κατοικεί μαζί με αυτό, τηρουμένων και των προϋποθέσεων της παρ. 3 του ως άνω άρθρου (ομόφωνα). β) Υπάλληλος, που έχει την ιδιότητα του μονογονέα και λόγω της ιδιότητας αυτής δικαιούται προσαύξηση σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, που προβλέπονται στο ν. 3528/2007 (άρθρο 53 παρ. 5 και παρ. 8), δεν χάνει την ιδιότητα αυτή σε περίπτωση τέλεσης γάμου εφόσον εξακολουθεί να ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου μαζί με το οποίο αυτός κατοικεί, και κατά συνέπεια ο υπάλληλος αυτός συνεχίζει να δικαιούται τις προβλεπόμενες στο νόμο προσαυξήσεις (ομόφωνα).
ΝΣΚ/356/2012
Πολύτεκνος υπάλληλος, πατέρας έξι (6) τέκνων – Άδεια ανατροφής τέκνων – Κοινή δήλωση των συζύγων προς τις υπηρεσίες τους – Χορήγηση ή μη του υπολοίπου διαστήματος της εννεάμηνης αδείας ανατροφής για το πέμπτο (5) τέκνο – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Ο διοικητικός υπάλληλος της Ε.Υ.Π. δεν δικαιούται να κάνει χρήση της εννεάμηνης γονικής αδείας των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 2 και 3 ν. 3528/2007 για την ανατροφή του πέμπτου τέκνου του κατά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα των 37 ημερών, δεδομένης της αντίθετης συμφωνίας, η οποία έχει καταρτιστεί από τους αυτόν και την σύζυγό του, μητέρα του τέκνου. (ομοφ.) β) Ο ίδιος δεν δικαιούται να κάνει χρήση τμήματος της αντίστοιχης γονικής άδειας για την ανατροφή του έκτου πλέον τέκνου του μετά την λήξη των θερινών διακοπών των σχολείων, σε χρόνο δηλαδή, απέχοντα της λήξης της πρώτης περιόδου της ίδιας αδείας, της οποίας έχει κάνει χρήση η σύζυγός του και μητέρα του τέκνου, κατόπιν κοινής συμφωνίας των. (ομοφ.)
ΝΣΚ/25/2012
Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις κατά τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα – Χορήγηση ή μη εννεάμηνης αδείας ανατροφής τέκνου στον πατέρα – Προϋποθέσεις – Αυτοτελές δικαίωμα λήψης αδείας για έκαστο τέκνο ή όχι.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Επί υπαλλήλου της Ε.Υ.Π., πατέρα τεσσάρων τέκνων, τα τρία των οποίων προήλθαν από τρίδυμη κύηση, ο δε τοκετός έλαβε χώρα μετά τον Ν. 3528/2007, ισχύει μεν το άρθρο 53 του προϊσχύσαντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν. 2683/1999), πλην εφαρμόζονται και οι ευνοϊκές ως προς τον πατέρα υπάλληλο επεκτατικές διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 2 και 3 του ισχύοντος κώδικα. (ομοφ.) β) Το δικαίωμα χορήγησης άδειας ανατροφής παρέχεται άπαξ στη μητέρα ή τον πατέρα υπάλληλο κατ’ επιλογήν, για κάθε τοκετό, ανεξαρτήτως αριθμού γεννηθέντων τέκνων. (ομοφ.)
ΣΤΕ/2001/2012
Άδεια ανατροφής τέκνου:..Επειδή, ο λόγος που προβάλλει ο αιτών ότι κατά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της οικογένειας (άρθρο 21 παρ. 1 και 5), του άρθρου 25 παρ. 1 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 53 του ν 3528/2007 δεν του χορηγήθηκε πλήρης εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου είναι αβάσιμος, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην 7η σκέψη, όταν ο διορισμός ακολουθεί τη γέννηση τέκνου, ο γονέας δεν έχει δικαίωμα να λάβει πλήρη εννεάμηνη άδεια, αλλά, αν επιλέξει να λάβει συνεχόμενη άδεια, αυτή είναι ίση με τις ώρες του μειωμένου ωραρίου που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση του τέταρτου έτους της ηλικίας του τέκνου του προσαυξημένη κατά ένα μήνα στην περίπτωση που είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%, όπως ο αιτών, ο οποίος εξάλλου δεν προβάλλει ότι η προσβαλλόμενη πάσχει γιατί δεν έχει υπολογιστεί σωστά σύμφωνα με τα ανωτέρω η άδεια που του χορηγήθηκε.Επειδή, μη υπάρχοντος άλλου λόγου, πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση, να καταπέσει το παράβολο υπέρ του Δημοσίου και τέλος, εκτιμώντας τις περιστάσεις να απαλλαγεί ο αιτών από τη δικαστική δαπάνη του καθού ΝΠΔΔ το οποίο έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα, (παρ. 1 άρθρου 275 Κ.Δ.Δ., που εφαρμόζεται δυνάμει της παρ. 1 περ. στ ν. 702/1977, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 50 του ν.3659/2008).
ΝΣΚ/19/2019
Ασφάλιση ανηλίκου τέκνου στη μερίδα του δικαστικώς αναγνωρισθέντος ως πατέρα του.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Το ανήλικο τέκνο, που έχει αναγνωριστεί δικαστικά, μπορεί να ασφαλιστεί στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα του, ακόμα και όταν δεν συμβιώνει με αυτόν, όταν ο τελευταίος, υπαίτια, αρνείται ή αδιαφορεί για την ασφάλισή του, μετά από αίτηση της ανασφάλιστης μητέρας του ανηλίκου, η οποία έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια του προσώπου του. (πλειοψ.) Παραπέμφθηκε στην Β΄ Τακτική Ολομέλεια ΝΣΚ, κατόπιν της υπ’ αριθ. 187/2018 γνωμ. του ΣΤ΄ Τμήματος ΝΣΚ.
ΝΣΚ/411/2013
Συναίνεση της μητέρας σε εκούσια αναγνώριση ανηλίκου τέκνου.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η νομίμως παρασχεθείσα συναίνεση της μητέρας, περιληφθείσα σε συμβολαιογραφική πράξη εκούσιας αναγνώρισης ανηλίκου τέκνου, η οποία στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν ήταν νόμιμη, διατηρεί την ισχύ της και παράγει τα αποτελέσματά της ως όρος του ενεργού, σε περίπτωση που η δήλωση εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου επαναληφθεί νομίμως σε μεταγενέστερο χρόνο. (ομοφ.)
ΝΣΚ/294/2017
Υπάλληλοι ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) που λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ηλικίας κάτω των 6 ετών – Δικαίωμα λήψης μηνιαίου βοηθήματος, για παραμονή τέκνων σε Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης. (Κατάσταση : Αποδεκτή) Οι υπάλληλοι του ΟΓΑ (ήδη ΕΦΚΑ), οι οποίες είναι δικαιούχοι περίθαλψης με μειωμένη καταβολή εισφορών, δικαιούνται του μηνιαίου βοηθήματος για την παραμονή των τέκνων τους σε νομίμως λειτουργούσες Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης και στην περίπτωση που η παραμονή αυτή εμπίπτει στη χρονική διάρκεια χρήσης του δικαιώματος μείωσης των ημερών εργασίας τους, υπό τη μορφή χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ηλικίας κάτω των 6 ετών (ομόφ.).
ΣΤΕ/2367/2021
ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ«…Επειδή, σύμφωνα με τις προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 2 του ν. 2721/1999, γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται να λάβει για την ανατροφή του τέκνου του τις προβλεπόμενες για τον σκοπό αυτό διευκολύνσεις, δηλαδή μειωμένο διδακτικό ωράριο και απαλλαγή από πρόσθετες υπηρεσίες, ή, εναλλακτικώς, την κατ’ άρθρο 35 παρ. 2 του ν. 3528/2007 ειδική άδεια ανατροφής με αποδοχές, χρονικής διάρκειας εννέα (9) μηνών (και, πάντως, μέχρι να συμπληρώσει το τέκνο το απώτατο ηλικιακό όριο των τεσσάρων ετών). Για τη χορήγηση, εξάλλου, της άδειας αυτής τίθενται ως μόνες προϋποθέσεις αφενός ότι το τέκνο δεν έχει συμπληρώσει, κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, το τέταρτο έτος της ηλικίας του και αφετέρου ότι δεν έχει γίνει χρήση, για την ανατροφή του ίδιου τέκνου, των εναλλακτικώς προβλεπόμενων διευκολύνσεων. Επομένως, εκπαιδευτικός με τέκνο μικρότερο των δύο ετών κατά τον διορισμό του μπορεί να επιλέξει, βάσει των ιδιαίτερων οικογενειακών αναγκών του, είτε την παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο μέχρι να συμπληρώσει το τέκνο του την ηλικία των δύο ετών είτε τη λήψη εννεάμηνης άδειας ανατροφής. Αντιστοίχως, εκπαιδευτικός με τέκνο μεγαλύτερο των δύο ετών κατά τον χρόνο του διορισμού δεν δικαιούται μεν μειωμένο ωράριο για την ανατροφή του, μπορεί, όμως, να λάβει, για τον ίδιο σκοπό, ειδική άδεια διάρκειας εννέα (9) μηνών (ή μέχρι τη συμπλήρωση από το τέκνο της ηλικίας των τεσσάρων ετών, αν υπολείπεται των εννέα μηνών ο χρόνος που απομένει μέχρι το ηλικιακό αυτό όριο)…»,
23350 ΕΞ 2023
Διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών «Στοιχεία ΑΜΚΑ» και «Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ τέκνου γονέα» της Η.ΔΙ.Κ.Α. A.E. σε φορείς του Δημοσίου, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.