ΝΣΚ/23/2017
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Δυνατότητα διορισμού ως δικηγόρων πτυχιούχων νομικής αλλοδαπών πανεπιστημίων, επιτυχόντων στον πανελλήνιο διαγωνισμό δικηγόρων, στους οποίους είχε επιτραπεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό, παρά το ότι οι αιτήσεις αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων εκκρεμούσαν στην Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας.(...)Παρά τη διαπίστωση ότι κάποιοι πτυχιούχοι νομικής αλλοδαπών πανεπιστημίων, έλαβαν μέρος και πέτυχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό δικηγόρων, καίτοι οι αιτήσεις αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων εκκρεμούσαν στην Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν δύναται να αρνηθεί το αίτημά τους περί διορισμού τους ως δικηγόρων, επειδή δεσμεύεται από την σχετική προς τούτο απόφαση του Δ.Σ. του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εκτός αν αυτή ανακληθεί, κατά τους όρους ανακλήσεως των παράνομων διοικητικών πράξεων (ομοφ.)
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
21803/2016
Καθορισμός λεπτομερειών διενέργειας της Δοκιμασίας Επάρκειας υποψήφιων δικηγόρων ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας.
21809/2016
Τροποποίηση της με αριθ. 21803/21−3−2016 απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών διενέργειας της Δοκιμασίας Επάρκειας υποψήφιων δικηγόρων ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας».
25018οικ/2020
Διενέργεια της δοκιμασίας επάρκειας υποψήφιων δικηγόρων για το έτος 2020 .
ΝΣΚ/131/2025
Ερωτάται εάν, για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Νομικής, που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δύναται ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να λαμβάνει υπόψη: α) επιτυχή αποτελέσματα εξετάσεων (δοκιμασίας επάρκειας, διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων) των άρθρων 17 και 19 του ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) και β) την πρακτική άσκηση ή και την επαγγελματική πείρα του αιτούντος την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλου σπουδών Νομικής.(....)Για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Νομικής που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεν δύναται να λαμβάνει υπόψη: α) επιτυχή αποτελέσματα εξετάσεων (δοκιμασίας επάρκειας, διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων) των άρθρων 17 και 19 του ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) και β) την πρακτική άσκηση ή και την επαγγελματική πείρα του αιτούντος την ακαδημαϊκή αναγνώριση (ομόφωνα).ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ:
72750οικ/2018
Καθορισμός αποζημίωσης του Προέδρου και των Μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων Β΄ εξεταστικής περιόδου έτους 2017.
54565οικ/2017
Καθορισμός αποζημίωσης των Μελών και των Γραμματέων των δέκα (10) Ομάδων Βαθμολόγησης για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων Β' εξεταστικής περιόδου έτους 2016.
72752οικ/2018
Καθορισμός αποζημίωσης των Μελών και των Γραμματέων των δέκα (10) Ομάδων Βαθμολόγησης για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων Β΄ εξεταστικής περιόδου έτους 2017.
54563οικ/2017
Καθορισμός αποζημίωσης του Προέδρου, των Μελών και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων Β' εξεταστικής περιόδου έτους 2016.
72751οικ/2018
Καθορισμός αποζημίωσης Προέδρων, Μελών και Γραμματέων των δεκαεννέα (19) Οργανωτικών Επιτροπών Εξετάσεων ανά Εφετείο πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων B΄ εξεταστικής περιόδου έτους 2017.
54564οικ/2017
Καθορισμός αποζημίωσης Προέδρων, Μελών και Γραμματέων των δεκαεννέα (19) Οργανωτικών Επιτροπών Εξετάσεων ανά Εφετείο πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων για τον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων Β' εξεταστικής περιόδου έτους 2016.