×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/378/2012

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Χορήγηση άδειας εγκαταστάσεως μονάδος αποθηκεύσεως και διακινήσεως πετρελαιοειδών – Περιορισμοί.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Κατά τη χορήγηση άδειας εγκαταστάσεως πετρελαιοειδών, η οποία περιλαμβάνει και λιμενικές εγκαταστάσεις διακινήσεώς τους, η αδειοδοτούσα Αρχή, δεν έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τους περιορισμούς του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας για τις Υδατοκαλλιέργειες, εφόσον υφίσταται για την εγκατάσταση αυτή ισχυρή άδεια εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων. (πλειοψ.)


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/70/2007

Χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α΄ σε εταιρεία αγοράστρια των παγίων στοιχείων εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών που πτώχευσε.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η εταιρεία, η αγοράστρια των παγίων στοιχείων πτωχεύσασας εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων μπορεί να λάβει ειδική άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών κατηγορίας Α΄ με βάση την ευεργετική διάταξη του άρθρου 15 παρ.7 του Ν 2289/1995, η οποία ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής σχετικής αίτησης εκ μέρους της. (πλειοψ.)


Αριθ. Α.Π. Δ2/Α/Φ.8/24050/1997

"Καθορισμός δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας μεταπωλητή πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση" ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με την Δ2/16570/2005 (ΦΕΚ Β 1306/16-9-2005) ΑΠΟΦΑΣΗ


ΝΣΚ/30/2006

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων Δ/νσης Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων κλπ, προϋποθέτει αθροιστικά εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 500 ίππους και χωρητικότητα μέχρι 50.000 κ.μ. (πλειοψ.)


ΔΕΚ/C-189/2003

Περίληψη της αποφάσεως Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών – Περιορισμοί – Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φυλάξεως και έρευνας εγκατεστημένες σε άλλο κράτος μέλος – Υποχρέωση λήψεως διοικητικής άδειας για τις επιχειρήσεις και τους διευθύνοντές τους και δελτίου νομιμοποιήσεως για το προσωπικό – Μη συνεκτίμηση των υποχρεώσεων που επιβάλλει το κράτος μέλος εγκαταστάσεως – Δεν επιτρέπεται – Δικαιολόγηση – Δεν χωρεί (Άρθρο 49 ΕΚ) Συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων που επιβάλλει το άρθρο 49 ΕΚ η θέσπιση από ένα κράτος μέλος διατάξεων: – οι οποίες υποχρεώνουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φυλάξεως και έρευνας, που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, καθώς και τους διευθύνοντές τους να λάβουν σχετική διοικητική άδεια, επιβάλλοντας προς τούτο την καταβολή τελών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υποχρεώσεις στις οποίες υπόκειται η αλλοδαπή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών στο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένη, και – οι οποίες απαιτούν τα μέλη του προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών, τα οποία είναι αποσπασμένα από το κράτος μέλος της εγκαταστάσεως στο άλλο κράτος μέλος, να κατέχουν δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας που εκδίδουν οι εθνικές αρχές, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη συναφώς οι έλεγχοι στους οποίους υπόκεινται στο κράτος μέλος προελεύσεως οι παρέχοντες διασυνοριακές υπηρεσίες. Τέτοιες απαιτήσεις συνιστούν πράγματι περιορισμούς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι υπερβαίνουν το αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού μέτρο και, ως εκ τούτου, δεν δικαιολογούνται από λόγους γενικού συμφέροντος. (βλ. σκέψεις 18, 20, 30, 33 και διατακτ.)


ΝΣΚ/359/2005

Χορήγηση αδειών ιδρύσεων Ιδιωτικού Σχολείου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Περιορισμοί σχετικά με τη δυνατότητα χορηγήσεως σχετικών αδειών.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Οι τασσόμενοι στα άρθρα 11 παρ.3 και 68 παρ.3 του Ν 2545/1940 περιορισμοί, αφορούν σ’ αυτά καθ’ εαυτά τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, στα οποία έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια, ή τα οποία ζητούν τη χορήγησή της και δεν επιτρέπεται κατά νόμο να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή για τη χορήγηση της αδείας το γεγονός ότι, φυσικό πρόσωπο που είναι εταίρος, μέτοχος ή μέλος Δ.Σ. νομικού προσώπου, αιτούμενου τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου ή φροντιστηρίου, είναι και το ίδιο κάτοχος σχετικής αδείας, αφού το φυσικό πρόσωπο, έστω και έχοντας αυτή την ιδιότητα, δεν ταυτίζεται με το νομικό πρόσωπο, αλλά έχει ιδία και αυτοτελή νομική προσωπικότητα.


ΝΣΚ/237/2009

Λιμενικές Αρχές – Νομιμοποίηση άρνησης χορήγησης άδειας φύλακα παροπλισμένου πλοίου λόγω διάπραξης εκ μέρους των αιτουμένων την έκδοσή της αδικημάτων (νόμου περί ναρκωτικών, κατοχής όπλων, λαθρεμπορίας, μεταφοράς λαθρομεταναστών κλπ).(..)Κατάσταση : Εν μέρει αποδεκτή 
Η Λιμενική Αρχή νομιμοποιείται να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας φύλακα πλοίου (παροπλισμένου) λόγω διάπραξης από αυτούς που ζητούν την έκδοσή της παραβάσεων: α) του νόμου περί ναρκωτικών, β) του νόμου περί κατοχής, εμπορίας, χρήσεως όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, γ) κλοπής, λαθρεμπορίας, υπεξαίρεσης, απάτης και δ) αλιείας με δυναμίτιδα. Αντιθέτως, δεν μπορεί να αρνηθεί τη χορήγησή της σε πρόσωπα που έχουν διαπράξει τα αδικήματα της μεταφοράς λαθρομεταναστών και προώθησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας, του νόμου περί συναλλάγματος και αδικημάτων επιβαρυντικών για την εργασία σε λιμένες. ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΣΤΟΙΧ. Α΄, Β΄, Γ΄ΚΑΙ Δ΄ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΣΤΟΙΧ. Ε', ΣΤ' , Ζ' ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.


ΝΣΚ/115/2002

Χαρακτηρισμός ενεργειών οργάνων της διοικήσεως ως πειθαρχικών παραπτωμάτων. Παραχώρηση δάσους ή δασικής εκτάσεως για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
1) Πρέπει να διαπιστωθεί, με διενέργεια νομότυπης διοικητικής έρευνας (ΕΔΕ κλπ) αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου δυνάμει του οποίου, οι περιγραφόμενες στο ερώτημα ενέργειες των οργάνων της Διοικήσεως δύναται να χαρακτηρισθούν πειθαρχικά αδικήματα. 2) Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την παραχώρηση δάσους και δημόσιας δασικής εκτάσεως για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και κατασφαλίζει ως νόμιμη και ισχυρή τυχόν προηγουμένως χορηγηθείσα υπέρ τέτοιου σταθμού άδεια εγκαταστάσεως εντός δάσους ή δασικής εκτάσεως. Η Διοίκηση δεν δύναται να ολοκληρώσει σχέδιο πράξεως παραχωρήσεως, το περιεχόμενο του οποίου είναι διαμορφωμένο με την παράθεση των ονομάτων των διοικητικών οργάνων (Γεν. Γραμματέων) τα οποία δεν κατέχουν την ιδιότητα αυτή στο Υπουργείο, δύναται όμως να προχωρήσει στην παραχώρηση δάσους ή δημόσιας δασικής εκτάσεως για τον προαναφερόμενο σκοπό επιλέγουσα είτε την βάση των διατάξεων του άρθρου 58 του Ν 998/79 είτε του άρθρου 13 παρ.Α περ.γ όπως αμφότερα (άρθρα) ισχύουν μετά τον Ν 2941/2001, λαμβάνουσα οπωσδήποτε υπ όψη την δεδομένη εκ του νόμου ισχύν τυχόν προεκδοθείσας άδειας υπέρ συγκεκριμένου προσώπου σε δημόσιο δάσος ή δασική έκταση και το ανεπηρέαστο του κύρους αυτής της άδειας από το δεδικασμένο και τις συνέπειες των ως άνω αποφάσεων του ΣτΕ.


ΝΣΚ/309/2006

Ανανέωση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Ε ως άδειες εμπορίας αφορολογήτων ναυτιλιακών (Β1) και αεροπορικών (Β2) καυσίμων σύμφωνα με το Ν 3054/2002 – Ποινικό μητρώο μέλους Δ.Σ. Α.Ε.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η αναφερόμενη στο ερώτημα περίπτωση αφορά αίτημα χορήγησης δύο χωριστών αδειών εμπορίας αφορολογήτων α) ναυτιλιακών καυσίμων (Β1) και αεροπορικών καυσίμων (Β2) του άρθρου 6 του Ν 3054/2002, τη χορήγηση των οποίων μπορεί νόμιμα ν’ αρνηθεί η Αδειοδοτούσα Αρχή, εφόσον η αιτούσα εταιρεία δεν αντικαταστήσει το μέλος του Δ.Σ. της, στο ποινικό μητρώο του οποίου έχουν κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως καταχωρηθεί αμετάκλητες καταδίκες για διάπραξη αδικημάτων από τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 παρ.3 του Κανονισμού Αδειών.


ΝΣΚ/310/2016

Χορήγηση εγγράφων σε ενδιαφερόμενο.(...) α) Η Διοίκηση οφείλει να ενημερώσει τον αιτούντα, έχοντα δικαίωμα προς τούτο, ως εκ της ιδιότητας του μετόχου και υποψηφίου Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας, ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση του αρμόδιου Υπουργού περί χορηγήσεως στην υπάλληλο Δ.Ο.Υ. άδειας συμμετοχής στο Δ.Σ. της εταιρείας, με την ιδιότητα της προέδρου αυτού. β) Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αίτημα περί λήψεως αντιγράφου της πειθαρχικής απόφασης εις βάρος της υπαλλήλου, διότι υπόκειται στους περιορισμούς του ν. 2472/1997 περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και περαιτέρω δεν κρίνεται αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του αιτούντος, ούτε έχει εκδοθεί προς το συμφέρον του, ούτε πιστοποιεί δική του προσωπική έννομη σχέση (ομόφ.)


ΝΣΚ/246/2012

Χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α΄ – Απαιτούμενοι τρόποι σύνδεσης των αποθηκευτικών χώρων επιχείρησης – Εφαρμοστέα διάταξη.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Εφαρμοστέα διάταξη για τη διαπίστωση της συνδρομής των τρόπων της σύνδεσης των αποθηκευτικών χώρων επιχείρησης, προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α΄, είναι αποκλειστικά το άρθρο 6 παρ.5 περιπτ.β’ του Ν. 3054/2002, το οποίο αφορά στη διαθεσιμότητα των αποθηκευτικών χώρων προς πλήρωσή τους και όχι το άρθρο 6 παρ.6 περιπτ.α’ του αυτού νόμου, το οποίο αφορά στη σύνδεση των αποθηκευτικών χώρων, όπως αναφέρονται στην άδεια εμπορίας, ως προϋπόθεση άσκησής της, από την άποψη του εφοδιασμού και της φόρτωσης προς διανομή. Τα βυτιοφόρα οχήματα, που περιλαμβάνονται στη δεύτερη, όχι όμως στην πρώτη από τις ανωτέρω διατάξεις, δεν εξυπηρετούν την ανάγκη άμεσης, εύκολης, ασφαλούς και οικονομικά συμφέρουσας μεταφοράς καυσίμων για την πλήρωση των δεξαμενών, κατά τους σκοπούς του Ν. 3054/2002, ενόψει αφ’ ενός του ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (13.000 κυβικά μέτρα για τις άδειες εμπορίας Α΄) και της υποχρέωσης λειτουργικής αξιοποίησής τους, ώστε να μη μένουν κενοί και αφ’ ετέρου της μέγιστης δυνατότητας μεταφοράς των βυτιοφόρων οχημάτων (40 κυβικά μέτρα πλέον 10 κυβικών μέτρων επί ρυμουλκούμενου οχήματος). (ομοφ.)