ΝΣΚ/81/2016
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Δυνατότητα ανάθεσης διδακτικού έργου με αμοιβή σε Καθηγητή Α.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της άδειάς του για διδασκαλία σε Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Είναι δυνατή κατά νόμο, κατά τη διάρκεια άδειας για διδασκαλία σε Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, η ανάθεση σε Καθηγητή Α.Ε.Ι διδακτικού έργου με αμοιβή σε αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ο ορισμός του ως επιβλέποντα μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/73/2016
Δυνατότητα ανάθεσης σε Καθηγητή Α.Ε.Ι., ο οποίος τελεί σε επιστημονική (εκπαιδευτική) άδεια, διδακτικού έργου με αμοιβή σε αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Είναι δυνατή κατά νόμο, η ανάθεση σε Καθηγητή Α.Ε.Ι., ο οποίος τελεί σε επιστημονική άδεια, διδακτικού έργου με αμοιβή σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. - ΑΠΟΔΕΚΤΗ
ΝΣΚ/200/2021
Τρόπος αμοιβής ομότιμου καθηγητή, ο οποίος ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, για τη διδασκαλία του σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.).(...)Νόμιμο παραστατικό τίτλο για την αμοιβή λόγω συμμετοχής σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. ομότιμου καθηγητή, ο οποίος παράλληλα ασκεί άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα (ελευθέριο επάγγελμα), αποτελεί το εκδιδόμενο απ’ αυτόν παραστατικό παροχής υπηρεσιών (ομόφωνα).
ΝΣΚ/200/2020
Τρόπος αμοιβής ομότιμου καθηγητή, ο οποίος ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, για τη διδασκαλία του σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.).(..)
Νόμιμο παραστατικό τίτλο για την αμοιβή λόγω συμμετοχής σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. ομότιμου καθηγητή, ο οποίος παράλληλα ασκεί άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα (ελευθέριο επάγγελμα), αποτελεί το εκδιδόμενο απ’ αυτόν παραστατικό παροχής υπηρεσιών (ομόφωνα).
ΝΣΚ/224/2017
Α.Ε.Ι. - Ε.Μ.Π. - Συμμετοχή Καθηγητή, ο οποίος τελεί σε αναστολή καθηκόντων, σε άτυπη επιτροπή αξιολόγησης για την επιλογή εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών σε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.).Είναι σύννομη η συμμετοχή Καθηγητή Α.Ε.Ι., ο οποίος τελεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω ορισμού του ως Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής, στις εργασίες άτυπης επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών σε Δ.Π.Μ.Σ., εφόσον διατηρεί αμισθί τα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα.
ΝΣΚ/224/2016
Α.Ε.Ι. - Ε.Μ.Π. - Συμμετοχή Καθηγητή, ο οποίος τελεί σε αναστολή καθηκόντων, σε άτυπη επιτροπή αξιολόγησης για την επιλογή εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών σε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.).(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Είναι σύννομη η συμμετοχή Καθηγητή Α.Ε.Ι., ο οποίος τελεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω ορισμού του ως Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής, στις εργασίες άτυπης επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών σε Δ.Π.Μ.Σ., εφόσον διατηρεί αμισθί τα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα.
ΝΣΚ/56/2020
Λήψη ή μη υπόψη χρόνου ερευνητικής δραστηριότητας υποψηφίου για εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή Α.Ε.Ι., που έχει διεξαχθεί πριν τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος.(...)Η τριετής εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή η συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα που τίθεται ως προϋπόθεση, διαζευκτικώς ή/και συνδυαστικώς με τις προϋποθέσεις της τριετούς αυτοδύναμης διδασκαλίας ή του τριετούς αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου, για την εκλογή μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, πρέπει να έχει διανυθεί και διεξαχθεί μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος.
ΝΣΚ/52/2020
Αν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) που διορίστηκε και απασχολείται σε θέση Καθηγητή Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 26 του ν. 4009/2011, μπορεί, κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετεί στο ελληνικό Α.Ε.Ι., : α) να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση της οικείας Σχολής και στη Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα και β) να ορίζεται μέλος Εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών Δ.Ε.Π., που συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ...(..)
Μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) που διορίστηκε και απασχολείται σε θέση Καθηγητή Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 26 του ν. 4009/2011, δεν κωλύεται, κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετεί στο ελληνικό Α.Ε.Ι.,: α) να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση της οικείας Σχολής και στη Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα και β) να ορίζεται μέλος Εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών Δ.Ε.Π., που συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4009/2011, ως ισχύουν, εφόσον η διαδικασία συγκρότησής του διεξάγεται κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 και της με αριθμ. Φ.122.1/6/14241/Ζ2/27-1-2017 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
ΝΣΚ/19/2013
Α.Ε.Ι. – Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών – Επίβλεψη υποψηφίων διδακτόρων – Ορισμός μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής – Προϋπόθεση ή μη η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Για την επίβλεψη και καθοδήγηση κάθε υποψήφιου διδάκτορα, ορίζεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ., του Τμήματος Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελούμενη από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. του οικείου τμήματος της βαθμίδας του Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή, ως επιβλέπων και άλλα δύο (2) μέλη, τα οποία μπορεί να είναι μέλη Δ.Ε.Π. του ιδίου ή άλλου τμήματος του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αποχωρήσαντες λόγω ορίου ηλικίας Καθηγητές Α.Ε.Ι., Καθηγητές Α.Σ.Ε.Ι. ή μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή Ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Το τυπικό προσόν της κατοχής διδακτορικού διπλώματος πρέπει να διαθέτουν μόνον οι Ερευνητές και όχι οι Καθηγητές, οι οποίοι ορίζονται νομίμως με μόνη την ιδιότητά τους.
ΝΣΚ/300/2012
Νομιμότητα ή μη παροχής διδακτικού έργου σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και πραγματοποίησης εφημεριών από ιατρό, προσληφθείσα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 407/1980.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Δεν είναι σύννομη η ανάθεση διδακτικού έργου για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των φοιτητών σε ιατρό κάτοχο διδακτορικού διπλώματος, η οποία δεν είναι μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή μέλος του Ε.Π. Τ.Ε.Ι., κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 5 του Π.Δ. 407/1980, εφόσον το συγκεκριμένο διδακτικό έργο δεν παρέχεται σε νεοϊδρυθέν Α.Ε.Ι. ούτε σε νεοσύστατο Τμήμα Α.Ε.Ι., όπως απαιτεί ο νόμος, κατά μείζονα δε λόγο είναι μη νόμιμη και η πραγματοποίηση εφημεριών από αυτήν.
ΝΣΚ/281/2014
Α.Ε.Ι. – Μέλη ΔΕΠ - Αναπλήρωση Προέδρου Τμήματος κατά τη διάρκεια χορηγηθείσας σε αυτόν επιστημονικής άδειας ενός έτους.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ο Πρόεδρος Τμήματος Α.Ε.Ι., σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε λόγο, συνεπώς και λόγω χορήγησης επιστημονικής άδειας, αναπληρώνεται στην άσκηση των εν γένει αρμοδιοτήτων του, στις οποίες περιλαμβάνονται και η συμμετοχή του στα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα, από καθηγητή πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτή καθηγητή. Για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της αναπλήρωσης απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης του Προέδρου του Τμήματος.