×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/113/2023

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: 4957/2022

Ερωτάται, εάν τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. και οι Ομότιμοι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες πρώτου κύκλου σπουδών και διδακτορικές διατριβές.(..)Τα αφυπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. και οι ομότιμοι καθηγητές έχουν την δυνατότητα, αλλά και το αντίστοιχο δικαίωμα να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες πρώτου κύκλου σπουδών, ως και διδακτορικές διατριβές.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/460/2005

Επισκέπτες καθηγητές. Δυνατότητα άσκησης διδακτικού έργου από συνταξιοδοτηθέντα, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, μέλη Δ.Ε.Π.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Δεν επιτρέπεται στα αποχωρούντα λόγω συμπληρώσεως του προβλεπομένου ορίου ηλικίας μέλη Δ.Ε.Π., να ασκούν διδακτικό έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΠΔ 407/1980 ή αυτές του άρθρου 18 του Ν 1268/1982 (επισκέπτες καθηγητές), αφού, όποιες δραστηριότητες, θέσεις ή ιδιότητες θέλησε ο νομοθέτης να επιτρέψει στα αποχωρούντα λόγω ορίου ηλικίας μέλη Δ.Ε.Π. να διατηρήσουν τις όρισε ρητά, απαριθμώντας περιοριστικά τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανωτέρω.


ΝΣΚ/46/2023

Ερωτάται : α) Εάν η διάρκεια της θητείας της καθηγήτριας Μ.Π. ως αντικαταστάτριας του Επίκουρου Καθηγητή Κ.Α. στη θέση του Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών περιορίζεται εντός του χρόνου απουσίας αυτού με λήψη επιστημονικής άδειας και β) εάν ο ανωτέρω, κατά τη διάρκεια της άδειάς του, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών, για τις οποίες ήταν επιβλέπων.(...)α) Η διάρκεια της θητείας της καθηγήτριας Μ.Π. ως αντικαταστάτριας του Καθηγητή Κ.Α. στη θέση του Διευθυντή Εργαστηρίου Γεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, δεν περιορίζεται εντός του χρόνου απουσίας του με τη λήψη της επιστημονικής του άδειας, αλλά εκτείνεται σε όλο το υπολειπόμενο διάστημα της θητείας αυτού. β) Ο ίδιος Καθηγητής έχει τη δυνατότητα, διαρκούσης της ίδιας επιστημονικής του άδειας, να εξετάσει, συμμετέχοντας στην αρμόδια επιτροπή, τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών, για τις οποίες ήταν επιβλέπων.


ΝΣΚ/19/2013

Α.Ε.Ι. – Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών – Επίβλεψη υποψηφίων διδακτόρων – Ορισμός μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής – Προϋπόθεση ή μη η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Για την επίβλεψη και καθοδήγηση κάθε υποψήφιου διδάκτορα, ορίζεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ., του Τμήματος Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελούμενη από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. του οικείου τμήματος της βαθμίδας του Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή, ως επιβλέπων και άλλα δύο (2) μέλη, τα οποία μπορεί να είναι μέλη Δ.Ε.Π. του ιδίου ή άλλου τμήματος του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αποχωρήσαντες λόγω ορίου ηλικίας Καθηγητές Α.Ε.Ι., Καθηγητές Α.Σ.Ε.Ι. ή μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή Ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Το τυπικό προσόν της κατοχής διδακτορικού διπλώματος πρέπει να διαθέτουν μόνον οι Ερευνητές και όχι οι Καθηγητές, οι οποίοι ορίζονται νομίμως με μόνη την ιδιότητά τους.


ΝΣΚ/38/2024

Ερωτάται, εάν είναι δυνατή η διενέργεια εξετάσεων αξιολόγησης των φοιτητών της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου του πρώτου κύκλου σπουδών μετά το πέρας μεν του παρελθόντος ακαδημαϊκού χειμερινού εξαμήνου, αλλά εντός του χρόνου διάρκειας του τρέχοντος εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, εκτός των ωρών ή και ημερών διενέργειας των σχετικών μαθημάτων.(...) Δεν είναι δυνατή η διενέργεια εξετάσεων αξιολόγησης των φοιτητών της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μηχανουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου του πρώτου κύκλου σπουδών μετά το τέλος μεν του παρελθόντος χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά εντός του χρόνου διαρκείας του τρέχοντος εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, ακόμα και εκτός ωρών ή και ημερών διενέργειας των σχετικών μαθημάτων.


1814/2022

Κανονισμός αποδοχών για την παροχή διδακτικού έργου σε προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου, σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών όλων των κύκλων, καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.


112684/Ζ1/2022

Καθορισμός του ημερήσιου σιτηρεσίου για τους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.


ΝΣΚ/29/2023

Ερωτάται εάν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μπορεί να παραιτηθεί τακτικό μέλος του Εκλεκτορικού Σώματος που συγκροτήθηκε για την πλήρωση, προκηρυχθείσας το 2020, θέσης Δ.Ε.Π., κατόπιν αναπομπής μετά από έλεγχο νομιμότητας του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, προβάλλοντας λόγους που αφορούν στη νομιμότητα της συγκρότησης και της σύνθεσης του Σώματος και ποιες είναι οι έννομες συνέπειες της παραίτησης όσον αφορά στη συγκρότηση αυτού.(...)α. Μέλος του Εκλεκτορικού Σώματος δεν μπορεί να παραιτηθεί μετά τη συγκρότηση αυτού στο πλαίσιο εκκρεμούς διαδικασίας εκλογής σε θέση νέου μέλους Δ.Ε.Π. του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κατ΄ εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 463, παρ. 3 του ν.4957/2022 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των εφαρμοστέων άρθρων 19,παρ. 3, περ. ε του ν.4009/2011, όπως ισχύουν και του άρθρου 93, παρ.10, εδαφ. α και β του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος, μη εφαρμοζομένου του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 10 του παραπάνω άρθρου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος, λόγω αντίθεσης αυτού προς το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο. Η τυχόν ασκηθείσα παραίτηση δεν παράγει έννομες συνέπειες όσον αφορά στη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος. β. Περαιτέρω, προκύπτει ανάγκη ανασυγκρότησης του Εκλεκτορικού Σώματος, λόγω, εξ αρχής, μη νόμιμης συγκρότησης αυτού. γ. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ως άνω Ιδρύματος, απαρτιζόμενη από τα μέλη Δ.Ε.Π., με τη σημερινή της σύνθεση, θα ανασυγκροτήσει το Εκλεκτορικό Σώμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4009/2011 (Α`195) και της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αριθ. Φ.122.1/6/14241/Ζ2/27.1.2017 (Β`225) και ειδικότερα, εφόσον το Τμήμα αριθμεί λιγότερα από 40 μέλη (καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες), αυτό θα αποτελείται από πέντε (5) εσωτερικούς και έξι (6) εξωτερικούς εκλέκτορες, με τους αναπληρωματικούς τους, το δε Εκλεκτορικό Σώμα θα αποτελείται από νέα μέλη, που θα προέρχονται από τα επικαιροποιημένα, κατά το χρόνο της νέας συγκρότησής του, μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών, σύμφωνα με τα ειδικότερα κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτουν οι παραπάνω διατάξεις και η Υ.Α. Στο νέο Εκλεκτορικό Σώμα δύναται να συμπεριληφθούν και τα αρχικά παραλειφθέντα μέλη καθώς και το παραιτηθέν εξωτερικό μέλος, εφόσον περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο ΑΠΕΛΛΑ του Τμήματος διότι θεωρούνται εν δυνάμει εκλέκτορες (ομόφωνα).


92/07/2022

Κανονισμός Αποδοχών του Πολυτεχνείου Κρήτης για την παροχή διδακτικού έργου σε προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου, Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) και κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Μ. (άρθρο 126 του ν. 4957/2022) .


48880/Ζ1/2023

Πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών/τριών μεταξύ προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). 


ΝΣΚ/50/2024

Ερωτάται, εάν η σύνθεση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την επίβλεψη και υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου διδάκτορα Π.Μ. που ήδη έχει συγκροτηθεί αρχικά, είναι δυνατόν να συνεχίζει να αποτελείται από τα τρία αρχικά μέλη της και, πλέον, ομότιμους καθηγητές. (...) Η σύνθεση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την επίβλεψη και υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής, του υποψηφίου διδάκτορα Π.Μ., που, ήδη, αρχικά έχει συγκροτηθεί, μπορεί να συνεχίσει να αποτελείται από τα τρία αρχικά μέλη αυτής και, ήδη, ομότιμους καθηγητές.