×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/163/2002

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκπτωση μέλους ΔΣ Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Δεν υποχρεούται ούτε δικαιούται ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κατ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.7 άρθρου 3 του Ν 2725/1999, να εκδώσει διαπιστωτική πράξη εκπτώσεως του Κων/νου Καλπουζάνη από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαϊας (ΕΠΣΑ), που προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες της 5-8-2001, διότι η υποψηφιότητα και εκλογή του ήταν νόμιμες, αφού αυτός έπαυσε να ασκεί έργα προπονητή ποδοσφαιρικού σωματείου, από 7-5-1999.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/117/2000

Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Ποδοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΠΕ). Επιχορήγηση.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Προεδρεύων: Ρ.Αντωνακόπουλος, Αντιπρόεδρος Εισηγητής: Θ.Θεοφανόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Δεν είναι δυνατή ούτε επιτρεπτή, από τις κείμενες διατάξεις (ν.2725/1999) η εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οικονομική επιχορήγηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Ποδοσφαιρικών Εταιρειών για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των γηπεδικών εγκαταστάσεων στις οποίες διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.


ΝΣΚ/391/2014

Χορήγηση ή μη ειδικής αθλητικής αναγνώρισης στην Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας (Π.Ε.Π.Σ.Σ.) – Νομιμότητα εγγραφών αθλητών Σάλας σε πίνακα διακριθέντων.(..)Κατάσταση : Μη αποδεκτή 
α) Το ποδόσφαιρο Σάλας αποτελεί κλάδο του αθλήματος του ποδοσφαίρου. β) Δεν είναι δυνατή η χορήγηση της αθλητικής αναγνώρισης στην Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας (Π.Ε.Π.Σ.Σ.), ούτε ως «Ένωσης» ούτε ως «Ομοσπονδίας». γ) Οι εγγραφές στον πίνακα διακριθέντων σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου Σάλας αθλητών που τηρεί η Γ.Γ.Α. δεν είναι νόμιμες, διότι αφενός μεν η Π.Ε.Π.Σ.Σ. δεν έχει ειδική αθλητική αναγνώριση και αφετέρου δε τα σωματεία, μέσω των οποίων μετείχαν οι αθλητές, ουδέποτε έλαβαν την ειδική αθλητική αναγνώριση στον κλάδο αθλήματος του ποδοσφαίρου Σάλας κατά την αθλητική δραστηριότητά τους των ετών 2010 - 2014 που απέστειλε η Ε.Π.Ο. (ομοφ.)


ΝΣΚ/207/2014

Ανάκληση ή μη, σε συμμόρφωση της Διοίκησης προς την υπ’ αριθ.1732/2011 απόφαση του ΣτΕ (Τμ. Δ΄), της υπ’ αριθ. 101475/Γ4/29-7-2008 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Μετά τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς την υπ’ αριθ.1732/2011 απόφαση του ΣτΕ (Τμ. Δ΄) και την επαναφορά σε ισχύ της υπ’ αριθ. 7580/2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, με την οποία χορηγήθηκε στον Κ.Κ., άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή για το άθλημα του κλασσικού αθλητισμού, δεν συντρέχει νόμιμος λόγος ανάκλησης της υπ’ αριθ. 101475/Γ4/29-7-2008 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία είχε ανακληθεί αναδρομικώς η πρόσληψη του Κ.Κ. ως προσωρινού αναπληρωτή εκπαιδευτικού για το άθλημα του κλασσικού αθλητισμού, με βάση την ανωτέρω άδεια. (ομοφ.) ΑΠΟΔΕΚΤΗ


ΝΣΚ/145/2004

Συστέγαση αθλητικών σωματείων και εμπορικών επιχειρήσεων.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
α) Κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 7 παρ.5 του Ν 2725/1999, θεωρείται ότι υπάρχει απαγορευμένη από το νόμο συστέγαση αθλητικού σωματείου και εμπορικών επιχειρήσεων που ασκούνται στο δώμα και στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος των γραφείων του σωματείου αυτού και β) οι χώροι του σωματείου που έχουν εκμισθωθεί για την άσκηση των προαναφερθεισών εμπορικών επιχειρήσεων θεωρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις, κατά την έννοια της διατάξεως της παρ.9 του άρθρου 7 του ιδίου πιο πάνω νόμου, και η εκμίσθωσή τους αυτή συνιστά μερική αλλαγή της χρήσης τους, η οποία ρητά απαγορεύεται. (πλειοψ.)


ΝΣΚ/114/2002

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δυνατότητα επιχορηγήσεως φορέων (Εργατικών Σωματείων, Ενώσεων κλπ). Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Επιτρέπεται, κατ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 27 του Ν 2843/2000, στη ΓΓΑ, να επιχορηγεί και φορείς, όπως Εργατικά Σωματεία, Ενώσεις κλπ, που παρουσιάζουν αθλητική δραστηριότητα, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της αθλητικής υποδομής τους ή για την υποστήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων τους, που συμβάλλουν στην αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Στην υπουργική απόφαση περί επιχορηγήσεως μπορεί και ενδείκνυται να τίθενται εξασφαλιστικοί της επιχορηγήσεως όροι, όπως ότι η διαχείριση αυτής θα γίνει σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 50 παρ.5 και 52 παρ.2 και 4 του Ν 2725/1999.


ΝΣΚ/114/2012

Χορήγηση ή μη απόρρητων φορολογικών στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε. στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Aπάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF), στα πλαίσια διενεργούμενης από αυτή εσωτερικής έρευνας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Στα πλαίσια διενεργούμενης εσωτερικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 εδάφιο πρώτο των Κανονισμού αριθμ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κανονισμού (ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθμ. 1074/1999 του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 1999, δεν επιτρέπεται η χορήγηση σ’ αυτήν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ελλείψει σχετικής πρόβλεψης στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδος, η χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων, που τηρούνται από τη φορολογική αρχή και δημιουργούν ή προσδιορίζουν τη φορολογική ενοχή της Ε.Μ. και του συζύγου της στα πλαίσια της άμεσης φορολογίας , εκτός από τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 85 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για τα οποία επιτρέπεται να χορηγηθεί βεβαίωση σε οποιοδήποτε αποδεικνύει έννομο συμφέρον, κατόπιν αιτήσεώς του (παρ. 4 του άρθρου 85 του Κ.Φ.Ε.). (ομοφ.)


Z1-891/2013

Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, την τροποποίηση της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 1999/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 85/577/ΕΟΚ του Συμ?βουλίου και τηςοδηγίας 97/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθη? κε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,αριθμ. L 304 της 22.11.2011.

ΝΣΚ/57/2016

Δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής στο ΤΕΑΔΥ (ήδη ΕΤΕΑ) της εισφοράς 20% επί των εισπραττομένων δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ), που προβλέπεται στα άρθρα 11 του ν. 1798/1988 και 45 του ν. 3220/2004.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Μετά την κατάργηση της ειδικής αποζημίωσης Δ.Ε.Τ.Ε. υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων, με το άρθρο 30 παρ.1 του ν.4024/2011, έπαυσε και η υποχρέωση καταβολής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο Τ.Ε.Α.Δ.Υ. (και ήδη Ε.Τ.Ε.Α.) ποσοστού 20% επί των εισπραττομένων ΔΕΤΕ, την οποία προέβλεπε το άρθρο 17 παρ. 3 του ν. 2676/1999, όπως η παράγραφος αυτή συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 45 του V. 3220/2004, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 2 του V. 3697/2008 (πλειοψ.). Εκδόθηκε κατόπιν παραπομπής από την υπ’ αριθμ. 39/2014 (Τμ.Α΄) Γνωμ. Ν.Σ.Κ.


ΕΣ/ΤΜ.ΜΕΙΖ/1703/2011

ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:Με τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της 14ης Απριλίου 2011 του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητείται από το Τμήμα η άρση της αμφιβολίας ως προς το εάν υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού, επιμέρους φάσεις της διαδικασίας που προηγούνται της σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της μη συγχρηματοδοτούμενης από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών δεν υπερβαίνει το οριζόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 7 του π.δ. 774/1980, όπως ισχύει, ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).(....)η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», στην οποία έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξη του προς υλοποίηση έργου στο ανωτέρω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο αρχικά ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, αμφισβητεί τη νομιμότητα της ελεγχόμενης διαδικασίας ανάθεσης, υποστηρίζοντας ότι στο κείμενο της διακήρυξης έχει γίνει σύγχυση κριτηρίων ποιοτικής επιλογής με τα κριτήρια ανάθεσης, γεγονός που αντιβαίνει στις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.(....)Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά σε προηγούμενη (ΙΙ) σκέψη, το Τμήμα μείζονος σύνθεσης κρίνει κατά πλειοψηφία ότι η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2702/1999 μπορεί να ισχύει παράλληλα με τη διάταξη του άρθρου 19 του π.δ. 774/1980, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται παραδεκτώς προς έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού, επιμέρους φάσεις της διαδικασίας που προηγούνται της σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της μη συγχρηματοδοτούμενης σύμβασης παροχής υπηρεσιών δεν υπερβαίνει το οριζόμενο με τις εν λόγω διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 7 του π.δ. 774/1980, όπως ισχύει, ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Μετά δε την άρση της ανωτέρω αμφιβολίας, η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο Ζ΄ Κλιμάκιο.


ΕΣ/ΤΜ.6/1324/2019

Συμπληρωματική σύμβαση έργου...ζητείται η ανάκληση της 673/2019 Πράξης του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου..Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) από τη δημοπράτηση του έργου έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 15 ετών, β) στην αιτιολογική έκθεση του ν.4479/2017, με το άρθρο 4 του οποίου τροποποιήθηκε το άρθρο 56Α του ν.2725/1999 και με τα άρθρα 5, 6, 7 και 8 αυτού προστέθηκαν αντίστοιχα τα άρθρα 56Β, 56Γ, 56Δ και 56Ε στο ν.2725/1999, αναφέρεται ότι «(…) Με τα άρθρα 4, 5, 6, 7 και 8 του σχεδίου νόμου επιχειρείται η απλοποίηση και η επικαιροποίηση των διαδικασιών για την ένταξη των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας σε κατηγορίες και συνακολούθως για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς μέχρι σήμερα η χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους πραγματοποιούνταν με τα ίδια κριτήρια για το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, ενώ εξαιτίας αυτού παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της προσωρινής διάρκειας άδειας λειτουργίας με αλλεπάλληλες παρατάσεις. Πραγματοποιείται συνεπώς κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το είδος της αθλητικής εγκατάστασης, το σύνολο των θεατών και το είδος των αγώνων που θα πραγματοποιούνται σε αυτές και ρυθμίζεται συναφώς ο τρόπος και η διάρκεια της άδειας λειτουργίας από τις αντίστοιχες Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας. (…)» και γ) το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στην Ομάδα Ε2, όπως ο Δήμος αναφέρει στην αίτηση ανάκλησης (επικαλείται σχετικά τη 259/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ...), ως κλειστή εγκατάσταση χωρητικότητας 3.000 θέσεων, στην οποία διεξάγονται αγώνες εθνικών κατηγοριών βάσει του άρθρου 56Α του ν.2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ν.4479/2017, ενώ, περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΠΑ ΑΕ/408113/21902/2725/603/4.10.2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β΄ 3568), που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 56Β παρ. 6 του ν.2725/1999, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4479/2017, μία αθλητική εγκατάσταση που ανήκει στην κατηγορία Ε2 θεωρείται μεγάλη εγκατάσταση, το Τμήμα κρίνει ότι στοιχειοθετούνται απρόβλεπτες περιστάσεις, που δικαιολογούν κατά νόμο την κατάρτιση της επίμαχης συμπληρωματικής σύμβασης, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δημοπρατήθηκε πριν από 15 χρόνια, ενώ, μετά τη θέσπιση του ν.4479/2017, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατηγοριοποιούνται για πρώτη φορά και για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους εφαρμόζονται διαφορετικά κριτήρια, αναλόγως με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (όπως η αιτιολογική έκθεση του ως άνω νόμου αναφέρει), το δε συγκεκριμένο έργο θεωρείται πλέον μεγάλη αθλητική εγκατάσταση, γεγονός που δε συνέτρεχε πριν τη θέσπιση του ν.4479/2017 και της βάσει αυτού εκδοθείσας υπουργικής απόφασης και κατ’ ακολουθία ο χαρακτηρισμός του έργου αυτού ως μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης (κατηγορία Ε2) έχει ως προφανή συνέπεια τα κριτήρια και οι προδιαγραφές, που το έργο αυτό πρέπει να πληροί, να διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αντίστοιχα αθλητικών εγκαταστάσεων άλλων κατηγοριών και να εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας με μεγαλύτερη αυστηρότητα...Ανακαλεί την 673/2019 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,