×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/23/2007

Τύπος: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις οργανωμένης κατασκήνωσης (Camping) – Ανταγωνισμός – Συμφωνία ή μη σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων με το Κοινοτικό Δίκαιο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η ανάθεση από ένα κράτος μέλος σε μια επαγγελματική οργάνωση της καταρτίσεως σχεδίου πίνακα αμοιβών για υπηρεσίες συγκεκριμένου τομέα δεν συνιστά παράβαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού, όταν η κρατική αρχή επιφυλάσσει για τον εαυτό της την δυνατότητα να προσδώσει στο σχέδιο εκτελεστότητα, η δε επαγγελματική οργάνωση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών, καθόσον έχει, κατά νόμο, υποχρέωση να καταρτίζει το σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από το συμφέρον των επιχειρήσεων μελών της και το γενικό συμφέρον ή το συμφέρον των αποδεκτών των εν λόγω υπηρεσιών και το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Επίσης, δεν συνιστά παράβαση της κοινοτικής αρχής της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ρύθμιση της οποίας τα τυχόν περιοριστικά αποτελέσματα έχουν απολύτως τυχαίο και έμμεσο χαρακτήρα. (ομοφ.)


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/118/2001

Κοινοτικό Δίκαιο. Αχρεώστητη καταβολή μέρους οικονομικής ενισχύσεως λόγω υπερτιμολογήσεως των τιμών των προμηθευθέντων υλικών. Αναζήτηση του ποσού της αχρεώστητης καταβολής.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
(Τριμελούς Επιτροπής) Η αναζήτηση από το Δημόσιο του αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντος μέρους ενισχύσεων, στα πλαίσια κοινοτικών πολιτικών, συνιστά διοικητικό μέτρο που εφαρμόζεται, κατά γενικό κανόνα, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αρμοδίως αχρεώστητη ή παράνομη καταβολή, ενώ η επιστροφή του συνόλου της ληφθείσης οικονομικής ενισχύσεως συνιστά διοικητική κύρωση που επιβάλλεται μόνο στις εκ των προτέρων ρητά προβλεπόμενες περιπτώσεις. Η εξεταζομένη περίπτωση της υπερτιμολόγησης των τιμών των προμηθευθέντων υλικών δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών, για τις οποίες το οικείο νομικό πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης επιφυλάσσει, ως διοικητική κύρωση, την επιστροφή του συνόλου της καταβληθείσης οικονομικής ενισχύσεως, και τυχόν επιβολή τέτοιας κυρώσεως δεν ευρίσκει έρεισμα στον νόμο.


ΕΑΔΗΣΥ/407/2025

Η προσφεύγουσα εταιρεία ζητά με την προδικαστική προσφυγή την ακύρωση της υπ' αριθμ. 23/2024 διακήρυξης της αναθέτουσας αρχής για την ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας κτιρίων, η οποία αφορά τον καθαρισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Επιπλέον, αιτείται την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης και την ακύρωση αυτής, υποστηρίζοντας ότι περιέχει δυσανάλογους και περιοριστικούς όρους συμμετοχής που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αποκλείοντας οικονομικούς φορείς που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική και επαγγελματική ικανότητα για την εκτέλεση του έργου.


ΑΕΠΠ/1041/2022

Ο προσφεύγων αιτείται την ακύρωση της απόφασης με αριθμό 274/2021 του Διοικητικού Συμβουλίου της αναθέτουσας αρχής, η οποία αφορά την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών ταχυδρομικής διανομής. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή της επιχειρησιακής δραστηριότητας του αναθέτοντος φορέα, με προϋπολογισμένη δαπάνη 597.000,00 € πλέον ΦΠΑ για 18 μήνες. Ο προσφεύγων ισχυρίζεται ότι ο αναδειχθείς ανάδοχος δεν πληρούσε τεσσάρων κριτηρίων ποιοτικής επιλογής που αφορούν την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, συγκεκριμένα ως προς την οργάνωση και το προσωπικό, τη μόνιμη απασχόληση εργαζομένων, τη μίσθωση οχήματος τύπου van και την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις.


ΕΣ/Τ6/12/2007

Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών, συνάγεται ότι συνιστά λόγο αποκλεισμού από το διαγωνισμό η τελεσίδικη ποινική καταδίκη των νομίμων εκπροσώπων των υποψηφίων συμπραττόντων ανωνύμων εταιρειών για αδίκημα συναπτόμενο προς την επαγγελματική συμπεριφορά τους. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διάπραξη επαγγελματικού παραπτώματος εκ μέρους των ως άνω εκπροσώπων έστω και μιας των συμπραττουσών εταιρειών. Για την απόδειξη της έλλειψης των ανωτέρω λόγων αποκλεισμού υποβάλλεται, υποχρεωτικά, απόσπασμα ποινικού μητρώου όλων των νομίμων εκπροσώπων των συμπραττουσών εταιρειών, δηλαδή όλων των φυσικών προσώπων τα οποία, σύμφωνα με το καταστατικό εκπροσωπούν και δεσμεύουν την εταιρεία.


ΝΣΚ/205/2009

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. – Υπογραφή σύμβασης παροχής οπτικών ειδών με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών – Σύναψη αντίστοιχης σύμβασης και με άλλο επαγγελματικό σωματείο ή μεμονωμένο κατάστημα.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών, πρωτοβάθμια επαγγελματική οργάνωση οπτικών, ήτοι μη κερδοσκοπικό σωματείο, συνεβλήθη με το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου τα μέλη της να προμηθεύουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ιδρύματος είδη οράσεως, που διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα οπτικών ειδών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασθενείας, τις εγκυκλίους και τις οδηγίες του Ιδρύματος. Η σύμβαση αυτή δεν παρέχει αποκλειστικό δικαίωμα στα μέλη της Ενώσεως και δεν εμποδίζει το Ίδρυμα να συμβληθεί και με άλλη πρωτοβάθμια οργάνωση οπτικών προς εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού, ακόμη δε και με μεμονωμένα καταστήματα οπτικών, ούτε δικαιολογεί, άνευ άλλου τινός, την άρνηση του Ιδρύματος να συνάψει και άλλη σύμβαση για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού με άλλο επαγγελματικό σωματείο ή μεμονωμένο κατάστημα.


ΕΣ/ΚΛΙΜ/Ζ/32/2023

Ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων:Με τα δεδομένα αυτά, το Κλιμάκιο κρίνει ότι το υποβληθέν σχέδιο σύμβασης δεν συνιστά τροποποίηση της κύριας σύμβασης, αλλά αφορά, κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό του, σε νέα αυτοτελή απευθείας ανάθεση με αντικείμενο την εξακολούθηση, μετά τη λήξη της αρχικής σύμβασης, παροχής των ίδιων υπηρεσιών, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής νέου αναδόχου εκτέλεσής τους. Επομένως, εφόσον η δαπάνη της ανωτέρω ανάθεσης (186.088,52 ευρώ) υπολείπεται του καθοριζόμενου στην παράγραφο 1 του άρθρου 324 του ν. 4700/2020 ποσού του 1.000.000 ευρώ, το εν λόγω σχέδιο σύμβασης εκφεύγει του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, απαραδέκτως εισάγεται για έλεγχο το ως άνω σχέδιο σύμβασης


ΔΕΚ/Τ-195/2008

«Δημόσιες συμβάσεις – Κοινοτική διαδικασία προσκλήσεως υποβολής προσφορών – Κατασκευή αίθουσας παραγωγής υλικών αναφοράς – Απόρριψη προσφοράς υποψηφίου – Προσφυγή ακυρώσεως – Έννομο συμφέρον – Παραδεκτό – Ερμηνεία όρου προβλεπόμενου στη συγγραφή υποχρεώσεων – Συμφωνία της προσφοράς προς τους προβλεπόμενους στη συγγραφή υποχρεώσεων όρους – Άσκηση του δικαιώματος υποβολής αιτήσεως για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις προσφορές – Αγωγή αποζημιώσεως» Η επιτροπή αξιολόγησης έχει την ευχέρεια να ζητήσει την παροχή διευκρινήσεων για το περιεχόμενο της προσφοράς ,χωρίς αυτό να συνιστά παράνομη τροποποίηση του περιεχομένου της.


ΝΣΚ/285/2002

Αρμοδιότητα για την ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με την πρακτική άσκηση προσαρμογής και την δοκιμασία επάρκειας, που προβλέπονται από την Οδηγία 92/51/ΕΟΚ και το ΠΔ 231/1998.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Αποφασιστική αρμοδιότητα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΑΤΕΚ, για το αν απαιτείται η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης προσαρμογής ή δοκιμασίας επάρκειας, έχει η αρμόδια αρχή, ήτοι το κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργείο για τη χορήγηση της άδειας άσκησης ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος. Η δοκιμασία επάρκειας και η πρακτική άσκηση προσαρμογής, καθώς και η αξιολόγηση της τελευταίας, διενεργούνται από την οικεία επαγγελματική οργάνωση, εφόσον αυτή είναι οργανωμένη ως ΝΠΔΔ, άλλως, από το αρμόδιο για την χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος Υπουργείο.


ΝΣΚ/182/2009

Ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων – Συνδικαλιστική δράση ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Οι ειδικοί φρουροί και συνοριακοί φύλακες του άρθρου 13 του Ν 3686/2008, από την ένταξή τους σε οργανικές θέσεις αστυφυλάκων, δικαιούνται να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, μόνο στην ήδη συσταθείσα πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών του νομού όπου τοποθετήθηκαν και υπηρετούν, δεν μπορεί δε να συμμετέχουν ως μέλη σε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση. β) Εξαιτίας αφενός μεν της ελλείψεως νομιμότητας της ίδρυσης και δεύτερης πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης από αστυνομικούς υπαλλήλους, στους οποίους ανήκουν πλέον οι ως άνω εντασσόμενοι, αλλά και της, εκ του νόμου, αναγνώρισης της εκπροσώπησης των συμφερόντων των αστυνομικών υπαλλήλων μόνο από τις ενώσεις που έχουν συσταθεί, σύμφωνα με το άρθρο 30α του Ν 1264/1982, οι εκπρόσωποι οποιασδήποτε άλλης ενώσεως, που ήθελε τυχόν συσταθεί, δεν θεωρείται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αστυνομικών, συνακολούθως δε αυτοί δεν δικαιούνται τις συναφείς συνδικαλιστικές διευκολύνσεις.


ΕλΣυν.Τμ.VI/2641/2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ:Με την προσβαλλόμενη πράξη του, το Κλιμάκιο έκρινε ότι α) η ελεγχόμενη διαδικασία είναι πλημμελής διότι δεν δημοσιεύθηκε σε κοινοτικό επίπεδο η προϋπολογισθείσα δαπάνη της ανάθεσης, η οποία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του ελάχιστου περιεχομένου της διακήρυξης, καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί στο δικαίωμα μονομερούς παράτασης της σύμβασης για τρεις ακόμη μήνες, β) εσφαλμένα κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην ως άνω μειοδότρια εταιρεία με το ανωτέρω τίμημα, χωρίς ειδικότερη αιτιολογία για το συμφέρον της προσφοράς, ενόψει της σημαντικής μείωσης του εργατικού κόστους και γ) δεν είναι νόμιμοι οι διαλαμβανόμενοι στο ελεγχόμενο σχέδιο σύμβασης όροι..