×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/249/2013

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Συμμετοχή υπαλλήλου της Βουλής των Ελλήνων στο διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Ο έλεγχος της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης αδείας για τη συμμετοχή στη διοίκηση ανώνυμης εταιρίας, είναι ζήτημα που ανάγεται στις συνθήκες της εκάστοτε εξεταζομένης περίπτωσης και εκτιμάται στο πλαίσιο της κρίσης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Η υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων της Βουλής, κατ’ αρχήν, δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εν λόγω εταιρίας.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/115/2010

Ασυμβίβαστο ή μη μεταξύ της ιδιότητας του υπαλλήλου ΔΟΥ και αυτής α) του Προέδρου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, β) του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας.

α) Ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπαλλήλου της ΔΟΥ Θήρας με τα καθήκοντα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, το οποίο αποτελεί δημοτικό Ν.Π.Δ.Δ., βάσει των άρθρων 56 παρ. 1 και 57 παρ. 3 του Συντάγματος και του άρθρου 33 του Ν 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας). Δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 του Ν 3528/2007, με το οποίο επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο η άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή κατόπιν χορήγησης αδείας. β) Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπαλλήλου της ΔΟΥ Σκάλας Λακωνίας με αυτή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας με έδρα τον Κοσμά Ν. Αρκαδίας καθώς επιτρέπεται, κατόπιν χορήγησης αδείας, μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου ως μέλους του Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα.


ΝΣΚ/245/2007

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής ανώνυμης εταιρίας ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. αυξάνεται κατά το ποσό που της διατίθεται από τον Προϋπολογισμό για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


ΝΣΚ/188/2005

Φορολογία εισοδήματος ανώνυμης εταιρίας στο στάδιο εκκαθάρισης – Εκποίηση ακινήτων ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Σε περίπτωση διάλυσης ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας ο εκκαθαριστής υποχρεούται στην πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων και στη συνέχεια διανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης στους μετόχους, οπότε θα τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων του Ν 2238/1994 «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (ΚΦΕ) για τον προσδιορισμό του εισοδήματος της υπό εκκαθάριση εταιρίας με τον συνυπολογισμό της υπερτίμησης του κεφαλαίου της λόγω της άνω πωλήσεως, και για φορολόγηση στο όνομα της εταιρίας των επιπλέον κερδών που λαμβάνουν οι μέτοχοι, πέραν της συνεισφοράς τους στο κεφάλαιο της εταιρίας και των φορολογηθέντων κατά τις διατάξεις του ΚΦΕ. Δε νοείται διανομή ακινήτου της εταιρίας μεταξύ των μετόχων της.


ΝΣΚ/123/2009

Χορήγηση δανείων από αλλοδαπή θυγατρική εταιρία στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ημεδαπής μητρικής ανώνυμης εταιρίας, μέσω παρενθέτου αλλοδαπού νομικού προσώπου – Υπαγωγή στις απαγορευμένες συναλλαγές του άρθρου 23α του ΚΝ 2190/1920.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Από την συνδυαστική ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 23α παρ.1 και 3 του ΚΝ 2190/1920, όπως ίσχυαν κατά τον κρίσιμο χρόνο σύναψης των επίμαχων δανειακών συμβάσεων, με τις διατάξεις των άρθρων 42ε παρ.5 εδ.α περ.αα έως δδ και 90 του ιδίου νόμου, προκύπτει ότι η απόλυτη απαγόρευση της χορήγησης δανείων από την θυγατρική εταιρία σε μέλος του Δ.Σ. της μητρικής ανώνυμης εταιρίας, ισχύει ακόμη κι όταν η θυγατρική εταιρία έχει την έδρα της σε χώρα του εξωτερικού, στην οποία ενδεχομένως δεν υφίσταται τέτοια απαγόρευση. Η ερμηνευτική αυτή εκδοχή, συνάδει τόσο με την γραμματική διατύπωση των προαναφερομένων διατάξεων, οι οποίες, για την εφαρμογή της απαγορευτικής ρύθμισης, δεν διακρίνουν μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών θυγατρικών εταιριών, όσο και με τον σκοπό που εξυπηρετούν, που είναι η πρόληψη και αποτροπή κάθε περιουσιακής μετακίνησης, με τη μορφή των προβλεπόμενων στο άρθρο 23α παρ.1 συναλλακτικών σχέσεων, από την θυγατρική προς τα πρόσωπα της μητρικής ανώνυμης εταιρίας, που ως εκ της θέσεώς τους, ασκούν κυριαρχική επιρροή στις εταιρικές υποθέσεις. Εξάλλου, η εφαρμογή του άρθρου 23α παρ.1 και 3 του ΚΝ 2190/1920, είναι επιβεβλημένη και με βάση τις διατάξεις του ελληνικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, και ιδίως του άρθρου 10 του ΑΚ, που προκρίνει ως εφαρμοστέο δίκαιο στις εσωτερικές σχέσεις των οργάνων της εταιρίας, και ειδικότερα στις συναπτόμενες με τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου συμβάσεις, το δίκαιο της έδρας της εταιρίας. Η παρεμβολή εν προκειμένω της εξωχώριας εταιρίας, δεν αναιρεί την εφαρμογή της ως άνω απαγορευτικής διάταξης, εφόσον, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η επίμαχη ρύθμιση καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις που τα αναφερόμενα σ αυτήν πρόσωπα, ενεργούν μέσω παρενθέτων προσώπων. (ομοφ.)


ΝΣΚ/45/2005

Δυνατότητα εκλογής νέων μελών Δ.Σ. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η γενομένη, κατ’ άρθρο 34 παρ.2 του ΚΝ 2190/1920 εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρίας νέου μέλους αυτού, λόγω παραιτήσεως του διορισθέντος από τη Γενική Συνέλευση μέλους, παύει, αυτοδικαίως, εάν κατά την πρώτη Γ.Σ. (τακτική ή έκτακτη) δεν εισαχθεί σ’ αυτήν για επικύρωση. Η δε εξουσία του Δ.Σ. προς διορισμό νέων μελών παύει, έκτοτε, του δικαιώματος αυτού παραμένοντος στη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 34.


ΝΣΚ/424/2000

Υπάλληλοι. Απόσπαση υπαλλήλου ανώνυμης εταιρείας εκτός δημοσίου τομέα και διάθεσή του σε πολιτικό κόμμα της Βουλής.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης υπαλλήλου ανώνυμης εταιρείας που δεν υπάγεται στον δημόσιο τομέα και η περαιτέρω διάθεσή του σε πολιτικό κόμμα της Βουλής δεν είναι νόμιμη, έστω και αν η εταιρεία ασκεί επιχείρηση κοινής ωφελείας. Μη νόμιμη στην περίπτωση αυτή και η καταβολή των αποδοχών από το Υπουργείο όπου έγινε η απόσπαση.


ΝΣΚ/300/2010

Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Οι καταγγελλόμενες πράξεις του Προέδρου της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «……………ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», δύνανται να αποτελέσουν λόγο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 40 παρ.1 περ.γ του ΚΝ 2190/1920. (ομοφ.) β) Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει αρμοδιότητα να ζητήσει από το αρμόδιο Δικαστήριο τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «……………ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». (πλειοψ.) γ) Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας (Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση) δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Νομάρχη Κιλκίς στην άσκηση της σχετικής αρμοδιότητας αυτού, η οποία, από 1-1-2011, θα περιέλθει στην (Αιρετή) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. (ομοφ.)


ΔΙΑΣΦ/Φ3/89/1066113/2014

Ασφαλιστική αντιμετώπιση των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρίας “ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ”, τα οποία πριν το διορισμό τους στις θέσεις αυτές υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ»(ΑΔΑ:Ω8ΙΞ4691Ω3-ΨΚ7) 

ΝΣΚ/49/2016

Μειοδοτικός διαγωνισμός – Συμμετοχή ανώνυμης εταιρείας – Παράλειψη της δημοσίευσης στοιχείων (ανακοίνωσης τελευταίου διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. στο ΦΕΚ ΤΑΕ–ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ.), ως προϋπόθεση τήρησης όρου συμμετοχής στην διαγωνιστική διαδικασία – Νομιμότητα. Είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4250/2014, η (παρά τους όρους της διακήρυξης ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού), δημοσίευση της ανακοίνωσης του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου και της νόμιμης εκπροσώπησης ανώνυμης εταιρείας στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.. Νόμιμη η συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό. ΑΠΟΔΕΚΤΗ


ΕΣ/ΤΜ.7/433/2010

Συμμετοχή Δήμου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρίας. Με δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω, το Τμήμα κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 265 παρ. 8 του Δ.Κ.Κ. για υποχρεωτική λύση της άνω εταιρίας, αφού δεν έχουν παρέλθει τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την προσαρμογή, στις 17.1.2008, της άνω εταιρίας στις διατάξεις του νέου Δ.Κ.Κ. και, ως εκ τούτου, μη προβαλλομένου άλλου λόγου μη νομιμότητας της εντελλόμενης με το υπό κρίση χρηματικό ένταλμα δαπάνης, πρέπει αυτό να θεωρηθεί.