×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/270/2006

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Ανώνυμες εταιρείες. Δυνατότητα διάθεσης στους μετόχους με τη μορφή προσθέτου μερίσματος τμήματος, του σχηματισθέντος πέραν του 1/3 τακτικού αποθεματικού.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Είναι νόμιμη απόφαση τακτικής γενικής συνέλευσης ανώνυμης εταιρίας, με την οποία διατίθεται στους μετόχους με τη μορφή προσθέτου μερίσματος, το τμήμα του τακτικού αποθεματικού της εταιρίας, που υπερβαίνει το προβλεπόμενο από το νόμο κατώτατο όριο (1/3 του μετοχικού κεφαλαίου), είτε το τμήμα αυτό έχει δημιουργηθεί από εκούσιες κρατήσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση της εταιρίας, είτε έχει δημιουργηθεί από υποχρεωτικές κρατήσεις που έγιναν με βάση το άρθρο 44 του κ.ν. 2190/1920 και που οδήγησαν σε δημιουργία τακτικού αποθεματικού, το οποίο εξαιτίας μεταγενέστερης μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου είναι μεγαλύτερο του 1/3 του νέου μετοχικού κεφαλαίου.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/167/2012

Δυνατότητα μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας με ακύρωση των μετοχών ορισμένων μόνον από τους μετόχους της, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης – Δυνατότητα μεταβίβασης στους μετόχους περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αντί της καταβολής μετρητών – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Η αυτόκλητη και καθολική Γενική Συνέλευση των μετόχων ανώνυμης εταιρείας μπορεί να αποφασίσει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με ακύρωση των μετοχών ορισμένων μόνον από τους μετόχους της (ανομοιόμορφη μείωση). Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται κατά την ορθότερη άποψη, ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των μετόχων της Α.Ε. (ομοφ.) β) Είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας με καταβολή είδους στους μετόχους της από το αποδεσμευόμενο με τη μείωση ενεργητικό της εταιρείας, μετά από προηγούμενη εξακρίβωση της αξίας του επιστρεφόμενου είδους, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας αποτίμησης του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, αποκλειομένης της εφαρμογής του άρθρου 9α του ιδίου νόμου. (πλειοψ.)


ΝΣΚ/369/2006

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής κατά 100% ανώνυμης εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού προερχόμενου από αναπροσαρμογή πάγιων στοιχείων της κατ’ εφαρμογή ειδικού νόμου.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Δεν εμπίπτει στην κατ’ άρθρο 10 παρ.1 του κ.ν. 2190/1920 έννοια «κάθε αύξηση του κεφαλαίου» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας – και συνεπώς και θυγατρικής – η οποία πραγματοποιείται με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού προερχόμενου από αναπροσαρμογή πάγιων στοιχείων της εταιρείας κατ’ εφαρμογή ειδικού νόμου, αλλά μόνο η αύξηση του κεφαλαίου που πραγματοποιείται με καταβολή εισφορών, παρέλκει δε η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. (πλειοψ.)


Ε.1058/288/1978

ΘΕΜΑ: Χρόνος κτήσεως του μερίσματος από τους μετόχους ανώνυμης εταιρίας σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποιήσεως εκτάκτων αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων σε απόφαση που λήφθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. ΠΟΛ 13


ΝΣΚ/360/2007

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.».(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της «Ο.Λ.Θ. Α.Ε.» της 22-6-2001 με την οποία εγκρίθηκε η μη διανομή του πρώτου μερίσματος της εταιρικής χρήσης 2000 στον τότε μοναδικό μέτοχο που ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά η διάθεσή του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ήταν αυτοδικαίως άκυρη ως αντικειμένη στις διατάξεις των παρ.1-3 του άρθρου 30 του Ν 2579/1998, 35α παρ.1 του ΚΝ 2190/1920 και 174 ΑΚ. Ίαση της ως άνω ακυρότητας μετά την παρέλευση διετίας από την υποβολή των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης προς έγκριση στη Διοίκηση (άρθρο 35α παρ.2 ΚΝ 2190/1920). Αυτοδίκαιη ακυρότητα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 1-3-2007 για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό του μη διανεμηθέντος στο Δημόσιο μερίσματος, αφενός διότι παρήλθε η οριζόμενη στο άρθρο 3 παρ.2 του ΑΝ 148/1967 τετραετής προθεσμία για την κεφαλαιοποίηση του σχηματισθέντος από το μη διανεμηθέν μέρισμα αποθεματικού, ενώ αφετέρου «δικαιούχος» των εκδιδόμενων νέων μετοχών είναι ο δικαιούχος του μερίσματος αντί του οποίου και χορηγούνται, δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο, και όχι οι εκάστοτε μέτοχοι της εταιρείας. Δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης της 1-3-2007 με νεότερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Θεμελίωση αξίωσης του Δημοσίου για την καταβολή του μη διανεμηθέντος μερίσματος εντός του οριζόμενου από τις διατάξεις των άρθρων 250 περ.15 και 253 ΑΚ χρόνου παραγραφής.


ΝΣΚ/245/2007

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής ανώνυμης εταιρίας ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. αυξάνεται κατά το ποσό που της διατίθεται από τον Προϋπολογισμό για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


ΝΣΚ/97/2000

Εταιρίες Ανώνυμες. Εικονική δικαιοπραξία.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Προεδρεύων: Δ.Λάκκας, Νομικός Σύμβουλος Εισηγητής: Π.Τριανταφυλλίδης, Πάρεδρος Κατ αρχάς, είναι νόμιμη η ανάληψη από την ανώνυμη εταιρία των χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν στο όνομά της από τους μετόχους της, για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου πριν από την ολοκλήρωση της καταβολής, γιατί αντίθετος περιορισμός δεν θεσπίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών (Ν.2190/1920, όπως ισχύει). Άλλο είναι το ζήτημα, ότι εάν κατά τη διάρκεια του ελέγχου από την εποπτεύουσα Αρχή, για την διαπίστωση της καταβολής ή μη της αποφασισθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, ότι η παραπάνω ανάληψη χρηματικών ποσών από την ανώνυμη εταιρία, από το λογαριασμό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κατά την περίοδο της προθεσμίας καταβολής της αύξησης, καθιστά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εικονική ή πλασματική, τότε υφίσταται περίπτωση καταδολίευσης του νόμου και καταστρατήγησης αυτού (in fraudem legis), οπότε η ανάληψη των χρηματικών ποσών από την ανώνυμη εταιρία είναι άκυρη, κατ εφαρμογή του άρθρου 174 Α.Κ.


ΝΣΚ/228/2004

Ανάκληση άδειας σύστασης Ανωνύμου Εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Κατ’ άρθρο 48 ΚΝ 2190/1920, η ανάκληση της διοικητικής άδειας σύστασης Ανωνύμου Εταιρίας χωρεί από την Διοίκηση, όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, έχει καταστεί μικρότερη του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από εκτίμηση της πραγματικής αξίας των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της εταιρίας. Η ανάκληση αυτής για να είναι έγκυρη πρέπει να δημοσιευτεί, στο οικείο ΦΕΚ συντόμως, πάντως, όχι πέραν του ευλόγου χρόνου, άλλως η δημοσίευση αυτή καθίσταται ανεπίκαιρη.


ΝΣΚ/303/2015

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας. Υπολογισμός ή μη του τέλους υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προβλέπεται στο άρθρο 17 παρ.1 του ν. 3959/2011, και επί της διαφοράς που προκύπτει από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.(..)Κατάσταση : Ανακλήθηκε το ερώτημα 
Το τέλος ποσοστού ένα τοις χιλίοις (1‰), που επιβάλλεται στις ανώνυμες εταιρείες, βάσει των διατάξεων του άρθρου 17 παρ.1 του ν. 3959/2011, όπως το άρθρο αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο πέμπτο, παρ. Γ περ. 1β’ του ν. 4079/2012, υπολογίζεται επί του ποσού της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, ως τέτοιου νοουμένου του ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα των ονομαστικών αξιών όλων των εκδοθεισών μετοχών, και όχι επί της διαφοράς που προκύπτει από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, εφόσον, κατά την κρατούσα άποψη, η διαφορά αυτή δεν ταυτίζεται, ούτε εξομοιώνεται εννοιολογικά με το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά αποτελεί «πρόσθετο ίδιο κεφάλαιο», το οποίο αυξάνει το ενεργητικό της ανώνυμης εταιρείας, ως τμήμα των «ιδίων κεφαλαίων» ή της «καθαρής θέσης» αυτής, και εξομοιώνεται με «νόμιμο έκτακτο αποθεματικό». Ωστόσο, το επίμαχο τέλος επιβάλλεται κατά την κεφαλαιοποίηση του σχετικού αποθεματικού, εφόσον λάβει χώρα ονομαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας (πλειοψ.).


ΕΣ/ΤΜ.7/433/2010

Συμμετοχή Δήμου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρίας. Με δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω, το Τμήμα κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 265 παρ. 8 του Δ.Κ.Κ. για υποχρεωτική λύση της άνω εταιρίας, αφού δεν έχουν παρέλθει τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την προσαρμογή, στις 17.1.2008, της άνω εταιρίας στις διατάξεις του νέου Δ.Κ.Κ. και, ως εκ τούτου, μη προβαλλομένου άλλου λόγου μη νομιμότητας της εντελλόμενης με το υπό κρίση χρηματικό ένταλμα δαπάνης, πρέπει αυτό να θεωρηθεί.


ΝΣΚ/188/2005

Φορολογία εισοδήματος ανώνυμης εταιρίας στο στάδιο εκκαθάρισης – Εκποίηση ακινήτων ανώνυμης εταιρίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Σε περίπτωση διάλυσης ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας ο εκκαθαριστής υποχρεούται στην πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων και στη συνέχεια διανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης στους μετόχους, οπότε θα τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων του Ν 2238/1994 «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (ΚΦΕ) για τον προσδιορισμό του εισοδήματος της υπό εκκαθάριση εταιρίας με τον συνυπολογισμό της υπερτίμησης του κεφαλαίου της λόγω της άνω πωλήσεως, και για φορολόγηση στο όνομα της εταιρίας των επιπλέον κερδών που λαμβάνουν οι μέτοχοι, πέραν της συνεισφοράς τους στο κεφάλαιο της εταιρίας και των φορολογηθέντων κατά τις διατάξεις του ΚΦΕ. Δε νοείται διανομή ακινήτου της εταιρίας μεταξύ των μετόχων της.