×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/365/2010

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Καταδικαστική απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου – Κώλυμα διορισμού στο Δημόσιο.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η καταδίκη σε ένα από τα περιοριστικά στο άρθρο 8 παρ.1 περ.α’ του Υπαλληλικού Κώδικα (κυρωτικός Ν.3528/2007) αναφερόμενα εγκλήματα από γερμανικό ποινικό δικαστήριο, αποτελεί κώλυμα διορισμού στο Δημόσιο.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/34/2015

Υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος – Κώλυμα κατάταξης Δοκίμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων, συνεπεία καταδικαστικής αποφάσεως σε έγκλημα που προβλέπεται ρητώς στη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 34 του ν.4029/2011.
Η καταδίκη, στα ρητώς και περιοριστικώς αναφερόμενα εγκλήματα του άρθρου 34 του ν. 4029/2011, αποτελεί κώλυμα κατάταξης υποψηφίων Δοκίμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων, ανεξάρτητα από το ύψος των ποινών που τους έχουν επιβληθεί δικαστικά. (ομοφ.)


ΝΣΚ/203/2003

Κωλύματα διορισμού υπαλλήλου ΟΤΑ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η καταδίκη με πρωτόδικη απόφαση υποψηφίου προς διορισμό υπαλλήλου δεν συνιστά έλλειψη προσήκοντος ήθους και κώλυμα διορισμού σε ΟΤΑ, κατά το άρθρο 16 παρ.1 περ.η’ του Ν 1188/1981.


ΝΣΚ/197/2001

Δήμοι. Κώλυμα διορισμού σε οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα Δήμου, λόγω καταδικών σε αδικήματα.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Κώλυμα διορισμού σε μόνιμες θέσεις υπαλλήλων σε Δήμο αποτελούν οι καταδίκες σε οποιαδήποτε ποινή που ρητώς αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 16 παρ. ε) περί κυρώσεως του Κώδικος περί καταστάσεως προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποινικό αδίκημα που δεν δημιουργεί κώλυμα για διορισμό, μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για το απαιτούμενο ήθος προς διορισμό, άρθρο 16 παρ.η) του ιδίου ως άνω νόμου.


ΝΣΚ/160/2005

Συνέπειες ποινικής καταδίκης αλλοδαπού επί του δικαιώματος πολιτογραφήσεως αυτού.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η καταδίκη αλλοδαπού σε πλημμεληματική ποινή για παράβαση οιασδήποτε διατάξεως της νομοθεσίας για εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα αποτελεί κώλυμα για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Εάν η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε έχει ανασταλεί προσωρινά ή επ’ αόριστο κωλύεται και πάλι η πολιτογράφηση. Εάν παρέλθει επιτυχώς ο χρόνος της προσωρινής αναστολής δεν κωλύεται η πολιτογράφηση.


ΝΣΚ/477/2000

Δήμοι. Υπάλληλοι. Διορισμός. Καταδίκη για παράβαση του Ν.1193/1981.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η καταδίκη για παράβαση του Ν.1193/1981 περί "Προστασίας εξ αφροδισίων νόσων" δεν συνιστά κώλυμα διορισμού κατ άρθρο 16 παρ.1 ε του Ν.1188/1981. Στην κυρίαρχη ουσιαστική εκτίμηση του διορίζοντος οργάνου εναπόκειται να σταθμίσει, εάν η φύση των καταδικών συνιστά έλλειψη προσήκοντος ήθους, κατ άρθρο 16 παρ.1 η του Ν.1188/1981.


ΝΣΚ/332/2013

Α.Ε.Ι. – Εκλογή μελών ΔΕΠ – Μήνυση ως κώλυμα συμμετοχής.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Τα μέλη ΔΕΠ υπάγονται καταρχήν στις ειδικές γι’ αυτά διατάξεις, αλλά και συμπληρωματικά στις διατάξεις του Υ.Κ. (Ν.3528/2007). Ως προς τα κωλύματα διορισμού των μελών ΔΕΠ, ελλείψει αντίθετης ή διαφορετικής ειδικής ρύθμισης, ισχύει ο Υ.Κ. Κώλυμα διορισμού μέλους ΔΕΠ αποτελεί η καταδίκη ή η παραπομπή αυτού με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα του άρθρου 8 παρ.1 Υ.Κ., καθώς και για θέση αυτού σε αργία. Η κατατεθείσα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος μέλους ΔΕΠ δεν παρακωλύει τη συνέχιση της διαδικασίας εκλογής του στην προκηρυχθείσα θέση.


ΝΣΚ/261/2005

Κατάταξη επιτάκτων ΥΕΝ σε κενές οργανικές θέσεις του ΥΕΘΑ/ΓΕΝ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Επιτρέπεται η κατάταξη των επιτάκτων του ΥΕΝ σε κενές οργανικές θέσεις του ΥΕΘΑ/ΓΕΝ: α) του Χ.Β., του οποίου η ποινική καταδίκη, μετά το επιτυχές πέρας του χρόνου αναστολής της ποινής του, δεν συνιστά κώλυμα διορισμού, καθόσον θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα (ομοφ.), και β) του Σ.Ν., για τον οποίο έχουν αρθεί οι συνέπειες της ποινικής του καταδίκης μετά την απονομή χάριτος για διορισμό στο Δημόσιο σε θέση καθηγητού Φυσικής Αγωγής, συνεκτιμωμένης της θετικής εξελίξεως νεωτέρας αιτήσεώς του για διορισμό σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου (πλειοψ.).


ΝΣΚ/325/2007

Ιθαγένεια. Κτήση δια πολιτογραφήσεως. Κώλυμα κατόπιν καταδίκης, με αναστολή, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Η ποινική καταδίκη, με αναστολή έκτισης της ποινής, για τα αδικήματα του άρθρου 3 του Ν 1438/1984, παύει να αποτελεί κώλυμα προς απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, με πολιτογράφηση, εάν παρέλθει ο χρόνος της αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί. β) Μετά την παρέλευση του χρόνου αναστολής και εφόσον αυτή δεν έχει αρθεί ή ανακληθεί, η Διοίκηση, στο πλαίσιο εξέτασης του ήθους και της εν γένει προσωπικότητας του αλλοδαπού, δεν κωλύεται να συνεκτιμήσει την υφή και το χαρακτήρα του διαπραχθέντος αδικήματος και να μη προέλθει στην πολιτογράφηση.


ΝΣΚ/387/2006

Ιθαγένεια. Κτήση δια πολιτογραφήσεως. Κώλυμα κατόπιν καταδίκης με αναστολή.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
α) Η ποινική καταδίκη, με αναστολή έκτισης της ποινής, για τα αδικήματα των άρθρων 3 παρ.4 του Ν 1438/1984, 58 παρ.1 περιπτ.γ’ του Ν 2910/2001 και 5 παρ.1 περιπτ.β’ του Ν 3284/2004, παύει να αποτελεί κώλυμα προς απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, με πολιτογράφηση, εάν παρέλθει ο χρόνος της αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί. β) Μετά την παρέλευση του χρόνου αναστολής και εφόσον αυτή δεν έχει αρθεί ή ανακληθεί, η Διοίκηση, στο πλαίσιο εξέτασης του ήθους και της εν γένει προσωπικότητας του αλλοδαπού, δεν κωλύεται να συνεκτιμήσει την υφή και το χαρακτήρα του διαπραχθέντος αδικήματος.


ΝΣΚ/44/2020

Υποχρέωση αποδοχής από τον Υπουργό Δικαιοσύνης υποβληθείσας αίτησης παραίτησης δικηγόρου, για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει πτυχίο Νομικής Σχολής ή ανάκλησης του διορισμού του ως δικηγόρου.(...)Μετά την αμετάκλητη καταδίκη δικηγόρου για αδίκημα το οποίο αποτελεί κώλυμα διορισμού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποχρεούται να εκδώσει διαπιστωτική πράξη απώλειας της δικηγορικής του ιδιότητας (ομόφωνα), και, ως εκ τούτου, παρέλκει η αποδοχή της μεταγενεστέρως υποβληθείσας παραίτησής του (κατά πλειοψηφία). Περαιτέρω, με δεδομένη τη διαπίστωση ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο του διορισμού του, ως δικηγόρου, ο ως άνω δεν κατείχε πτυχίο Νομικής Σχολής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να προβεί και σε ανάκληση του διορισμού του ως δικηγόρου (ομόφωνα), για την οποία δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας διορισμού του (κατά πλειοψηφία ).