×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/373/2011

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

ΑΕΙ – Μέλη ΔΕΠ – Πρώτο Συμβούλιο ΑΕΙ – Οργανωτική Επιτροπή.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Την ανάδειξη των μελών του πρώτου Συμβουλίου κάθε ΑΕΙ αναθέτει ο νόμος στην οργανωτική επιτροπή, η οποία είναι πενταμελής ή τριμελής κατά τις ειδικότερες διακρίσεις με κριτήριο τον αριθμό των υπηρετούντων Καθηγητών πρώτης βαθμίδας (πενταμελής αν υπηρετούν άνω των πενήντα, τριμελής αν υπηρετούν λιγότεροι των πενήντα). Τα πέντε ή τρία μέλη της οργανωτικής επιτροπής, θα αναζητηθούν κατ’ αρχήν από τους προηγούμενους του υπηρετούντος εκλεγμένους πρυτάνεις ή προέδρους ΤΕΙ και εκλεγμένους αντιπρυτάνεις ή αντιπροέδρους ΤΕΙ που είναι εν ενεργεία ή ομότιμοι Καθηγητές, με την ακόλουθη διαδικασία. Με κριτήριο τη σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην πρυτανεία ή την προεδρία θα αναζητηθούν οι διατελέσαντες Πρυτάνεις ή Πρόεδροι ΤΕΙ. Η αναζήτηση αυτή υπόκειται σε χρονικό περιορισμό, με την έννοια ότι θα περιοριστεί μόνο στην πρώτη και στη δεύτερη προηγούμενη θητεία. Ακολούθως, με το ίδιο ως άνω κριτήριο, τη σειρά, δηλαδή, της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην αντιπρυτανεία ή την αντιπροεδρία, θα αναζητηθούν οι διατελέσαντες αντιπρυτάνεις ή αντιπρόεδροι ΤΕΙ. Η αναζήτηση αυτή, ελλείψει οιασδήποτε διαφορετικής ειδικότερης ρύθμισης για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπόκειται σε κανένα χρονικό περιορισμό. Αν από τη διαδικασία αυτή δεν συμπληρωθούν τα πέντε ή τρία μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τότε τα μέλη αυτά ή τα υπολειπόμενα, κατά τη ρητή και σαφή διατύπωση της μεταβατικής αυτής διάταξης, θα συμπληρωθούν από τους Καθηγητές του ιδρύματος που έχουν το μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας ως μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΠ) στη βαθμίδα του Καθηγητή. Για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής εκδίδεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διαπιστωτική πράξη του πρύτανη ή προέδρου του ΤΕΙ, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν για οποιονδήποτε λόγο, παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/264/2010

Δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε δύο (2) ΑΣΕΙ-ΑΕΙ-ΤΕΙ διδακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ι.δ.ο.χ., κατά το ΠΔ 407/1980, ταυτόχρονα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ανεξαρτήτως αν από τη χρονικά δεύτερη σύμβαση λαμβάνει μειωμένες αποδοχές.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Τόσο τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, τα οποία εκ του νόμου τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όσο και τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν διδασκαλία και σε άλλα ΑΣΕΙ και ΑΕΙ, όπως ρητά προβλέπεται στα σχετικά γι αυτά νομοθετήματα, ενόψει όμως των υποχρεώσεών τους λόγω της πλήρους απασχόλησής τους στο ΑΕΙ, στο οποίο προσφέρουν τα κύρια καθήκοντά τους, η παράλληλη διδασκαλία, η οποία θα γίνεται με βάση την διάταξη του άρθρου 5 του ΠΔ 407/1980, θα παρέχεται με καθεστώς «μερικής απασχόλησης».


ΝΣΚ/374/2011

ΑΕΙ – Μέλη ΔΕΠ – Οργανωτική Επιτροπή – Κατάλογος μελών ΔΕΠ.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Με τις διατάξεις αυτές ρυθμίζεται το ζήτημα του τρόπου επιλογής των μελών της οργανωτικής επιτροπής καθώς και το ζήτημα του προβαδίσματος σε σχέση με την επιλογή αυτών με κριτήριο τη σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην πρυτανεία ή την προεδρία, τη βαθμίδα και την αρχαιότητα. Ειδικότερα ορίζεται ότι όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ αντιπρυτάνεων ή αντιπροέδρων της ίδιας σειράς προηγούνται οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και μεταξύ καθηγητών της ίδιας βαθμίδας οι αρχαιότεροι στην οικεία βαθμίδα. Για τις περιπτώσεις της ανυπαρξίας προηγούμενων εκλεγμένων πρυτάνεων ή προέδρων ΤΕΙ και αντιπρυτάνεων ή αντιπροέδρων ΤΕΙ, της ανεπάρκειας του αριθμού τους και της μη αποδοχής του ορισμού τους ως μελών για οποιονδήποτε λόγο, η οργανωτική επιτροπή θα συγκροτηθεί, στο σύνολο ή κατά το ελλείπον μέρος, από τους καθηγητές του ιδρύματος που έχουν το μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας ως μέλη ΔΕΠ ή ΕΕ στη βαθμίδα του καθηγητή. Κατά τα γενικώς ισχύοντα στα πλαίσια των κανόνων του Υ.Κ., (Ν 3528/2007), που έχει ανάλογη εφαρμογή και για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, η υπηρεσιακή γενικά κατάσταση του υπαλλήλου ή λειτουργού προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο με βάση το ΦΕΚ διορισμού του στην υπηρεσία. Έτσι με βάση το σταθερό και αντικειμενικό αυτό στοιχείο (ΦΕΚ διορισμού στην υπηρεσία) ρυθμίζονται τα θέματα που είναι συναφή με την υπηρεσιακή εν γένει κατάσταση και εξέλιξη του υπαλλήλου ή λειτουργού, όπως ο απαιτούμενος για προαγωγή χρόνος, η αρχαιότητα και το προβάδισμα, η ένταξη, η μετάταξη, η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, ο συντάξιμος χρόνος, καθώς και πολλές άλλες υπηρεσιακές μεταβολές και καταστάσεις. Για τη σύνταξη καταλόγου με τα μέλη ΔΕΠ της βαθμίδας του καθηγητή του ΕΜΠ και την κατάταξή τους κατά σειρά αρχαιότητας στην εν λόγω βαθμίδα, θα ληφθεί υπόψη αποκλειστικά η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης διορισμού τους στο ΕΜΠ (ΦΕΚ διορισμού στο ΕΜΠ) στη βαθμίδα του Καθηγητή.


Δ17α/07/79/1991

Καθορισμός ποσών για απευθείας ανάθεση μικρών έργων ή έργων συντήρησης ΑΕΙ και ΤΕΙ.-(Β` 509).


Δ17α/40/5/2003

Τροποποίηση απόφασης για την απευθείας ανάθεση μικρών έργων ή εργασιών συντήρησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.


ΝΣΚ/166/2003

Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Κριτήρια.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Οι αθλητές που κατακτούν μία από τις αναφερόμενες στην παρ.2 του άρθρου 34 του Ν 2725/1999 διακρίσεις εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της προτίμησής τους, καθ’ υπέρβαση του κάθε φορά αριθμού των εισακτέων, ενώ οι αθλητές που επιτυγχάνουν διακρίσεις της παρ.13 εδαφ.ι’ εισάγονται, αντίστοιχα, στα μεν ΤΕΦΑ κατά ποσοστό 30%, στις λοιπές δε σχολές και τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατά ποσοστό 1%. Σε περίπτωση που οι διακριθέντες αθλητές – υποψήφιοι σπουδαστές είναι περισσότεροι του νομίμου αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΦΑ ή ισοβαθμούν με τον τελευταίο εισαγόμενο στα λοιπά τμήματα ή σχολές εφαρμόζονται τα κριτήρια της παρ.15 του άνω άρθρου και νόμου, προηγουμένων αυτών, που διακρίθηκαν σε αγωνίσματα τα οποία περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.


ΝΣΚ/216/2005

Επιτρεπτό ή μη συμμετοχής των καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις πάγιες επιτροπές προμηθειών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατ’ άρθρο 38 του ΠΔ 394/1996.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορούν να μετέχουν στις πάγιες επιτροπές προμηθειών του άρθρου 38 του ΠΔ 394/1996, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους ασυμβίβαστο προβλεπόμενο από το Ν 2530/1997.


ΝΣΚ/161/2022

Αν: α) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) υποχρεούται να συνεχίσει να οργανώνει μαθήματα για τα προγράμματα σπουδών ΤΕΙ για τους φοιτητές που προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών ΤΕΙ, β) οι επανεγγραφέντες φοιτητές των συγχωνευθέντων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα ενταχθούν σε Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, γ) σε ποιο εξάμηνο θα γίνει η επανεγγραφή τους και δ) οι φοιτητές που θα επανεγγραφούν θα έχουν τα φοιτητικά δικαιώματα.(...)α) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) δεν υποχρεούται να διατηρεί και να οργανώνει ξεχωριστό Πρόγραμμα Σπουδών για τους φοιτητές που προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσουν πρώτο κύκλο σπουδών ΤΕΙ, β) οι φοιτητές που επανεγγράφονται στο ΠΑΔΑ κατά το άρθρο 56 παρ.3 του ν.4415/2016, όπως ισχύει, θα ολοκληρώσουν υποχρεωτικά κύκλο σπουδών ΤΕΙ των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ, στα οποία είχαν εισαχθεί και γ) η επανεγγραφή των φοιτητών θα γίνει στο εξάμηνο σπουδών στο οποίο θα φερόντουσαν εγγεγραμμένοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διαγραφή τους, συνυπολογιζόμενων όλων των εξαμήνων διαγραφής στο χρόνο φοίτησής τους (ομόφωνα).


ΝΣΚ/161/2021

Αν: α) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) υποχρεούται να συνεχίσει να οργανώνει μαθήματα για τα προγράμματα σπουδών ΤΕΙ για τους φοιτητές που προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών ΤΕΙ, β) οι επανεγγραφέντες φοιτητές των συγχωνευθέντων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα ενταχθούν σε Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, γ) σε ποιο εξάμηνο θα γίνει η επανεγγραφή τους και δ) οι φοιτητές που θα επανεγγραφούν θα έχουν τα φοιτητικά δικαιώματα.(..)
α) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) δεν υποχρεούται να διατηρεί και να οργανώνει ξεχωριστό Πρόγραμμα Σπουδών για τους φοιτητές που προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσουν πρώτο κύκλο σπουδών ΤΕΙ, β) οι φοιτητές που επανεγγράφονται στο ΠΑΔΑ κατά το άρθρο 56 παρ.3 του ν.4415/2016, όπως ισχύει, θα ολοκληρώσουν υποχρεωτικά κύκλο σπουδών ΤΕΙ των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ, στα οποία είχαν εισαχθεί και γ) η επανεγγραφή των φοιτητών θα γίνει στο εξάμηνο σπουδών στο οποίο θα φερόντουσαν εγγεγραμμένοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διαγραφή τους, συνυπολογιζόμενων όλων των εξαμήνων διαγραφής στο χρόνο φοίτησής τους (ομόφωνα).


ΝΣΚ/105/2021

Αν τα πτυχία Τμήματος Αυτοματισμού Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά που απέκτησαν το έτος κτήσης 2000 οι Γ.Τ. και Χ.Μ., μέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) της ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη μετατροπή των θέσεών τους σε θέσεις Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), είναι σύμφωνα με τα απαιτούμενα από την παράγραφο 6 του άρθρου 8 του ν. 3450/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4597/2019, και αν οι υποψήφιοι αυτοί διαθέτουν το αναγκαίο τυπικό προσόν για την περαιτέρω αξιολόγησή τους.(..)
Κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 3450/2006, όπως αυτό συμπληρώθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4597/2019, η κατοχή πτυχίου από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 4485/2017 αποτελεί βασικό προσόν για την πρόσληψη σε θέση μέλους ΕΔΙΠ των ΑΕΝ, συνακολούθως δε και αναγκαία προϋπόθεση για τη μετατροπή θέσης μέλους ΕΤΠ σε θέση ΕΔΙΠ κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παρ. 6 του ίδιου άρθρου του ν. 3450/2006, όπως αυτή προστέθηκε ειδικότερα με την παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4597/2019. Μεταξύ των πτυχίων αυτών περιλαμβάνονται τα πτυχία των ΤΕΙ, εφόσον όμως αυτά έχουν χορηγηθεί από ΤΕΙ μετά την «ανωτατοποίησή» τους με τον νόμο 2916/2001. Αντιθέτως, πτυχίο ΤΕΙ που αποκτήθηκε προ της νομοθετικής ένταξης των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν εμπίπτει στην έννοια του «πτυχίου ΑΕΙ» κατά τη διάταξη αυτή. Επομένως, εφόσον κατά το διδόμενο ιστορικό, τα πτυχία των προαναφερομένων μελών ΕΤΠ χορηγήθηκαν από το ΤΕΙ Πειραιά το έτος 2000, ήτοι προ της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, οι αιτούντες Γ.Τ. και Χ.Μ. δεν διαθέτουν το αναγκαίο τυπικό προσόν του «πτυχίου ΑΕΙ» που ορίζεται ως προαπαιτούμενο για την μετατροπή της θέσης τους σε ΕΔΙΠ με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του ν. 3450/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4597/2019 (κατά πλειοψηφία).


ΝΣΚ/100/2003

Χορήγηση ή μη της ειδικής άδειας του άρθρου 298 παρ.7 του ΠΔ 410/95 σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, που έχουν εκλεγεί και Δήμαρχοι.(...)Τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ που έχουν εκλεγεί και Δήμαρχοι, δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 298 παρ.7 του ΠΔ 410/95 για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους, το δε ΑΕΙ στο οποίο ανήκουν υποχρεούται να την χορηγήσει.