ΝΣΚ/391/2001
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Ληξιαρχικές πράξεις. Ανάκληση. Διόρθωση. Εγγραφή τέκνου στο δημοτολόγιο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Δεν τίθεται ζήτημα ανακλήσεως της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως, η οποία συνετάγη από τον πρόξενο στο Χαράρε, ως προς το όνομα και επώνυμο του πατέρα, δεδομένου ότι ορθώς συνετάγη η σχετική ληξιαρχική πράξη ως προς τον πατέρα, κατ εφαρμογή του άρθρου 1465 ΑΚ. Η διάταξη καθιερώνει τεκμήριο δυνάμει του οποίου πατέρας του παιδιού είναι ο σύζυγος της μητέρας κατά τον χρόνο της γεννήσεώς του, ανεξάρτητα από το αν το τέκνο εγεννήθη εντός του διαστήματος των 300 ημερών από τη λύση του α γάμου.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/77/2004
Περί επωνύμου και μητρωνύμου υιοθετουμένου.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Εάν σε υιοθεσία προβαίνει γυναίκα, έγγαμη, άγαμη ή χήρα, ως επώνυμο πατέρα του υιοθετούμενου θα πρέπει να αναγράφεται, εφόσον έχει δηλωθεί, το επώνυμο του φυσικού πατέρα του υιοθετούμενου (άλλως η σχετική ένδειξη θα μένει κενή), εάν δε σε υιοθεσία προβαίνει άνδρας, ως επώνυμο μητέρας θα πρέπει να αναγράφεται αυτό της φυσικής μητέρας του υιοθετούμενου. (πλειοψ.)
ΝΣΚ/57/2009
Ληξιαρχικές πράξεις. Ειδικό Ληξιαρχείο. Έκταση ελέγχου των προς καταχώριση (μεταγραφή) ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταγεί από αλλοδαπή, επιχώρια, αρχή.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ο έλεγχος του προϊσταμένου της Δ/νσης του Ειδικού Ληξιαρχείου, κατ άρθρα 43 του Ν 344/1976 και 2 του Π.Δ/τος 234/2005, προκειμένου για ληξιαρχικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και για τα οποία η οικεία πράξη συνετάγη από επιχώρια αρχή, εξαντλείται στη διερεύνηση συνδρομής των γενικών (άρθρο 9 Ν 344/1976) και των ειδικών στοιχείων, που πρέπει να εμπεριέχονται στις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις (άρθρο 22, 31 και 34 Ν 344/1976), καθώς και στη διακρίβωση τήρησης της σχετικής διαδικασίας, όπως αυτή οριοθετείται στο άρθρο 42 του αυτού νόμου (344/1976). Μεταξύ των ανωτέρω εξωτερικών τυπικών στοιχείων δεν περιλαμβάνεται και η διακρίβωση του υπαρκτού ή μη του τόπου τέλεσης του γάμου, εφόσον η ληξιαρχική πράξη της αλλοδαπής (επιχώριας) αρχής μνημονεύει, ρητώς, τον τόπο τέλεσής του.
ΝΣΚ/91/2007
Διόρθωση ημερομηνίας γέννησης κατά την εφαρμογή του άρθρου 156 Υ.Κ.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η διόρθωση της ημερομηνίας γέννησης υπαλλήλου, διοικητικώς ή δικαστικώς, δεν ασκεί επιρροή για την εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία υπάρχουν δύο διαφορετικές ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και μία ληξιαρχική πράξη θανάτου στο ονοματεπώνυμο υπαλλήλου, για την εφαρμογή του άρθρου 156 Υ.Κ. θα ληφθεί υπόψιν η από 16.5.1940 ληξιαρχική πράξη γέννησης, η οποία πράγματι αφορά την υπάλληλο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, χωρίς αυτό να συνιστά διόρθωση της ηλικίας της.
ΝΣΚ/185/2003
Επώνυμο και πατρώνυμο θετού τέκνου μετά τη λύση της υιοθεσίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Σε περίπτωση λύσεως υιοθεσίας (κοινής από συζύγους, των οποίων ο γάμος και η εν συνεχεία υιοθεσία τελέστηκαν προ της ισχύος του Ν 1329/83) μονομερώς υπό του συζύγου, και μη επιθυμούντος του συζύγου να φέρει πλέον το τέκνο το επώνυμό του, αυτό θα φέρει ως επώνυμο, το πατρικό επώνυμο της θετής του μητέρας (στο οποίο αυτή επανήλθε μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου της) και ως πατρώνυμο το πατρώνυμο του φυσικού του πατέρα.
ΝΣΚ/75/2002
Προϋποθέσεις συντάξεως ληξιαρχικής πράξεως θανάτου, προσώπου του οποίου δεν βρέθηκε το πτώμα.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Για να συνταχθεί στην ανωτέρω περίπτωση ληξιαρχική πράξη θανάτου θα πρέπει ο θάνατος του προσώπου να θεωρείται αποδεδειγμένος, και όχι σφόδρα πιθανός. Στην δεύτερη περίπτωση κινείται η διαδικασία κηρύξεως αφανείας.
ΝΣΚ/24/2007
Ειδικό Ληξιαρχείο. Έκταση ελέγχου των προς καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων, οι οποίες έχουν συνταγεί από αλλοδαπή αρχή.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α. Ο έλεγχος του προϊσταμένου της Δ/νσης του Ειδικού Ληξιαρχείου, κατ’ άρθρο 43 του Ν 344/1976 και 2 του Π. Δ/τος 234/2005, προκειμένου για ληξιαρχικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και για τα οποία η οικεία πράξη συνετάγη από επιχώρια αρχή, εξαντλείται στη διερεύνηση συνδρομής των γενικών (άρθρο 9 Ν 344/1976) και των ειδικών στοιχείων, που πρέπει να εμπεριέχονται στις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις, (άρθρο 22, 31 και 34 Ν 344/1976), καθώς και στη διακρίβωση τήρησης της σχετικής διαδικασίας, όπως αυτή οριοθετείται στο άρθρο 42 του αυτού νόμου (344/1976). β. Είναι δυνατόν, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των αρχών, περί ανακλήσεως των παράνομων, επωφελών, για τον διοικούμενο, πράξεων, να προέλθει ο προϊστάμενος της Δ/νσης του Ειδικού Ληξιαρχείου σε ανάκληση καταχώρισης (μεταγραφής) ληξιαρχικής πράξης αλλοδαπής αρχής, η οποία συνεπάγεται τη διαγραφή της, εφόσον η τοιαύτη καταχώριση πάσχει, από πλευράς νομιμότητος, σύμφωνα με την προεκτεθείσα γνώμη και η οποία δεν διαγνώσθηκε κατά τον προηγηθέντα έλεγχο, που προβλέπεται από το άρθρο 43 του Ν 344/1976. Η διαγραφή θα συντελεσθεί με επισημείωση στο περιθώριο της καταχωρισθείσης ληξιαρχικής πράξης στην οποία θα εμπεριέχεται και η σχετική αιτιολογία.
ΝΣΚ/273/2010
Άγιο Όρος – Δυνατότητα ή μη προσθήκης του μοναχικού ονόματος των Αγιορειτών μοναχών, στο μητρώο αρρένων, το δημοτολόγιο και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς δικαστική απόφαση για διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησής τους.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή Η προσθήκη κυρίου ονόματος συνιστά μεταβολή του κυρίου ονόματος το οποίο έχει καταχωρισθεί στη ληξιαρχική πράξη γέννησης και δύναται να επιτραπεί, μόνον, δικαστικώς, προς το σκοπό διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης, με τελεσίδικη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, η οποία εκδίδεται κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας. Το δικαστήριο κρίνει εάν δικαιολογείται η μεταβολή και εάν διασφαλίζεται η έλλειψη αμφισβήτησης ή κινδύνου σύγχυσης ως προς την ταυτότητα του προσώπου και η απόφασή του είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση. Μεταβολές των εγγραφών στα μητρώα αρρένων δύνανται να στηρίζονται μόνο σε αποσπάσματα των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, όπως και επί αρχικής εγγραφής. Οι σχετικές αποφάσεις του Νομάρχη εκτελούνται και ως προς τα δημοτολόγια. Τα ζητήματα αυτά διέπονται από το κοινό δίκαιο και όσον αφορά στους μοναχούς του Αγίου Όρους, διότι δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές για αυτό διατάξεις και δεν ανάγονται στο αυτοδιοίκητό του, όπως η έννοια και η έκταση αυτού προσδιορίζεται από το άρθρο 105 του Συντάγματος, το Ν.Δ/γμα της 10/16.9.1926 και τον κυρωθέντα με αυτό Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.
ΝΣΚ/371/2011
Πολύτεκνοι – Χορήγηση ή μη του πολυτεκνικού επιδόματος τριτέκνων στον διαζευγμένο πατέρα, ο οποίος έχει την επιμέλεια των τέκνων – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Πατέρας διαζευγμένος που έχει αναλάβει την επιμέλεια και των τριών, όλων εντός γάμου με την ίδια σύζυγο, τέκνων του, δικαιούται της χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας, ανεξαρτήτως του ότι η πρώην σύζυγος και μητέρα των τέκνων συμβάλλει στο κόστος διαβίωσης αυτών με την καταβολή μηνιαίου χρηματικού ποσού στον πατέρα. (ομοφ.)
ΔΕΔ/Θεσ/355/2025
Η απόφαση αφορά την αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής και την ακύρωση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου δωρεάς για το φορολογικό έτος 2023. Η φορολογική αρχή είχε κρίνει ότι υπήρξε τεχνητή διευθέτηση, καθώς διαπιστώθηκε μια σειρά διαδοχικών δωρεών (από τέκνο σε πατέρα, και έπειτα πατέρας σε άλλο τέκνο/προσφεύγουσα) με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης, καλύπτοντας μια ουσιαστική δωρεά μεταξύ αδελφών (Β' κατηγορίας). Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) ωστόσο έκρινε ότι το αρχικό ποσό της δωρεάς των 115.000,00 € που έλαβε ο πατέρας χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για την αγορά ακινήτου. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του πατέρα είχε υπολειπόμενο ποσό (31.133,69 €) που κάλυπτε τη μεταγενέστερη δωρεά ποσού 30.000,00 € προς την κόρη του. Ως εκ τούτου, η ΔΕΔ έκρινε ότι ο ισχυρισμός της φορολογικής αρχής περί τεχνητής διευθέτησης κατ' άρθρο 38 του ν.4987/22 δεν ευσταθεί, ακύρωσε την προσβαλλόμενη πράξη και την καταλογισθείσα οφειλή (φόρος 6.000,00 € και πρόστιμο 3.000,00 €).
ΔΕΔ/Αθ/321/2025
Η Απόφαση 321 της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) αφορά την απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής ως απαράδεκτης. Ο προσφεύγων, ως κληρονόμος του αποβιώσαντος πατέρα του, αμφισβητούσε βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ (Ν. 4223/2013) των ετών 2019, 2020 και 2021, συνολικού ποσού 2.131,94€, οι οποίες αφορούσαν Ίδρυμα του οποίου ο πατέρας ήταν νόμιμος εκπρόσωπος. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας είχε παραιτηθεί και ζήτησε ακύρωση των οφειλών. Η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι οι οφειλές είχαν καταστεί οριστικές, καθώς δεν είχαν αμφισβητηθεί εγκαίρως από τον θανόντα ή το Ίδρυμα. Συνεπώς, η αμφισβήτηση ανάγεται πλέον στο στάδιο της διοικητικής εκτέλεσης και πρέπει να προσβληθεί με ανακοπή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, καθιστώντας την ΔΕΔ αναρμόδια.