ΝΣΚ/391/2007
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Δέσμευση ή μη της αρμοδίας υπηρεσίας προς σύναψη συμβάσεως παραχωρήσεως και εκμεταλλεύσεως τουριστικού λιμένα, μετά την έκδοση της προβλεπόμενης στο άρθρο 52 παρ.6 εδ.β’ του Ν 3105/2003 Κ.Υ.Α.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η κατακύρωση του αποτελέσματος του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση συμπληρωματικών έργων και τη χρήση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα της Χίου με την Α.Π.Τ. 1002/9-3-2000 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, στην Κοινοπραξία «ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΟΜΗΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με βάση το διδόμενο ιστορικό, δεν δεσμεύει την Διοίκηση και δεν γεννά υποχρέωσή της προς υπογραφή της σχετικής συμβάσεως, διότι, από το σύνολο των ενεργειών των δύο μερών, που επακολούθησαν μετά την έκδοση της υπ’ αριθ. 2883/2000 αποφάσεως του ΣτΕ, προκύπτει σαφής και ενσυνείδητη βούληση αυτών να λύσουν αμοιβαίως, με κοινή δηλαδή συναίνεση, τον νομικό (προσυμβατικό) δεσμό, ώστε μετά ταύτα δεν διατηρήθηκε ενεργός σχέση, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί, αφού από την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού παρήλθε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών και η υποψήφια ανάδοχος εταιρεία είχε αποδεσμευθεί από την πρότασή της, την οικονομική προσφορά της και τους όρους της προκηρύξεως. Σε αντίθετη περίπτωση η συνέχιση της διαδικασίας θα παρεβίαζε τις αρχές της διαφάνειας και του υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού και θα ισοδυναμούσε με απευθείας ανάθεση, και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. (πλειοψ.)
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/173/2007
Σύναψη σύμβασης παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης τουριστικού λιμένα, κατόπιν εκδόσεως της προβλεπόμενης στο άρθρο 52 παρ.6 εδ.β’ του Ν 3105/2003 κ.υ.α.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Μετά την χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα μπορεί να παραχωρείται με δημόσιο διαγωνισμό η εκτέλεση των έργων, που απαιτούνται για την λειτουργία του λιμένα και την εκμετάλλευση αυτού σε επιχείρηση δημόσια ή ιδιωτική. Η παραχώρηση γίνεται μετά την κατακύρωση με υπουργική απόφαση. Μετά την κατακύρωση προβλέπεται στάδιο συμφωνίας για την κατάρτιση της σύμβασης, το περιεχόμενο της οποίας εξειδικεύεται κατ’ ελάχιστον στο νόμο. Η παραχώρηση συντελείται και με την κατάρτιση της σύμβασης, η οποία απαιτείται, ως συστατικός τύπος για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του τουριστικού λιμένα και την εκτέλεση των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Με τη διάταξη του άρθρου 19 παρ.1 του Ν 3049/2002 προβλέπεται η δυνατότητα συγχρηματοδότησης από το Δημόσιο του συνολικού κόστους κατασκευής των έργων των τουριστικών λιμένων που έχουν χωροτεθεί και παραχωρούνται σε ιδιώτες και με την διάταξη του άρθρου 52 παρ.6 εδ.β’ του Ν 3105/2003, προβλέπεται η εφαρμογή των διατάξεων αυτών για τη συγχρηματοδότηση και στις περιπτώσεις των τουριστικών λιμένων για τους οποίους έχει γίνει μετά διαγωνισμό κατακύρωση και δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης. Η Διοίκηση μπορεί, για λόγους εξυπηρέτησης του σκοπού της ολοκλήρωσης των έργων του τουριστικού λιμένα, με βάση την κατακύρωση ν’ ακολουθήσει το στάδιο διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της σύμβασης παραχώρησης και αφού προηγουμένως εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 52 παρ.6 εδ.β’ του Ν 3105/2003 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το ύψος της συγχρηματοδότησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. (πλειοψ.)
ΝΣΚ/226/2005
Κατακύρωση αποτελέσματος δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η κατακύρωση αποτελέσματος πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης χρήσης χώρου στη χερσαία ζώνη λιμένα μπορεί να γίνει και μετά την παρέλευση της προθεσμίας που τάσσεται στο νόμο, εφόσον συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι. Ο προσδιορισμός του εύλογου χρόνου για την κατακύρωση στην περίπτωση αυτή εξαρτάται από τους συγκεκριμένους ειδικούς λόγους.
ΝΣΚ/178/2003
Τουριστικοί Λιμένες και Λιμενικά Ταμεία.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Κατά τον κανόνα, η δημιουργία τουριστικού λιμένα που έχει χωροθετηθεί με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας μπορεί να ανατεθεί, με σύμβαση και έναντι ανταλλάγματος, στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα αναδειχθεί πλειοδότης μετά τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού και να παραχωρηθεί στο πρόσωπο αυτό η χρήση και εκμετάλλευση του τουριστικού αυτού λιμένα. Σε περίπτωση, όμως, που μετά τη χωροθέτηση δεν επακολούθησε άλλη πράξη και, ειδικότερα, δεν διενεργήθηκε ούτε προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της εκτέλεσης των αναγκαίων για τη δημιουργία του τουριστικού λιμένα έργων και την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης αυτού, αλλά οι χώροι που περιλαμβάνονται εντός της ζώνης που χωροθετήθηκε ως τουριστικός λιμένας εξομοιώθηκαν μετά τη χωροθέτηση με λιμενικούς χώρους, γίνεται δεκτό ότι η διοίκηση, διαχείριση και χρήση αυτών ανήκει κατά νόμο στο οικείο Λιμενικό Ταμείο. Επομένως, η δημιουργία των έργων κατασκευής του τουριστικού λιμένα και η παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης αυτού μπορεί να ανατεθεί, ομοίως με σύμβαση και έναντι ανταλλάγματος, πλην όμως, μόνο στο οικείο Λιμενικό Ταμείο, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 473/1996 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.
Ν.4574/2018
Κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», της εταιρείας «ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», της εταιρείας «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της εταιρείας «ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» και άλλες διατάξεις.
ΝΣΚ/393/2004
Χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου (στάσιμου ή πλανόδιου) εμπορίου και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αρμοδιότητα για την έκδοση των αδειών αυτών.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Μετά την κατάργηση, με τη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 38 του Ν 3105/2003, της τοπικής αρμοδιότητας του ΕΟΤ, για χορήγηση στους χερσαίους χώρους μαρίνας / τουριστικού λιμένα αδειών άσκησης υπαίθριου (στάσιμου ή πλανόδιου) εμπορίου και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εν λόγω αρμοδιότητα θα ασκείται από τους οικείους ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται πριν από τη λήψη των σχετικών αποφάσεών τους να έχουν εξασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του φορέα διαχείρισης της μαρίνας / τουριστικού λιμένα.
ΝΣΚ/34/2006
Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ).(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Οι εταιρείες «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΤΡΑΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», θυγατρικές της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», δεν αποτελούν δημόσιες επιχειρήσεις κατά την έννοια του Ν 3429/2005.
ΝΣΚ/332/2001
Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. 'Ελεγχος νομιμότητας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δύναται νομίμως να συναφθεί η σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την εκκαθάριση και τη λογιστική παρακολούθηση των δαπανών του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για το σχολικό έτος 2000-2001 μεταξύ του ΥΠΕΠΘ και της ανώνυμης εταιρείας PRICE WATER HOUSE COOPERS - BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, πρώην THRAK CONSULTANTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, στην οποία συγχωνεύθηκε με απορρόφηση με βάση τον ΚΝ 2190/1920 (άρθρα 81-86) σε συνδυασμό με το Ν 2166/1993 (άρθρα 1-5), δηλ. με λύση της διασπώμενης εταιρείας χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση αυτής, με διαδοχή και με εισφορά του επιμέρους τμήματος παροχής λογιστικών και οικονομικών υπηρεσιών της διασπώμενης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία PRICE WATER HOUSE COOPERS - BUSINESS SOLUTIONS AE, η οποία είχε λάβει μέρος στο σχετικό διαγωνισμό και στην οποία είχε γίνει η κατακύρωση του σχετικού αποτελέσματος. (πλειοψ.)
N.4991/2022
Κύρωση της από 30.3.2022 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 30.7.2018 Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου» που κυρώθηκε με τον ν. 4574/2018, μεταξύ της εταιρείας «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» και της εταιρείας «ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», καθώς και του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της εταιρείας «ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών.
Ν.4585/2018
Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Κύρωση της από 20.11.2018 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που κυρώθηκε με τον ν.2779/1999 (Α΄ 296) και άλλες διατάξεις.
ΕΑΔΗΣΥ/339/2023
Με την υπό κρίση προδικαστική προσφυγή της, η προσφεύγουσα αιτείται: α) την ακύρωση της προσβαλλόμενης με αριθμό 125296 - 22-12-2022 (ΑΔΑ: ....) απόφασης του ...., β) την απόρριψη των προσφορών των οικονομικών φορέων «.... ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «.... ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «.... ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «.... ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ» και γ) την ανάδειξη της ίδιας της προσφεύγουσας ως προσωρινής αναδόχου του διαγωνισμού καθώς και την ανάθεση σ’ αυτήν της εκτέλεσης του προκείμενου έργου.