×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/403/2007

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Αρμοδιότητα των Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπ.Οικονομίας και Οικ/κών για τον καταλογισμό των ελλειμμάτων στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ», μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το Ελ.Δημόσιο και λειτουργεί με ίδια έσοδα.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανήκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ.3 περ.α’ και β’ του Ν 2343/1995 και του άρθρου 3 παρ.1Γ περ.α’ και γ’ του ΠΔ 211/1996, σε συνδυασμό και με τις πάγιες διατάξεις για την Οικονομική Επιθεώρηση του ΝΔ 1264/1942, και ιδίως του άρθρου 12 παρ.1 αυτού, η διενέργεια ελέγχων και ερευνών όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση και λειτουργία των ΝΠΔΔ, των Επιχειρήσεων του Δημοσίου που λειτουργούν με την μορφή ΑΕ, των ΔΕΚΟ και του εν γένει δημόσιου τομέα, καθώς και ο καταλογισμός των διαπιστωθέντων ελλειμμάτων τους, σε βάρος των υπαιτίων προσώπων. Η αρμοδιότητα αυτή έχει περιέλθει πλέον, κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 26 του Ν 3492/2006, στην Γενική Δ/νση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ιδίου ως άνω Υπουργείου, εκτός από τις εκκρεμείς κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού υποθέσεις, για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί εντολή για την διενέργεια ελέγχου από την Οικονομική Επιθεώρηση, ο οποίος και ολοκληρώνεται από αυτήν (άρθρο 24 παρ.4 Ν 3492/2006). Η «ΔΕΘ ΑΕ», ως δημόσια επιχείρηση και δη «δημόσια εταιρία», υπαγόταν στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Οικονομικής Επιθεώρησης, ήδη δε υπάγεται στην ευρεία ελεγκτική αρμοδιότητα της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Ενόψει όμως της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 24 παρ.4 του Ν 3492/2006, ο συγκεκριμένος διαχειριστικός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τους ορισθέντες Οικονομικούς Επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα να προβούν στον καταλογισμό των ελλειμμάτων που ενδέχεται να διαπιστωθούν κατά τη διεξαγωγή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

2/40366/ΔΥΕΠ/2013

Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.) (παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3492/2006).


ΝΣΚ/235/2011

Οικονομική Επιθεώρηση Υπουργείου Οικονομικών – Αρμοδιότητες.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Μετά την έναρξη ισχύος του Ν 3492/2006, οι αρμοδιότητες, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.1Γ του ΠΔ 211/1996, εξακολουθούν να ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών και μέχρι την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων και των συλλογικών οργάνων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.), που θα ορισθεί με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 24 παρ.1 του νόμου αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. (πλειοψ.)


2/40371/ΔΥΕΠ/2013

Έγκριση Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιονομικών Ελεγκτών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε).(Βλ.Ν.3492/2006) 

ΝΣΚ/123/2017

Εισαγγελική παραγγελία διενέργειας ελέγχου στη Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων του ΓΛΚ – Δυνατότητα διενέργειας καταλογισμού μετά το πέρας του ελέγχου.α) Νομίμως εκδίδεται πράξη καταλογισμού από τη Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων της Γ.Δ.Δ.Ε., στις περιπτώσεις που η διαπίστωση των προϋποθέσεων για την έκδοσή της στηρίζεται σε έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας (πλειοψ.). β) Επί εκκρεμών καταλογισμών της πρώην Οικονομικής Επιθεώρησης, τα όργανα της Γ.Δ.Δ.Ε. έχουν αρμοδιότητα για την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων, κατά τις διακρίσεις του άρθρου 16 του ν. 3492/2006 και του Κανονισμού Επιβολής Δημοσιονομικών Διορθώσεων, ενώ, αν δεν είναι δυνατή η έκδοση καταλογιστικής πράξης, πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένης και περιέχουσας τα κατά νόμο στοιχεία, η Γ.Δ.Δ.Ε. μπορεί είτε να διενεργήσει επανέλεγχο, βάσει του ν. 3492/2006, είτε να διαβιβάσει τις εκκρεμείς εκθέσεις ελέγχου, από τις οποίες προκύπτουν μη νόμιμη πληρωμή δαπανών ή ελλείμματα, στο αρμόδιο για τον κατασταλτικό έλεγχο των δαπανών Ελεγκτικό Συνέδριο, για να επιληφθεί του καταλογισμού (ομόφ). γ) Διατάξεις που εφαρμόζονται, όσον αφορά τη διαδικασία επί ελέγχων που διενεργούνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, είναι οι των άρθρων 13 επ. του ν. 3492/2006, καθώς και της υπ’ αριθ. 2/40379/ΔΥΕΠ/19-4-2013 αποφάσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (πλειοψ.).


ΝΣΚ/120/2014

Αρμοδιότητα ή μη οικονομικών επιθεωρητών καταλογισμού ελλειμμάτων σε βάρος των μελών του Δ.Σ. Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης (ΕΥΡΩΑΠ).Οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν έχουν αρμοδιότητα να διενεργήσουν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο σε Αμιγή Νομαρχιακή Επιχείρηση και κατά μείζονα λόγο καταλογισμό σε βάρος των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης. (ομοφ.)

2/331/0004/2008

Καθορισμός του γνωστικού αντικειμένου των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του κλάδου Δημοσιονομικών, κατηγορίας ΠΕ με αυξημένα τυπικά προσόντα (άρθρο 7 του ν. 3492/2006).


ΠΟΛ 1083/2010

Απαλλαγή από ΦΠΑ υπηρεσιών οδικής βοήθειας κατόπιν συνδρομής - Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27 του ν. 3492/2006 (ΦΕΚ 210/Α/5.10.2006) και της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α/23.4.2010).

ΝΣΚ/185/2021

Αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την έκδοση ή μη γνωμοδότησης, κατά το άρθρο 66 παρ. 2 του π.δ. 284/1989, σχετικά με τη νομιμότητα διάλυσης της σύμβασης 05/2007 μεταξύ του ΥΕΘΑ και της εταιρείας ΕΑΒ ΑΕ, σε ότι αφορά στο μη εκτελεσθέν μέρος αυτής.(..)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 3433/2006, που εφαρμόζονται εν προκειμένω, το ΝΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει τέτοια γνωμοδότηση και εφόσον, περαιτέρω, με το εξεταζόμενο ερώτημα δεν τίθεται συγκεκριμένος νομικός προβληματισμός, δεν συντρέχει περίπτωση ούτε να εκδώσει γνωμοδότηση κατά τις διατάξεις του Οργανισμού του (ομόφωνα).


ΝΣΚ/392/2004

Αρμοδιότητα κίνησης πειθαρχικής δίωξης.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Πειθαρχικώς προϊστάμενος μεταταγέντος υπαλλήλου κατά το άρθρο 3 παρ.4 εδαφ.β’ περ.α’ Ν 2503/1997 για πράξεις που τελέστηκαν όταν υπηρετούσε στην προηγούμενη θέση του, είναι ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας. (πλειοψ.)


ΝΣΚ/311/2015

Αρμόδια Υπηρεσία για την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, βάσει της διάταξης του άρθρου 97 παρ.3 του ν. 4270/2014, σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης (έξοδα κηδείας), πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής από το ΤΑΥΤΕΚΩ.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Αρμόδιο να διενεργήσει ένορκη διοικητική εξέταση στην περίπτωση της απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης (έξοδα κηδείας), πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής από το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), είναι το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθόσον αυτό έχει ρητά από τον νόμο την αρμοδιότητα αυτή και όχι το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου του ΤΑΥΤΕΚΩ, το οποίο δεν έχει συσταθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 παρ.2 του ν. 3492/2006. (ομοφ.) ΑΠΟΔΕΚΤΗ