×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/438/2003

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Α) Νομίμως προέβη στη βεβαίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 356/1974 (ΦΕΚ Α’ 90) «Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων», ποσού 41.085.840, 06 Ευρώ, πλέον τόκων, σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Α.Ε.» που είχε χορηγηθεί σ’ αυτήν, ως ενίσχυση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η οποία κηρύχθηκε ως ασυμβίβαστη προς την κοινή αγορά, για το ποσό αυτό, με την 4831/11-12-2002 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 87 (πρώην 92) της Συνθήκης Ε.Κ. Β) Νομίμως μπορεί να επιδιώξει την αναγκαστική είσπραξη του βεβαιωθέντος ποσού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδίου Ν.Δ., εάν η άνω οφειλέτρια εταιρεία δεν συμμορφωθεί οικειοθελώς προς την υποχρέωσή της να καταβάλει το ποσό αυτό. (ομόφωνα)


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΕΣ/ΤΜ.1/308/2020

Καταλογισμός ποσού...Με δεδομένα αυτά το Τμήμα, συνεκτιμώντας το ύψος του βεβαιωθέντος σε βάρος του αιτούντος ποσού ως προς το οποίο επαπειλείται άμεση εκτέλεση και, το οποίο μετά την έκδοση της 812/2018 απόφασης του παρόντος Τμήματος έχει περιορισθεί σε μόλις 5.000,00 ευρώ από σύνολο καταλογισθέντος και βεβαιωθέντος ποσού 144.843,26 ευρώ δηλαδή, το ποσό των 139.843,26 τελεί σε αναστολή λήψης οιονδήποτε μέτρων διοικητικής εκτέλεσης κατ’ αυτού καθώς και τα λοιπά στοιχεία της πρόσφατης οικονομικής του κατάστασης, που δεν έχει πάντως διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από  τα προγενέστερα έτη,  κρίνει πως  δεν πιθανολογείται ότι από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης ταμειακής βεβαίωσης που όπως προαναφέρθηκε περιορίσθηκε στο ποσό των 5.000,00 ευρώ ο ίδιος θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη. Κατ' ακολουθία των ανωτέρω η ένδικη αίτηση πρέπει να απορριφθεί και να διαταχθεί η κατάπτωση του υπέρ του Δημοσίου κατατεθέντος παραβόλου.


ΕΣ/Τμ.1(ΚΠΕ)227/2014

Μη νόμιμη η καταβολή αποζημίωσης από το Ταμείο .... (ν.π.δ.δ.) σε πρώην έμμισθο δικηγόρο του, κύρια ασφαλισμένο στο ως άνω Ταμείο, έχοντα  θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από αυτό και επικουρικά ασφαλισμένο, μη συμπληρώσαντα κατά το οικείο έτος το 67ο έτος της ηλικίας του, καθόσον, δεδομένου ότι, κατήγγειλε (έλυσε) οικειοθελώς τη σύμβαση έμμισθης εντολής του με το ανωτέρω Ταμείο, λόγω της παραίτησης και συνταξιοδότησής του από το δικηγορικό λειτούργημα, εσφαλμένα υπολογίστηκε ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ.1 και 3 του άρθρου 45 του ν.4194/2013, που λαμβάνουν οι υποχρεωτικά υποχωρούντες , αντί του ποσού αυτού μειωμένου κατά 40%, σύμφωνα  την παρ.5 του άρθρου 45 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013),


ΕΣ/Τ1/120/2002

Το εφάπαξ χρηματικό ποσό λόγω μετάθεσης σε προβληματική περιοχή ,νομίμως αυτή καταβάλλεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταθέσεως τους χωρίς να απαιτείται και η πάροδος της οριζόμενης, από τη διάταξη του εδαφίου γ΄ τριετίας, που έχει την έννοια μόνο ότι ο υπάλληλος στον οποίο καταβάλλεται το εφάπαξ χρηματικού ποσού δεσμεύεται να παραμείνει στη θέση αυτή συνολικά μία τριετία.


ΕΣ/ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ/511/2024

Με τη 15/183/13.11.2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τ. Δήμου Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου αποφασίστηκε η βεβαίωση του ποσού των 94.046,78 ευρώ σε βάρος του εκκαλούντος, ως αχρεωστήτως εισπραχθέν, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό αφορούσε σε υπέρ τρίτων κρατήσεις, τις οποίες μη νομίμως εισέπραξε ο εκκαλών κατά την εκτέλεση της 271/2015 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και την κατάσχεση επί των τραπεζικών διαθεσίμων του ως άνω Δήμου. Το ως άνω ποσό εγγράφηκε στο βεβαιωτικό κατάλογο της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου στις 13.12.2017 και απόσπασμα αυτού κοινοποιήθηκε στον εκκαλούντα. 


ΕΣ/ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ/796/2024

Με την υπό κρίση έφεση, όπως οι λόγοι αυτής αναπτύσσονται με το από 14.2.2023 νομίμως κατατεθέν υπόμνημα, και η οποία νομίμως επανεισάγεται προς συζήτηση μετά την έκδοση της 644/2023 προδικαστικής απόφασης του παρόντος Τμήματος και την εκτέλεση όσων διατάχθηκαν με αυτή, ζητείται, εν γένει παραδεκτώς, η ακύρωση των 595Α/3.5.2019 και 595Β/3.5.2019 καταλογιστικών αποφάσεων της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου στον Νομό Ημαθίας με την οποία, κατόπιν ελέγχου κατασταλτικού των λογαριασμών της χρηματικής διαχείρισης του πρώην Δήμου Μελίκης, και ήδη Δήμου Αλεξάνδρειας Νομού Ημαθίας (βλ. άρθρο 1 παρ. 2 περ. 16. Α.2. και 283 παρ. 1 του ν. 3852/2010, Α΄ 87), καταλογίστηκαν, υπέρ του Δήμου αυτού, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, οι εκκαλούντες, ο μεν πρώτος με την ιδιότητα του Δημάρχου του πρώην Δήμου Μελίκης, με το συνολικό ποσό των 56.682,26 ευρώ (κεφάλαιο, ποσού 47.235,22 ευρώ και προσαυξήσεις μέχρι τις 27.3.2019, ποσού 9.447,04 ευρώ), και ο δεύτερος με την ιδιότητα του ταμία του ως άνω Δήμου, με το συνολικό ποσό των 46.496,28 ευρώ (κεφάλαιο, ποσού 38.746,90 ευρώ και προσαυξήσεις μέχρι τις 27.3.2019, ποσού 7.749,38 ευρώ), τα οποία αντιστοιχούν σε ισόποσο έλλειμμα που φέρεται ότι προκλήθηκε στη διαχείριση του Δήμου Μελίκης, κατά το οικονομικό έτος 2010. 


ΔΕΔ/Αθ/691/2025

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά την εκκαθάριση και πιστοποίηση δαπανών, κυρίως για τα οικονομικά έτη 2010-2012. Εξετάστηκε η κανονικότητα πληρωμών σχετιζόμενων με διάφορα έργα, οι οποίες είχαν αρχικά δηλωθεί συνολικού ποσού €535.750,78. Μετά από ενδελεχή έλεγχο των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών παραστατικών, διαπιστώθηκε ότι μέρος των δαπανών του 2013, συνολικού ποσού €1.379,90, χρήζει τακτοποίησης. Κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό που αναγνωρίζεται ως νομίμως καταβληθέν διαμορφώνεται τελικά στα €534.370,88 (μείον €1.379,90 από το αρχικό σύνολο). Η απόφαση περιέχει αναλυτικούς πίνακες εκκαθάρισης πιστώσεων και πληρωμών από το 2012 και το 2013.


ΕλΣυνΚλ.Τμ.4/65/2018

Απόδοση τακτικού πόρου..:Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω, το Κλιμάκιο κρίνει ότι κατά πλειοψηφία, κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από την Επίτροπο, ο ως άνω υπολογισμός του αποδιδόμενου πόρου διενεργήθηκε επί εσφαλμένης βάσης, ήτοι επί του συνολικού ποσού των ανερχόμενων σε 451.397.441,73 ευρώ ετησίων εσόδων του κλάδου του Λογαριασμού .., ενώ όφειλε να διενεργηθεί επί του ως άνω ποσού, απομειωμένου κατά 30%, ως εκ της προηγηθείσας παρακράτησης πόρου υπέρ κλάδου σύνταξης του .., ήτοι επί του εναπομείναντος ποσού των 315.978.209,21 ευρώ. Κατόπιν δε της εφαρμογής του συντελεστή 0,15% επί του τελευταίου ποσού, προκύπτει ότι το ποσό του αποδιδόμενου πόρου στο ... ανέρχεται σε 473.967,32 ευρώ και άρα μη νομίμως ο φορέας προέβη στην έκδοση του ελεγχόμενου εντάλματος, ποσού 677.096,16 ευρώ, κατά το μέρος που αφορά στην διενέργεια μη νόμιμης δαπάνης δια της καταβολής ποσού 203.128,84 ευρώ πλέον του κατά τα ανωτέρω αποδοτέου.(...)Αποφαίνεται ότι η εντελλόμενη δαπάνη είναι μη νόμιμη..


ΕΣ/ΚΠΕ.ΤΜ.1/65/2019

Καταβολή αποζημίωσης:..Από τα εκτιθέμενα στην προηγούμενη σκέψη προκύπτει ότι κατά τον χρόνο γένεσης της νόμιμης υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων, δηλαδή κατά το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2017 που πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου για τη συμμετοχή στις οποίες εντέλλεται η δαπάνη αποζημιώσεων στα μέλη του, υπήρχε νόμιμα εγγεγραμμένη πίστωση στον οικείο ΚΑΕ (0264) του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου ποσού 500 ευρώ. Το ποσό αυτό είχε αναληφθεί στο σύνολό του από την αρχή του έτους (2.1.2017). Μετά την έκδοση του χρηματικού εντάλματος ... απέμεινε ανειλημμένη πίστωση ποσού 160 ευρώ, η οποία κατά τη λήξη του οικονομικού έτους ανατράπηκε, διότι δεν είχε διατεθεί. Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στις προηγούμενες σκέψεις, η εντελλόμενη δαπάνη είναι μη νόμιμη κατά το ποσό των 740 ευρώ, λόγω μη ύπαρξης επαρκούς, κατά το ποσό αυτό, πίστωσης στον ΚΑΕ 0264 του προϋπολογισμού έτους 2017, στον οποίο είχε εγγραφεί πίστωση 500 ευρώ, το ποσό δε των 340 ευρώ αφορούσε όμοια δαπάνη προγενέστερου διαστήματος του ίδιου έτους. Ελλείψει επαρκούς πίστωσης στον οικείο ΚΑΕ, η εντελλόμενη με το .../2018 χρηματικό ένταλμα δαπάνη είναι εν μέρει και μη κανονική, κατά το προαναφερόμενο ποσό των 740 ευρώ, διότι κατά τον χρόνο πραγματοποίησης των συνεδριάσεων εξαιτίας των οποίων δημιουργήθηκε η νομική υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του ΔΣ που συμμετείχαν σε αυτές, είχε αναληφθεί νομίμως, με την ....2017 απόφαση, μόνο κατά το ποσό των 160 ευρώ. Το ποσό δε αυτό και μόνο που ανατράπηκε κατά το τέλος του έτους 2017, διότι δεν είχε διατεθεί, μπορούσε νομίμως να αναληφθεί σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για την εξόφληση των προαναφερόμενων απλήρωτων υποχρεώσεων από την ίδια αιτία του προηγούμενου έτους. Ενόψει του ότι η εντελλόμενη δαπάνη ήταν πλημμελής ως μη νόμιμη, για τον ανωτέρω λόγο και αυτεπαγγέλτως εξεταζόμενο ως ζήτημα προκριματικό του προβαλλόμενου λόγου διαφωνίας, και μη κανονική για τους προεκτιθέμενους λόγους, όπως βασίμως προβάλλεται με την έκθεση διαφωνίας, κατά το ποσό των 740 ευρώ, δεν μπορούσε να ανατραπεί κατά το τέλος του έτους 2017 και να αναληφθεί νομίμως ούτε σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Επομένως, οι ανωτέρω πλημμέλειες δεν θεραπεύονται από το γεγονός ότι το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα εκδόθηκε κατόπιν της .....2018 απόφασης ανάληψης υποχρέωσης σε βάρος του ΚΑΕ 026402 του προϋπολογισμού έτους 2018, ποσού 1.020,00 ευρώ, για όμοιες με τον ΚΑΕ 0264 απλήρωτες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω το χρηματικό ένταλμα ..., οικονομικού έτους 2018 του Γενικού Νοσοκομείου ... (Υγειονομική Μονάδα ...), με το οποίο εντέλλεται δαπάνη εν μέρει μη νόμιμη και μη κανονική, δεν πρέπει να θεωρηθεί.


ΕΣ/ΚΠΕ/ΤΜ.7/316/2017

Αμοιβή λογιστικής-φοροτεχνικής υποστήριξης(..)μη νομίμως ανατέθηκε η εργασία της λογιστικής - φοροτεχνικής υποστήριξης του ν.π.δ.δ. «...» έναντι αμοιβής ποσού 8.437,50 ευρώ με  Φ.Π.Α.,  ενώ  η οικονομική προσφορά της αναδόχου εταιρείας ανερχόταν στο ποσό των 7.500,00 ευρώ, δεδομένου ότι το ν.π.δ.δ. όφειλε, βάσει της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και του άρθρου 86 του ν. 4412/2016,  να  επιλέξει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, καθόσον ουδένα ποιοτικό ή άλλο κριτήριο είχε θέσει για την ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών προς εξασφάλιση της βέλτιστης σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας.Συνεπώς, η δαπάνη εκτέλεσης της υπηρεσίας «λογιστική - φοροτεχνική υποστήριξη» του ν.π.δ.δ. «...» είναι μη νόμιμη για το ποσό που υπερβαίνει την από 31.3.2017 πρώτη οικονομική προσφορά της αναδόχου εταιρίας «...», δηλαδή για το ποσό πέραν των 7.500,00 ευρώ,  αφού  κατά  τα  λοιπά  δεν τέθηκε πλημμέλεια της σύμβασης αυτής και για το λόγο αυτό το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα, το οποίο αφορά στο ποσό των 937,49 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνεται στο ως άνω ποσό των 7.500,00 ευρώ, πρέπει να θεωρηθεί.


ΣΤΕ/1814/2010

Δημόσια έργα:..Επειδή, σύμφωνα με τις προπαρατεθείσες διατάξεις, το τεκμαιρόμενο όφελος του αναδόχου προσδιορίζεται σε ποσοστό του αρχικού συμβατικού ποσού, μειωμένου κατά το ένα τέταρτο και μετά την αφαίρεση της θετικής ζημίας αυτού, όπως αυτή έχει καθοριστεί από την Υπηρεσία ή το δικαστήριο της ουσίας κατά περίπτωση. Κατά συνέπεια, εν όψει της αλληλεξαρτήσεως του ύψους ζημίας και τεκμαιρομένου οφέλους, έσφαλε εν προκειμένω το δικάσαν δικαστήριο, διότι ενώ απέρριψε το αίτημα της προσφυγής περί καθορισμού της θετικής ζημίας της αναδόχου στο ποσό των δρχ. 216.149.797 (δρχ. 196.716.150 για δαπάνη αργούντων μηχανημάτων και δρχ. 19.433.647 για μισθοδοσία προσωπικού), προσδιόρισε περαιτέρω το ποσό του τεκμαιρομένου οφέλους αυτής στο ποσό των δρχ. 20.212.582, το οποίο προέκυπτε μετά την αφαίρεση της μη αναγνωρισθείσης, κατά τα προεκτεθέντα ζημίας από το αρχικό συμβατικό ποσό. Με τα δεδομένα αυτά η προσβαλλομένη απόφαση είναι, κατά το μέρος τούτο, μη νομίμως αιτιολογημένη και πρέπει για τον λόγο αυτό, βασίμως προβαλλόμενο, να αναιρεθεί, η δε υπόθεση, η οποία χρήζει διευκρινίσεως ως προς το πραγματικό, να παραπεμφθεί ενώπιον του δικάσαντος δικαστηρίου προς νέα κρίση.