ΝΣΚ/80/2016
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Ανώτατο χρονικό όριο άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι (6) ετών.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι ετών στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. ε' του Ν. 1566/1985, συμπληρωματικά δε η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) και μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της υποχρεωτικής χορήγησής της και χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου (πλειοψ.). β) Η διάταξη του άρθρου 50 του Ν. 4075/2012 δεν ευρίσκει πεδίο εφαρμογής, δεδομένης της ευνοϊκότερης ρύθμισης του επίμαχου ζητήματος με την ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. ε' του Ν. 1566/1985 (ομόφωνα). Παραπομπή από την Γνωμ. 30/2015 Γ΄ Τμ. ΝΣΚ.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/30/2015
Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανατροφή τέκνου.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
α) Για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι ετών στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ.Ε΄ του ν.1566/1985, συμπληρωματικά δε η διάταξη του άρθρου 53 παρ.1 του Υ.Κ. και μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της χορήγησής της χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου. β) Η διάταξη του άρθρου 50 του ν.4075/2012 δεν ευρίσκει πεδίο εφαρμογής, δεδομένης της ευνοϊκότερης ρύθμισης του επίμαχου ζητήματος δια της προαναφερόμενης ειδικής διάταξης, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, αλλά και δια της διάταξης του άρθρου 53 παρ.1 σε συνδυασμό με αυτή του άρθρου 51 παρ.2 του Υ.Κ. (ν.3528/2007), όσον αφορά εν γένει στους υπαλλήλους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. (ομοφ.) Επειδή όμως η επίλυση των ως άνω νομικών ζητημάτων, λόγω του μεγάλου εύρους εφαρμογής των ρυθμιστικών τους διατάξεων κρίνεται μείζονος σπουδαιότητας, το Τμήμα ομόφωνα αποφασίζει την παραπομπή αυτών στην Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ.
ΝΣΚ/294/2017
Υπάλληλοι ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) που λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ηλικίας κάτω των 6 ετών – Δικαίωμα λήψης μηνιαίου βοηθήματος, για παραμονή τέκνων σε Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης. (Κατάσταση : Αποδεκτή) Οι υπάλληλοι του ΟΓΑ (ήδη ΕΦΚΑ), οι οποίες είναι δικαιούχοι περίθαλψης με μειωμένη καταβολή εισφορών, δικαιούνται του μηνιαίου βοηθήματος για την παραμονή των τέκνων τους σε νομίμως λειτουργούσες Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης και στην περίπτωση που η παραμονή αυτή εμπίπτει στη χρονική διάρκεια χρήσης του δικαιώματος μείωσης των ημερών εργασίας τους, υπό τη μορφή χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ηλικίας κάτω των 6 ετών (ομόφ.).
ΝΣΚ/302/2012
Δυνατότητα ή μη αθροιστικής χορήγησης του υπολοίπου των διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, μετά την απόκτηση νέου τέκνου σε γονείς εκπαιδευτικούς.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν τις διευκολύνσεις του μειωμένου ωραρίου για την ανατροφή τέκνου τους υπάγονται ως προς αυτές, στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 53 παρ.2 του Ν. 2721/1999, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 13 του Ν. 1566/1985 και του άρθρου 30 παρ.14 του Ν. 2083/1992. Οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ.2 του Υ.Κ. και πριν την εξάντληση αυτής αποκτήσουν νέο τέκνο, δικαιούνται να λάβουν το υπόλοιπο της άδειας αυτής για το πρώτο τέκνο αθροιστικά με την άδεια που αντιστοιχεί στο νέο τέκνο. (ομοφ.)
ΝΣΚ/251/2004
Εγγραφή ή μη στον πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 Ν 2725/1999 εκπαιδευτικών που διεγράφησαν από τον πίνακα διοριστέων του Ν 1566/1985 λόγω συμπληρώσεως του 50ου έτους της ηλικίας τους πριν από την 31-12-1997.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν εγγράφονται κατ’ άρθρο 13 παρ.7 του Ν 3149/2003 στον πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 Ν 2725/1999, οι εκπαιδευτικοί που είχαν διαγραφεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1997 από τον πίνακα διοριστέων του Ν 1566/1985, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας διορισμού.
ΝΣΚ/499/2007
Χορήγηση άδειας, χωρίς αποδοχές, σε δικαστική λειτουργό: α) για την ανατροφή τέκνου και β) για την μετάβαση και παραμονή στο εξωτερικό, όπου ο σύζυγός της υπηρετεί σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Σε δικαστική λειτουργό δεν χορηγούνται οι προβλεπόμενες από τον Υπαλληλικό Κώδικα άδειες: α) δύο ετών, χωρίς αποδοχές, για την ανατροφή τέκνου και β) έξι ετών, χωρίς αποδοχές, για την μετάβαση και παραμονή στο εξωτερικό, όπου ο σύζυγός της υπηρετεί σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου.
ΝΣΚ/454/2002
Έννοια πολυτέκνου κατ άρθρο 15 παρ.3 του Ν 1566/1985. Υιοθεσία ενήλικης εγγονής.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ο γονέας τριών τέκνων δεν αποκτά την ιδιότητα του πολυτέκνου μετά την εκ μέρους του υιοθεσία της ενήλικης εγγονής του, προκειμένου να εφαρμοσθεί για ένα από τα τέκνα του η διάταξη του άρθρου 15 παρ.3 του Ν 1566/1985 περί προτάξεως των τέκνων πολυτέκνων στον πίνακα διοριστέων δασκάλων-νηπιαγωγών (επετηρίδα).
ΝΣΚ/356/2012
Πολύτεκνος υπάλληλος, πατέρας έξι (6) τέκνων – Άδεια ανατροφής τέκνων – Κοινή δήλωση των συζύγων προς τις υπηρεσίες τους – Χορήγηση ή μη του υπολοίπου διαστήματος της εννεάμηνης αδείας ανατροφής για το πέμπτο (5) τέκνο – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Ο διοικητικός υπάλληλος της Ε.Υ.Π. δεν δικαιούται να κάνει χρήση της εννεάμηνης γονικής αδείας των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 2 και 3 ν. 3528/2007 για την ανατροφή του πέμπτου τέκνου του κατά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα των 37 ημερών, δεδομένης της αντίθετης συμφωνίας, η οποία έχει καταρτιστεί από τους αυτόν και την σύζυγό του, μητέρα του τέκνου. (ομοφ.) β) Ο ίδιος δεν δικαιούται να κάνει χρήση τμήματος της αντίστοιχης γονικής άδειας για την ανατροφή του έκτου πλέον τέκνου του μετά την λήξη των θερινών διακοπών των σχολείων, σε χρόνο δηλαδή, απέχοντα της λήξης της πρώτης περιόδου της ίδιας αδείας, της οποίας έχει κάνει χρήση η σύζυγός του και μητέρα του τέκνου, κατόπιν κοινής συμφωνίας των. (ομοφ.)
ΝΣΚ/393/2013
Αστυνομικοί υπάλληλοι – Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου σε άνδρα αστυνομικό, στην περίπτωση που η σύζυγός του έχει λάβει την άδεια προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008. Δικαιούται άνδρας αστυνομικός να κάνει χρήση ολόκληρης της εννεάμηνης άδειας με αποδοχές, για ανατροφή παιδιού της παρ.1 του άρθρου 10Α του π.δ. 27/1986, αν η σύζυγός του έχει λάβει την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έξι μηνών του άρθρου 142 εδ.α’ του ν. 3655/2008. (ομοφ.)
ΝΣΚ/499/2012
Χορήγηση ή μη, άδειας εννέα μηνών με αποδοχές για ανατροφή τέκνου σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται σε ιδιωτικά σχολεία για ένα σχολικό έτος.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν δικαιούνται άδεια εννέα μηνών για ανατροφή τέκνου οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσλαμβάνονται βάσει εγκυκλίων του ΥΠΠΔΒΜΘ, για ένα σχολικό έτος. (ομοφ.)
ΝΣΚ/350/2005
Επαναδιορισμός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Παρέδρων με θητεία, κατ’ άρθρο 25 παρ.11 του Ν 1566/1985.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Κατά την παρ.11 του άρθρου 25 του Ν 1566/1985, επιτρέπεται ο επαναδιορισμός σε θέση Παρέδρου με θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υπηρετούντος ήδη Παρέδρου με θητεία, μόνο όμως κατόπιν προκηρύξεως της σχετικής θέσεως.