Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΑΕΠΠ/135/2020

Τύπος: Προδικαστικές Προσφυγές

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Με τις προδικαστικές προσφυγές τους, οι προσφεύγουσες εταιρείες επιδιώκουν την ακύρωση ή τροποποίηση της διακήρυξης του Γ.Ν. ********* με αριθμό *********, η οποία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αερίου Ο2, καθαρότητας 93±3%, σε δύο νοσοκομεία. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την προμήθεια διπλής γραμμής παραγωγής Ο2, συστοιχιών φιαλών ως εφεδρείας, συστημάτων εξαερισμού, υδραυλικών δικτύων και ηλεκτρικών πινάκων. Οι προσφεύγουσες υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραβιάζει τη νομοθεσία για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αφού το οξυγόνο χαρακτηρίζεται ως φάρμακο και απαιτεί ειδική άδεια παραγωγής από τον ΕΟΦ, την οποία δεν διαθέτει το νοσοκομείο. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η διαδικασία δημιουργεί άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εταιρείες με μονάδες παραγωγής έναντι εκείνων που προμηθεύουν έτοιμο ιατρικό οξυγόνο.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΑΕΠΠ/136/2020

Η απόφαση 136/2020 της ΕΑΔΗΣΥ αφορά δύο προδικαστικές προσφυγές εταιριών που ζητούν την ακύρωση ή τροποποίηση διακήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αερίου O2 (καθαρότητα 93±3%) σε δύο νοσοκομεία, συνολικής προϋπολογιζόμενης αξίας 225,000 € χωρίς ΦΠΑ. Οι προσφεύγουσες υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραβιάζει τη νομοθεσία για τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς το ιατρικό οξυγόνο θεωρείται φάρμακο και απαιτεί ειδική άδεια παραγωγής από τον ΕΟΦ. Η ΑΕΠΠ τις απέρριψε ως απαράδεκτες για έλλειψη εννόμου συμφέροντος, δεχόμενη τις παρεμβάσεις τρίτων που επιδίωκαν τη διατήρηση της διακήρυξης.


ΑΕΠΠ/607/2019

Με την προδικαστική προσφυγή, η προσφεύγουσα ζητά την ακύρωση της διακήρυξης αριθμ. ΔΘΝ6/2018, η οποία αφορά την 'Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αερίου Ο2, καθαρότητας 93 ± 3%, σε πέντε (5) νοσοκομεία αρμοδιότητας της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου'. Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η διακήρυξη είναι παράνομη, καθώς προβλέπει την παραγωγή και χρήση ιατρικού οξυγόνου χωρίς τις απαραίτητες αδείες και πιστοποιήσεις, ενώ το σύστημα αυτό θεωρεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω πιθανής μόλυνσης και χαμηλής καθαρότητας. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι το κόστος της νέας εγκατάστασης υπερβαίνει το κόστος της τρέχουσας προμήθειας.


ΑΕΠΠ/793/2018

Οι προσφεύγοντες οικονομικοί φορείς ζητούν: 1) την ακύρωση της διακήρυξης δημόσιου ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης «Προμήθεια, Εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός Συστήματος τροφοδοσίας οξυγόνου με μονάδα παραγωγής οξυγόνου για ιατρική χρήση». 2) την ακύρωση ή ματαίωση του διαγωνισμού λόγω παραβίασης κανονιστικών ρυθμίσεων (Κανονισμός 745/2017/ΕΕ, ISO 7396-1/2016 κλπ.), επειδή η διακήρυξη περιορίζει το αντικείμενο μόνο στην Κύρια Πηγή (Μονάδα Παραγωγής Οξυγόνου), αποκλείοντας τις Δευτερεύουσες και Εφεδρικές Πηγές (Δεξαμενή Υγρού Οξυγόνου και Συστοιχίες Φιαλών), που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του Συστήματος. 3) Τροποποίηση της διακήρυξης για να συμπεριλάβει όλες τις πηγές τροφοδοσίας και να απαιτήσει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ για το φαρμακευτικό οξυγόνο.


ΑΕΠΠ/799/2018

Οι προσφεύγουσες εταιρείες επιδιώκουν την ακύρωση ή τροποποίηση της υπ' αριθμ. 15/2018 Διακήρυξης του ΠΑΓΝΗ - Γ.Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ, η οποία αφορά στη 'Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός Συστήματος τροφοδοσίας οξυγόνου με μονάδα παραγωγής οξυγόνου για ιατρική χρήση' (CPV 42511200-3). Αμφισβητούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές της Διακήρυξης, όπως την απαίτηση πιστοποίησης CE για το αυτόματο κέντρο προτεραιότητας πηγών οξυγόνου, τις προδιαγραφές θερμοκρασίας λειτουργίας, την υποχρέωση παρακολούθησης της Δευτερεύουσας Πηγής οξυγόνου, καθώς και την απαίτηση πιστοποιήσεων ISO και ΔΥ8δ/1348. Επιπλέον, οι προσφεύγουσες εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Διακήρυξη παραβιάζει αρχές του δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων, όπως την ισότητα, τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, καθώς και τις διατάξεις περί ιατροτεχνολογικών προϊόντων.


ΑΕΠΠ/468/2019

Οι προσφεύγουσες εταιρείες ζητούν την ακύρωση της απόφασης της αναθέτουσας αρχής που εγκρίνει τα πρακτικά αποδοχής της προσφοράς της παρεμβαίνουσας εταιρείας για το τμήμα παροχής υπηρεσιών σίτισης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την παροχή υπηρεσιών παρασκευής γευμάτων και διανομής σε πολλαπλά Κ.Υ.Τ. με εκτιμώμενη αξία σύμβασης άνω των 40 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι προσφεύγουσες υποστηρίζουν ότι η προσφορά της αντιπάλου δεν πληροί κριτήρια καταλληλότητας, περιέχει ανακριβή δηλώσεις και ελλείψεις στις πιστοποιήσεις αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής.