ΕΣ/ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ/694/2025
Τύπος: Νομολογία Ελεγκ. Συνεδρίου
Ζητείται η αναθεώρηση της 258/2025 απόφασης του Εβδόμου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου(...)Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε η προσφυγή ανάκλησης της ήδη προσφεύγουσας ένωσης οικονομικών φορέων κατά της 511/2024 πράξης του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθ’ ο μέρος κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης, για την ανάθεση της κατασκευής του έργου που φέρει τον τίτλο «Ανάπλαση ρέματος ... για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής»(...)Με τον τελευταίο λόγο η προσφεύγουσα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η απόφαση της αναθέτουσας Αρχής που εκδίδεται σε συμμόρφωση προς τις ακυρωτικές αποφάσεις, δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως, δεν δύναται οικονομικός φορέας να στραφεί παραδεκτώς κατ’ αυτής επί τη βάσει της σιωπηρής άρνησής της να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της ως προς τη συνέχιση του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των συνδιαγωνιζόμενων εταιρειών που έχουν τις ίδιες πλημμέλειες, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή (συμμόρφωσης της αναθέτουσας αρχής) στερείται εκτελεστότητας, καθόσον δεν εκδόθηκε μετά από νέα ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης. Ο λόγος αυτός, όπως ορθά έκρινε η προσβαλλόμενη απόφαση, πρέπει να απορριφθεί πρωτίστως ως αλυσιτελώς προβαλλόμενος, καθόσον ανεξαρτήτως της βασιμότητάς του, δεν δύναται να ασκήσει επιρροή στον αντικειμενικό έλεγχο νομιμότητας που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.Κατόπιν των ανωτέρω, όπως ορθώς κρίθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση του Τμήματος, δεν ασκεί επιρροή στον διενεργούμενο προσυμβατικό έλεγχο η μη άσκηση από τον οικονομικό φορέα «… & Σία Ο.Ε.» της κατά το άρθρο 360 του ν. 4412/2016 διοικητικής προσφυγής κατά της απόφασης αποκλεισμού του, δεδομένου ότι ο λόγος της μη προσβολής της πράξης αυτής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων στο πλαίσιο της ακυρωτικής διαδικασίας, αφορά στα παραγωγικά αίτια της βούλησής του, τα οποία δεν επηρεάζουν την κρίση του Δικαστηρίου επί της αντικειμενικής νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Διαφορετική εκδοχή θα είχε ως αποτέλεσμα η διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου να εξαρτάται από την επιλογή των διαγωνιζομένων να ασκήσουν ή μη τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, γεγονός που θα αναιρούσε τον συνταγματικό σκοπό του ελέγχου, ο οποίος συνίσταται στην εξασφάλιση της αντικειμενικής νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης (πρβλ. ΕλΣυν Ολ. 1404/2022, σκ. 18). Δοθέντος δε ότι η σύναψη των συμβάσεων που υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο τελεί υπό την αίρεση της θετικής έκβασής του, η μη άσκηση ή η παραίτηση από τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα δεν συνεπάγεται καθ’ εαυτή και την απόσυρση της προσφοράς από τον διαγωνισμό, εφόσον κριθεί ότι ο αποκλεισμός δεν ήταν νόμιμος. Για τους λόγους αυτούς Απορρίπτει την προσφυγή αναθεώρησης.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΕΣ/ΚΛ.Ε/462/2017
ΕΡΓΑ.Νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου και του σχεδίου σύμβασης.Δεδομένου ότι κατά της τελευταίας αυτής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής δεν κατατέθηκαν ενστάσεις ή άλλα ένδικα βοηθήματα ή μέσα και ύστερα από τη σχετική 139210/2876/23.8.2017 πρόσκληση της αναθέτουσας αρχής, η επιχείρηση «…» κατέθεσε, στις 31.8.2017, τα προβλεπόμενα από τη διακήρυξη δικαιολογητικά κατακύρωσης. .. Τέλος, με το 228608/5163/18.10.2017 έγγραφο του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας ... της Περιφέρειας ... βεβαιώνεται ότι δεν έχουν ασκηθεί ενστάσεις, ένδικα βοηθήματα και μέσα στο πλαίσιο του ελεγχόμενου διαγωνισμού....Με δεδομένα αυτά, από τον έλεγχο των υποβληθέντων στο Κλιμάκιο τούτο στοιχείων δεν διαπιστώθηκαν νομικές πλημμέλειες κατά τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου του ελεγχόμενου έργου, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει νόμιμος λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα Πράξη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
ΕΣ/ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ/584/2025
Η απόφαση 0584/2025 του Δευτέρου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά την ανακοπή πρώην υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά της 4344/29.7.2022 πράξης ταμειακής βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, η οποία αφορούσε την καταχώριση οφειλής 25.318,41 ευρώ από αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη πράξη ήταν μη νόμιμη, καθώς δεν είχε προηγηθεί της έκδοσής της η κοινοποίηση της 1735/28.6.2022 καταλογιστικής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου, που αποτελούσε τον νόμιμο τίτλο. Κατά συνέπεια, η ανακόπτουσα στερήθηκε τη δυνατότητα να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα (έφεση). Το Τμήμα δέχτηκε την ανακοπή, ακύρωσε την πράξη ταμειακής βεβαίωσης και διέταξε την απόδοση του καταβληθέντος παραβόλου.
ΕλΣυν/ΣΤΚλιμ/2015
Προμήθεια καυσίμων.(...) Με τα δεδομένα αυτά, δεν διαπιστώνονται ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες στο πλαίσιο της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ενόψει δε του ότι, με το 36363/30.6.2015 έγγραφο του Αντιδημάρχου ....... βεβαιώνεται ότι δεν εκκρεμούν ένδικα βοηθήματα κατά του κατακυρωτικού αποτελέσματος του διαγωνισμού, κατά το μέρος που αφορά στην προμήθεια λιπαντικών, το Κλιμάκιο κρίνει ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια λιπαντικών
ΕΣ/ΚΛ.ΣΤ/350/2020
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ-ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:να ελέγξει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για την «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τηλεματικού συστήματος διαχείρισης πιέσεων, ελέγχου διαρροών και παρακολούθησης ποιότητας νερού εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) … – …»(....)...βεβαίωσης του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑ … – … ότι δεν εκκρεμούν ενστάσεις, προσφυγές ή ένδικα βοηθήματα κατά των πράξεων της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας....Δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης
ΕΣ/ΚΛ.ΣΤ/84/2019
Προμήθεια «υγρών καυσίμων και ελαιολιπαντικών:(...)Κατ΄ ακολουθία των ανωτέρω και δεδομένου ότι δεν ασκήθηκαν ενστάσεις, προσφυγές και λοιπά ένδικα βοηθήματα κατά του κύρους της ελεγχόμενης διαδικασίας (βλ. το 5026/25.2.2019 έγγραφο του Αντιδημάρχου Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών και Τουρισμού του Δήμου ........), το Κλιμάκιο δεν διαπιστώνει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες που να κωλύουν την υπογραφή των υποβληθέντων για έλεγχο ως άνω έξι (6) σχεδίων συμβάσεων.
ΝΣΚ/1/2007
Τρόπος επίδοσης εγγράφων τα οποία περιέρχονται από την αλλοδαπή στο Υπουργείο Εξωτερικών και απευθύνονται προς διοικητικά δικαστήρια στην Ελλάδα.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Τα ένδικα βοηθήματα τα οποία απευθύνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατίθενται σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζει αμελητί το δικόγραφο αυτό στο ανωτέρω δικαστήριο, ενώ τα ένδικα μέσα (εφέσεις και αιτήσεις αναιρέσεως) κατατίθενται αποκλειστικά στο δικαστήριο που εξέδωσε την προσβαλλομένη απόφαση. Επίδοση των δικογράφων σε δικαστήρια ή δημόσιες αρχές δεν είναι δυνατή.
ΕΣ/ΚΛ.ΣΤ/412/2021
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ:Να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχων και των σχεδίων συμβάσεων για την ανάθεση της προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες τις … Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) … για ένα έτος(....)Όπως δε προκύπτει από την 85017/6.10.2021 βεβαίωση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ δεν εκκρεμούν ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα και λοιπά ένδικα βοηθήματα κατά των πράξεων της ελεγχόμενης διαδικασίας ανάδειξης αναδόχων προμήθειας καυσίμων.Αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των υποβληθέντων για έλεγχο σχεδίων σύμβασης.
ΕλΣυν.Κλ.Ζ/156/2016
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΩΝ:..Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω και εφόσον δεν εκκρεμούν ενστάσεις ή ένδικα βοηθήματα .., το Κλιμάκιο δεν διαπιστώνει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας και κρίνει ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος που να κωλύει την υπογραφή των υποβληθέντων με το με αριθ. πρωτ. Ε.Σ. 38655/25.5.2016 έγγραφο του ... σχεδίων σύμβασης, αντίγραφο των οποίων τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή στη Γραμματεία του παρόντος Κλιμακίου, υπό τον όρο ότι, πριν την υπογραφή τους, θα προσκομιστεί η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης έτους 2016 από κάθε αντισυμβαλλόμενο..Δεν κωλύεται η υπογραφή των υποβληθέντων με το με αρ. πρωτ. Ε.Σ. 38655/25.5.2016 έγγραφο του ..., σχεδίων σύμβασης μεταξύ του Ταμείου αυτού και των σαράντα ενός (41) επιλεγέντων αναδόχων κατασκηνωταρχών, υπό τον προαναφερόμενο στη σκέψη IVτης παρούσας όρο.
ΕΣ/ΚΛ.ΣΤ/304/2020
Προμήθεια αδειών λογισμικού...Ενόψει των όσων εκτέθηκαν στις σκέψεις 8 και 9, το Κλιμάκιο κρίνει ότι πρέπει να αναβάλει την οριστική κρίση του (πρβλ. Ζ΄ Κλ. 768/2019, 214/2020, Ε΄ Κλ. 870, 315/2019, ΣΤ΄ Κλ. 264/2020), προκειμένου α) τα αρμόδια όργανα της αναθέτουσας αρχής να εξετάσουν, με αιτιολογημένη κρίση αν συντρέχει ο προαναφερθείς λόγος αποκλεισμού της προσωρινής αναδόχου …., και να εκδοθεί ακολούθως νέα κατακυρωτική απόφαση, η οποία να κοινοποιηθεί και στους λοιπούς συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και β) να υποβληθούν τα ανωτέρω στοιχεία της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και αυτά που αναφέρονται στη σκέψη 8 ενώπιον του παρόντος Κλιμακίου, μαζί με βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου της αναθέτουσας αρχής ότι δεν εκκρεμούν προδικαστικές προσφυγές ή ένδικα βοηθήματα κατά της τελευταίας.
ΕΣ/ΚΛ.ΣΤ/457/2021
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ:Να ελέγξει τη νομιμότητα της διεξαχθείσας από τον Δήμο … του Νομού … διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου και του οικείου σχεδίου σύμβασης με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος Δήμου …», συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.903.100,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ (3.599.844,00 ευρώ με ΦΠΑ).(....)Τέλος, με το 4061/2.11.2021 έγγραφο του Δημάρχου του Δήμου βεβαιώνεται ότι δεν εκκρεμούν ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα και ένδικα βοηθήματα ή μέσα κατά του κύρους των πράξεων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης, μεταξύ του Δήμου … του Νομού … και της εταιρείας «…», με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος Δήμου …».