×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/139/2009

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Χορήγηση αντιγράφων πράξεων του ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας πτυχίων αλλοδαπών ΑΕΙ, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν 2690/1999 και του Ν 2472/1997.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Ο ΔΟΑΤΑΠ υποχρεούται να χορηγήσει τα αιτούμενα αποσπάσματα πράξεων κατ άρθρο 5 του Ν 2690/1999. Για την περίπτωση εφαρμογής του Ν 2472/1997, εν όψει του διδόμενου ιστορικού, τα ως άνω αποσπάσματα πράξεων πρέπει να χορηγηθούν κατ άρθρο 5 παρ.2 ε του Ν 2472/1997. (ομοφ.)


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/480/2008

Χορήγηση ή μη σε τρίτους κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν 2690/1999 και του Ν 2472/1997 αντιγράφων πράξεων του ΔΟΑΤΑΠ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Χορηγούνται σε τρίτο κατ’ άρθρο 5 του Ν 2690/1999 αντίγραφα πράξεων Προέδρου ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ που αφορούν σε αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών ηλεκτρονικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, με κάλυψη των ονομάτων των δικαιούχων. Επίσης χορηγούνται σε τρίτο αντίγραφα του φακέλου αναγνωρίσεως αλλοδαπών τίτλων σπουδών (βασικού και διδακτορικού) υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 παρ.2ε του Ν 2472/1997.


ΝΣΚ/209/2005

Χορήγηση αντιγράφου πειθαρχικής αποφάσεως σε τρίτον. Έννομο συμφέρον.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Για την χορήγηση αντιγράφου πειθαρχικής αποφάσεως σε τρίτον, εφαρμοστέες τυγχάνουν εν αρχή οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν 2690/1999 και αν δεν συντρέχει περίπτωση απαγορεύσεως σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 5 του Ν 2690/1999, χωρεί εφαρμογή των διατάξεων του Ν 2472/1997. (πλειοψ.) β) Κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν 2472/1997, το αντίγραφο χορηγείται εκτός των άλλων, αν η χορήγησή του είναι πρόσφορο, αναγκαίο και μη επαχθές μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκομένου αποτελέσματος (αρχή της αναλογικότητας). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και το αίτημα πρέπει να απορριφθεί. (ομοφ.)


ΝΣΚ/457/2012

Χορήγηση αντιγράφου ΕΔΕ.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Για τη χορήγηση αντιγράφου της ΕΔΕ και των στοιχείων του σχηματισθέντος πειθαρχικού φακέλου, εφαρμοστέες τυγχάνουν αρχικά οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2690/1999. Και αν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 παρ.3 του νόμου αυτού, απαγορεύεται να χορηγηθεί αντίγραφο, το αίτημα απορρίπτεται. Αν δε δεν συντρέχει περίπτωση απαγόρευσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, χωρεί εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2472/1997 και ικανοποίηση ή όχι του αιτήματος, αναλόγως της συνδρομής ή όχι των προϋποθέσεων που τάσσονται σε αυτές. Το επιτρεπτό της χορήγησης αντιγράφου της ΕΔΕ και αντιγράφων των καταθέσεων και του λοιπού υλικού της ΕΔΕ και σε άλλα μέλη ΔΕΠ της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε., συνάπτεται με τη συνδρομή ή όχι των προϋποθέσεων που τάσσονται από τις προεκτεθείσες διατάξεις του Ν. 2690/1999 και Ν. 2472/1997, ζήτημα το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της Διοίκησης.


ΝΣΚ/94/2001

Δικαίωμα προσβάσεως σε έγγραφα.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Προεδρεύων: Α. Σοφός, Αντιπρόεδρος Εισηγήτρια: Γ. Σκιάνη, Πάρεδρος Δια των διατάξεων του νόμου 2472/1997 (Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα) δεν τίθεται απόρρητο, συντρέχοντος του οποίου κατ άρθρο 5 παρ.3 του Ν 2690/1999 (Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις) παύει να υφίσταται το δικαίωμα προσβάσεως στα έγγραφα.


ΝΣΚ/396/2011

ΑΕΙ - ΔΕΠ – Χορήγηση στοιχείων συνυποψηφίων μεταγραφής.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η χορήγηση αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 παρ.2 στοιχ.ε’ του Ν 2472/1997, όταν, δηλαδή, το έννομο συμφέρον του αιτούντος τρίτου υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα και ταυτόχρονα δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες του τελευταίου. Τέτοια περίπτωση συντρέχει, ιδίως, όταν η χορήγηση προσωπικών δεδομένων είναι αναγκαία για την αναγνώριση, άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου. Για τη χορήγηση αντιγράφων των αιτουμένων εγγράφων εφαρμοστέες τυγχάνουν αρχικά οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν 2690/1999 και εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση απαγορεύσεως κατ’ άρθρο 5 παρ.3 του Ν 2690/1999, χωρεί εφαρμογή των διατάξεων του Ν 2472/1997 και ικανοποίηση ή μη του αιτήματος αναλόγως της συνδρομής ή όχι των τασσομένων σ’ αυτές προϋποθέσεων. Η Υπηρεσία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν 2690/1999, μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα της αιτούσας κ. Ε.Π., και να προβεί στη χορήγηση προς αυτή μόνον α) του πορίσματος της Υγειονομικής Επιτροπής που αφορά στην ίδια και β) της ένστασης του κ. Γ.Μ., καθόσον τα έγγραφα αυτά αφορούν σε συγκεκριμένη δική της προσωπική έννομη σχέση συνδεόμενη κατά τρόπο αντικειμενικό με το περιεχόμενο αυτών. Κωλύεται η Υπηρεσία να χορηγήσει το πόρισμα της Υγειονομικής Επιτροπής που αφορά στον κ. Γ.Μ., καθόσον η χορήγηση προσκρούει στις διατάξεις του Ν 2472/1997. Τούτο θα χορηγηθεί μόνον κατόπιν αδείας της Α.Π.Δ.Π.Χ. Δεν δύναται η Υπηρεσία να χορηγήσει τα αντίγραφα των αιτουμένων ιατρικών πιστοποιητικών του συνυποψηφίου της αιτούσας, καθόσον αφορούν σε θέματα υγείας τα οποία αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.


ΝΣΚ/441/2013

Παροχή στοιχείων από συνταξιοδοτικούς φακέλους ασφαλισμένων που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, έλλειψη εννόμου συμφέροντος – Εισαγγελική παραγγελία.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Για χορήγηση διοικητικών εγγράφων υφίστανται τρία στάδια ελέγχου, ήτοι ερευνώνται οι προϋποθέσεις που τάσσουν τρεις νόμοι (2690/1999, 2472/1997 και 3448/2006). Έγγραφα που περιλαμβάνουν απλά προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων δεν χορηγούνται, διότι ο αιτών υπάλληλος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχει ειδικό έννομο συμφέρον, δεδομένης και της αοριστίας της αιτήσεώς του και του κινδύνου παρενόχλησης αυτών. Εάν τα αιτούμενα στοιχεία ζητηθούν με εισαγγελική παραγγελία το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποχρεούται να συμμορφωθεί μόνο αν αυτή είναι πλήρως αιτιολογημένη. (ομοφ.)


ΝΣΚ/140/2010

ΔΟΑΤΑΠ – Ανάκληση των πράξεων αναγνωρίσεως της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών των Π.Κ. και Μ.Χ. – «Νομικά ζητήματα» που προκύπτουν από τις υποβληθείσες αιτήσεις επανεξετάσεως κατά των αποφάσεων του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
α) Τα υπ’ αριθ. πρωτ. 24987/2005/11.4.2008 και 8084/2006/11.4.2008 έγγραφα του ΔΟΑΤΑΠ έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. β) Αναρμοδίως ανεκλήθησαν οι πράξεις αναγνωρίσεως των Π.Κ. και Μ.Χ. με την υπ’ αριθ. 59/25.1.2008 απόφαση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ. γ) Τα υπ’ αριθ. 8084/2006/11.4.2008 και 24987/2005/11.4.2008 έγγραφα του ΔΟΑΤΑΠ ταχυδρομήθηκαν νομίμως. δ) Αλυσιτελώς προβάλλονται ισχυρισμοί για πλημμελή γνώση στοιχείων του φακέλλου. ε) Τα άρθρα 20 παρ.2 του Συντάγματος και 6 του Ν 2690/1999 δεν εφαρμόζονται στην κρινόμενη υπόθεση. στ) Οι αποφάσεις 58/11.1.2008 (Θέμα 6ο) και 59/25.1.2008 του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ με βάση τις οποίες ανακλήθηκαν οι πράξεις αναγνώρισης που εκδόθηκαν από τον κλάδο ΕΑΠ για αιτήσεις αναγνώρισης τίτλου σπουδών LIVELLO I ως ΜΔΕ κατατεθείσες μετά την εφαρμογή του Ν 3328/2005 δεν περιέχουν πλήρη αιτιολογία. ζ) Οι ισχυρισμοί των αιτήσεων επανεξετάσεως για παράβαση νόμου εν σχέσει προς τη συγκρότηση, σύνθεση, λειτουργία και λήψη αποφάσεων από το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ δεν στοιχειοθετούνται κατ’ άρθρο 15 του Ν 2690/1999. η) Οι ισχυρισμοί των αιτήσεων επανεξετάσεως για μη νόμιμη ανάκληση των πράξεων αναγνώρισης των κρίσιμων τίτλων σπουδών με βάση σκεπτικό που αφορά τα θέματα ουσιαστικής ακαδημαϊκής αξιολόγησης των τίτλων σπουδών δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο γνωμοδοτήσεως του ΝΣΚ κατά το Ν 3086/2002, διότι τυχόν κρίση επ’ αυτών οδηγεί σε ανεπίτρεπτη κατά το Ν 3328/2005 υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων του ΔΟΑΤΑΠ από το ΝΣΚ. θ) Η επί των αιτήσεων επανεξετάσεως κατ’ άρθρο 13 του Ν 3328/2005 κρίση των αρμοδίων οργάνων του ΔΟΑΤΑΠ καλύπτει τόσο τη νομιμότητα όσο και την ουσία των προσβαλλόμενων πράξεων.


ΝΣΚ/247/2015

Χορήγηση αντιγράφου πορίσματος ΕΔΕ σε καταγγέλλοντα αστυνομικό.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Το, κατά τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ.4 του π.δ. 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού», δικαίωμα πληροφόρησης του καταγγέλλοντος αστυνομικό για το αποτέλεσμα της καταγγελίας του, δεν αφορά και στην πρόσβασή του στο πόρισμα της τυχόν διενεργηθείσας διοικητικής εξέτασης (Π.Δ.Ε. ή Ε.Δ.Ε.), η οποία, πάντως, θα είναι δυνατή, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων των άρθρων 1, 24 και 25 του π.δ. 28/2015 (άρθρο 5 ν. 2690/1999, όπως ίσχυε και άρθρα 5, 7 του ν. 2472/1997, όπως ίσχυαν), σε κάθε δε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται η ενημέρωση του υποκειμένου των δεδομένων, για την τυχόν άσκηση από αυτόν των προβλεπομένων από το άρθρο 29 του π.δ. 28/2015 (13 του ν. 2472/1997) δικαιωμάτων του. (ομοφ.) - ΑΠΟΔΕΚΤΗ


ΝΣΚ/92/2004

Χορήγηση αντιγράφων δελτίων ελέγχου Επιθεωρητών Εργασίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Το συντασσόμενο από τον Επιθεωρητή Εργασίας χειρόγραφο δελτίο ελέγχου αποτελεί διοικητικό έγγραφο κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ.1 του Ν 2690/1999, του οποίου δικαιούται να λάβει γνώση κάθε ενδιαφερόμενος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει εύλογο ενδιαφέρον. Άρνηση του δικαιώματος αυτού δεν δύναται να θεμελιωθεί σε οποιαδήποτε διάταξη του Ν 2472/1997. Η Υπηρεσία οφείλει να χορηγήσει στον τυχόν δικαιούμενο και αιτούντα να λάβει αντίγραφο του χειρογράφου δελτίου ελέγχου είτε φωτοαντίγραφό του είτε έγγραφο, στο οποίο έχει αποτυπωθεί το ακριβές περιεχόμενο του δελτίου αυτού.


ΝΣΚ/13/2016

Χορήγηση ή μη αντιγράφων, αποσπασμάτων ή πιστοποιητικών από τα ληξιαρχικά βιβλία σε οποιονδήποτε αιτούντα και χωρίς την δικαιολόγηση εννόμου συμφέροντος.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
1. Οι αρμόδιοι ληξίαρχοι υποχρεούνται να χορηγούν αντίγραφα, ή αποσπάσματα ή πιστοποιητικά ληξιαρχικών πράξεων, προς οποιονδήποτε αιτούντα: α) Χωρίς την δικαιολόγηση εννόμου συμφέροντος, σύμφωνα με την με αριθμό 73/1994 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ., μόνον κατά το μέρος που αυτά δεν αναγράφουν εν γένει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εν ζωή προσώπων, στα οποία αφορούν και τα οποία, αν αναγράφονται, θα πρέπει να απαλείφονται, εφόσον θα μπορούσαν να οδηγήσουν, έστω και εμμέσως, στην αποκάλυψη των δεδομένων αυτών. β) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, απλών δεδομένων προσώπων εν ζωή, όπως ο ΑΜΚΑ, κατά τις παρ.1 περ. β’ άρθρου 4 και 1, 2 άρθρου 5 του ν. 2472/1997, κατόπιν συναινέσεως του υποκειμένου ή, αν δεν υπάρχει συναίνεση, κατόπιν επικλήσεως εννόμου συμφέροντος και εφαρμογής των αρχών της συναφείας, προσφορότητας, αναγκαιότητας και αναλογικότητας. γ) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, απλών δεδομένων θανόντων, με τις ίδιες, ως άνω, προϋποθέσεις και εφόσον σταθμίσουν με βάση τα εκατέρωθεν αγαθά και συμφέροντα, ότι με τα αιτούμενα στοιχεία δεν θα προκαλείτο παράνομη προσβολή μνήμης τεθνεώτος. δ) Σε περίπτωση αναφοράς, στις ανωτέρω πράξεις, ευαίσθητων δεδομένων, όπως το θρήσκευμα, ή όταν αυτά δύνανται να αποκαλυφθούν εμμέσως από τις πράξεις, σύμφωνα με την παρ.2 άρθρου 7 του ν. 2472/1997, μόνον κατόπιν αδείας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξετάζεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7Α του ν. 2472/1997 και να τηρείται η με αριθμό 1/1999 (ΦΕΚ Β', 555) Κανονιστική Πράξη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δηλαδή ο οικείος ληξίαρχος, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να ενημερώνει τα υποκείμενα εγγράφως, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων στον αιτούντα. 2. Παρέλκει η εξέταση του ερωτήματος, κατά το μέρος που αφορά στην γνωστοποίηση του ΑΦΜ, διότι αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (ομοφ.). ΑΠΟΔΕΚΤΗ