ΝΣΚ/211/2010
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Εκπαιδευτικοί πολύτεκνοι – Χορήγηση ή μη, σωρευτικώς, του επιπλέον μειωμένου ωραρίου της παρ. 2 εδ. 4 άρθρου 53 του Ν 3528/2007 (Υ.Κ.) σε εκπαιδευτικό, που έκανε χρήση του δικαιώματος της εννεάμηνης άδειας για το 4ο τέκνο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Εκπαιδευτικός που έχει κάνει χρήση του εννεαμήνου δεν δικαιούται του επιπλέον μειωμένου ωραρίου του άρθρου 53 παρ. 2 εδ. 4 του Ν 3528/2007 στην περίπτωση γέννησης τέταρτου τέκνου.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/90/2009
Πολύτεκνη μητέρα υπάλληλος ΤΕ Νοσηλευτικής και εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 18 – Χρήση μειωμένου ωραρίου για ανατροφή τέκνου – Διευκολύνσεις της διατάξεως του άρθρου 53 παρ.2 του Ν 3528/2007.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η διάταξη του άρθρου 53 παρ.2 του Ν 3528/2007, θα πρέπει να τύχει εφαρμογής στην προκειμένη περίπτωση, και για την αιτούσα νοσηλεύτρια – εκπαιδευτικό, ήτοι να χορηγηθούν σ αυτήν, οι αιτούμενες διευκολύνσεις, δηλ. είτε μειωμένο ωράριο, το οποίο, για τους γονείς εκπαιδευτικούς διέπεται από την ειδική νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 30 παρ.14 του Ν 2083/1992 και τυγχάνει εφαρμογής δυνάμει της προαναφερθείσας διατάξεως του άρθρου 53 παρ.2 του Ν 3528/2007, είτε η εννέα μηνών γονική άδεια ανατροφής τέκνου, από την εργασία της, ως εκπαιδευτικού.
ΝΣΚ/427/2007
Οι διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που παρέχουν δικαιώματα προσαυξήσεως για δύο μήνες της άδειας μητρότητας σε περίπτωση γεννήσεως τέκνου πέραν του τρίτου, λήψεως άδειας με αποδοχές για τρεις μήνες από την διετή άδεια χωρίς αποδοχές που χορηγείται σε περίπτωση γεννήσεως 3ου παιδιού και άνω, χορηγήσεως 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου ή εναλλακτικώς μειωμένου ωραρίου σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους, ως και χρήσεως μειωμένου ωραρίου για δύο επιπλέον έτη, σε περίπτωση γέννησης τέταρτου παιδιού, εφαρμόζονται και επί των δικαστικών υπαλλήλων.
ΝΣΚ/462/2008
Υπάλληλος Δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου – Χορήγηση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων – Διαπίστωση της συνδρομής του πραγματικού γεγονότος της άσκησης ελευθερίου επαγγέλματος της συζύγου.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Κατά το άρθρο 53 παρ.3 εδάφιο δεύτερο του Ν 3528/2007, απαιτείται η διαπίστωση της συνδρομής του πραγματικού γεγονότος της άσκησης ελευθερίου επαγγέλματος, από την σύζυγο υπαλλήλου ο οποίος αιτείται τη χορήγηση της προβλεπόμενης στη διάταξη του άρθρου 53 παρ.3 του Ν 3528/2007 διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως της τυχόν παράλληλης άσκησης από αυτήν δραστηριότητας που δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της προαναφερόμενης διάταξης. Η συνδρομή των προβλεπομένων στην ίδια διάταξη προϋποθέσεων, ειδικότερα δε του πραγματικού γεγονότος της άσκησης συγκεκριμένου ελευθερίου επαγγέλματος, διαπιστώνεται, κατ’ ενάσκηση ουσιαστικής διοικητικής δράσης από την αρμόδια υπηρεσία, με βάση αποδεικτικά στοιχεία και δικαιολογητικά, τα οποία είναι κατά νόμον ικανά και πρόσφορα να παράσχουν πλήρη απόδειξη ως προς τούτο.
ΝΣΚ/234/2012
Δυνατότητα διεκδίκησης από υπάλληλο της ΕΥΠ και πατέρα τεσσάρων τέκνων, του προβλεπομένου, από την διάταξη του άρθρου 53 παρ.2 εδ.γ’ του Ν. 3528/2007, μειωμένου ωραρίου εργασίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Α) Το αυτοτελές δικαίωμα της διάταξης του άρθρου 53 παρ.2 εδ.γ’ του Ν. 3528/2007 τυγχάνει επεκτατικής εφαρμογής και επί των υπαλλήλων της ΕΥΠ, επί των οποίων εφαρμόζεται ο προγενέστερος Ν. 2683/1999. Β) Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί έστω και αν το τέκνο δεν έχει συμπληρώσει εισέτι το τέταρτο έτος της ηλικίας του, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο σύζυγος του ενδιαφερομένου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, έχει εξαντλήσει, σύμφωνα με το διέπον τον φορέα του νομικό καθεστώς, το αντίστοιχο δικαίωμα της διάταξης του άρθρου 53 παρ.2 εδ.α’ του Ν. 2683/1999. (ομοφ.)
ΝΣΚ/356/2012
Πολύτεκνος υπάλληλος, πατέρας έξι (6) τέκνων – Άδεια ανατροφής τέκνων – Κοινή δήλωση των συζύγων προς τις υπηρεσίες τους – Χορήγηση ή μη του υπολοίπου διαστήματος της εννεάμηνης αδείας ανατροφής για το πέμπτο (5) τέκνο – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Ο διοικητικός υπάλληλος της Ε.Υ.Π. δεν δικαιούται να κάνει χρήση της εννεάμηνης γονικής αδείας των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 2 και 3 ν. 3528/2007 για την ανατροφή του πέμπτου τέκνου του κατά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα των 37 ημερών, δεδομένης της αντίθετης συμφωνίας, η οποία έχει καταρτιστεί από τους αυτόν και την σύζυγό του, μητέρα του τέκνου. (ομοφ.) β) Ο ίδιος δεν δικαιούται να κάνει χρήση τμήματος της αντίστοιχης γονικής άδειας για την ανατροφή του έκτου πλέον τέκνου του μετά την λήξη των θερινών διακοπών των σχολείων, σε χρόνο δηλαδή, απέχοντα της λήξης της πρώτης περιόδου της ίδιας αδείας, της οποίας έχει κάνει χρήση η σύζυγός του και μητέρα του τέκνου, κατόπιν κοινής συμφωνίας των. (ομοφ.)
ΝΣΚ/52/2012
Εφαρμογή ή μη, στο προσωπικό των Πλοηγικών Σταθμών του άρθρου 7 του Ν.3142/1955, της διάταξης της παρ.3 του άρθρου 155 του Ν.3528/2007.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Στο προσωπικό των Πλοηγικών Σταθμών του άρθρου 7 του Ν.3142/1955, εφαρμόζεται η διάταξη της παρ.3 του άρθρου 155 του Ν.3528/2007, που ορίζει ότι ως ημέρα γέννησης για την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. (ομοφ.)
ΝΣΚ/496/2007
Ερμηνεία του δεύτερου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 53 του Ν 3528/2007 – Δίδυμη ή πολύδυμη κύηση – Ιατρική βεβαίωση για τη χορήγηση κανονικής άδειας κυοφορίας με αποδοχές.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Από τη γραμματική διατύπωση του δεύτερου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 53 του Ν 3528/2007 προκύπτει ότι στις περιπτώσεις που η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2, κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παρ.2. (ομοφ.) β) Στην περίπτωση της δίδυμης ή πολύδυμης κύησης, ο σκοπός του νομοθέτη (προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) εκπληρώνεται με τη χορήγηση στον γονέα υπάλληλο μιας εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή των παιδιών του, καθόσον ο γονέας υπάλληλος στην περίπτωση αυτή μπορεί να συναναθρέψει τα ίδιας ηλικίας τέκνα του. (πλειοψ.) γ) Για τη χορήγηση της κανονικής άδειας κυοφορίας με αποδοχές η ανάγκη της «ειδικής» θεραπείας της υπαλλήλου απαιτείται να βεβαιώνεται από τον θεράποντα ιατρό (που μπορεί να είναι και ιδιώτης) και αθροιστικά από διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος. (ομοφ.)
ΝΣΚ/25/2012
Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις κατά τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα – Χορήγηση ή μη εννεάμηνης αδείας ανατροφής τέκνου στον πατέρα – Προϋποθέσεις – Αυτοτελές δικαίωμα λήψης αδείας για έκαστο τέκνο ή όχι.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Επί υπαλλήλου της Ε.Υ.Π., πατέρα τεσσάρων τέκνων, τα τρία των οποίων προήλθαν από τρίδυμη κύηση, ο δε τοκετός έλαβε χώρα μετά τον Ν. 3528/2007, ισχύει μεν το άρθρο 53 του προϊσχύσαντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν. 2683/1999), πλην εφαρμόζονται και οι ευνοϊκές ως προς τον πατέρα υπάλληλο επεκτατικές διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 2 και 3 του ισχύοντος κώδικα. (ομοφ.) β) Το δικαίωμα χορήγησης άδειας ανατροφής παρέχεται άπαξ στη μητέρα ή τον πατέρα υπάλληλο κατ’ επιλογήν, για κάθε τοκετό, ανεξαρτήτως αριθμού γεννηθέντων τέκνων. (ομοφ.)
ΝΣΚ/27/2018
Εάν η προθεσμία των είκοσι (20) ημερών που προβλέπεται από το άρθρο 114 παρ.6 εδ. β του Ν.3528/2007(Κώδικας Δημοσίων Πολ. Διοικ. Υπαλλήλων & Υπαλ. Ν.Π.Δ.Δ.) είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Η προθεσμία των είκοσι (20) ημερών που προβλέπεται από το άρθρο 114 παρ.6 εδ.4 του Ν.3528/2007 είναι δεσμευτική και επομένως οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι οφείλουν εντός αυτής να αποφανθούν αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλου τους δια την συμπεριφορά τους, η οποία διώκεται ποινικώς.
ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/9763/2013
ΘΕΜΑ: «Παροχή διευκρινίςεων αναφορικά με την αριθμ.268/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου» ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ