ΝΣΚ/235/2015
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Διακρατική Συμφωνία LOA GR-Ρ GLI με τις Η.Π.Α. – Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς – Κώλυμα ή μη για την καταβολή από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου της προκαταβολής για την ενεργοποίηση της ως άνω Συμφωνίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η προκαταρκτική εξέταση ενεργείται πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη. Στην προανάκριση δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, αλλά ύποπτοι, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Σκοπός της δεν είναι η ανεύρεση στοιχείων, αλλά η συλλογή στοιχείων, με τα οποία θα συγκροτείται η έννοια των επαρκών ενδείξεων που αποτελούν την προϋπόθεση για την άσκηση ποινικής δίωξης. Επομένως, η αναζήτηση από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς πληροφοριών και στοιχείων για την διακρίβωση ενδεχόμενης τέλεσης αυτεπάγγελτα διωκόμενων αξιόποινων πράξεων κατά τη σύναψη και εκτέλεση της Διακρατικής Συμφωνίας LOA GR-P GLI με τις Η.Π.Α. δεν αποτελεί κατά νόμο κώλυμα για την καταβολή από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου/ Υπ. Εθνικής Άμυνας της προκαταβολής, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ως άνω Διακρατικής Συμφωνίας. (ομοφ.)
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
N.4287/2014
Κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού
ΝΣΚ/64/2005
Σύμβαση αγοράς τηλεοπτικού χρόνου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC για την προβολή της χώρας στις Η.Π.Α.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Αρμόδιες να συμβληθούν για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC για προβολή της χώρας στις Η.Π.Α. από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου είναι οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του τέως Υπουργείου Τύπου καθώς και ότι η εν λόγω σύμβαση δεν υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας 92/50 και του σε εφαρμογή αυτής εκδοθέντος Π. Δ/τος 346/1998.
ΑΕΠΠ/931/2018
Η προσφεύγουσα επιδιώκει την ακύρωση των προσβαλλόμενων όρων της υπ’ αριθμ. 42/2018 Διακήρυξης για τη σύναψη Συμφωνίας-πλαίσιο με αντικείμενο την «Ανάδειξη αναδόχου ταχυμεταφοράς υλικών της Πολεμικής Αεροπορίας από και προς τις Η.Π.Α. καθώς και εντός Η.Π.Α.» (συνολικό προϋπολογισόμενο κόστος 160.000€). Αιτιολογεί ότι οι όροι εμποδίζουν τη συμμετοχή της λόγω εσφαλμένου τρόπου υπολογισμού τιμών, αδικαιολόγητης απαίτησης για αποθηκευτικούς χώρους στις ΗΠΑ, ασαφούς ρύθμισης για επικίνδυνα υλικά και πρόσθετες χρεώσεις, καθώς και έλλειψης διευκρινίσεων για δασμούς, φόρους και ασφάλειες. Ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται οι αρχές ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και ελεύθερου ανταγωνισμού.
ΝΣΚ/195/2008
Πολιτογράφηση. Κώλυμα συνεπεία καταδίκης για πλαστογραφία. Άρση κατόπιν παραγραφής της ποινής, κατ’ εφαρμογή ειδικού νόμου (άρθρο 32 Ν 3346/2005).(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν συντρέχει κώλυμα προς πολιτογράφηση κατά το άρθρο 58 παρ.1 περ.γ’ του Ν 2910/2001, προκειμένης καταδίκης για το αδίκημα της πλαστογραφίας, δοθέντος ότι μετά την έκδοση σχετικής καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Πλημ/κείου και πριν από την εκδίκαση της ασκηθείσης έφεσης, η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ετέθη στο αρχείο, με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν 3346/2005 και ως εκ τούτου, η επιβληθείσα, από το Πλημ/κείο, ποινή, δεν έχει αναγραφεί στο οικείο δελτίο Ποινικού Μητρώου.
ΝΣΚ/31/2018
Αποδοχή δωρεάς πλοίου από το Δημόσιο, κατόπιν συμφωνίας διακρατικής με την κυβέρνηση των ΗΠΑ – Εφαρμογή ή μη του άρθρου 3 ν. 4182/2013 για την αποδοχή κοινωφελών περιουσιών από το Δημόσιο, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να περιέλθει η κυριότητα του πλοίου στο Δημόσιο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για περιέλευση ενός ιστορικής σημασίας πλοίου στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, προκειμένου να χρησιμεύσει ως μουσειακό έκθεμα δεν αποτελεί δωρεά κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, αλλά συμφωνία μεταξύ κρατών (διακρατική) για την επίτευξη εθνικού σκοπού, η οποία, κατά ρητή πρόβλεψη των όρων της, διέπεται από το δίκαιο των Η.Π.Α. και, επομένως, δεν απαιτείται πράξη αποδοχής αυτής από τον Υπουργό Οικονομικών για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η περιέλευση της κυριότητας του αναφερόμενου σε αυτή πλοίου στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε για να καταστεί δυνατή η εγγραφή του πλοίου στα ελληνικά νηολόγια. Δεν έχει επομένως εν προκειμένω εφαρμογή ο Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών (α.ν. 2039/1939 και ήδη ο ν. 4182/2013). Η απάντηση στα λοιπά ερωτήματα παρέλκει κατόπιν των ανωτέρω. (πλειοψ.) Παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΝΣΚ, κατόπιν της υπ’ αριθ. 109/2017 γνωμ. του Δ΄ Τμήματος ΝΣΚ.
ΥΠΕΣ/17136/2009
Καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του ν. 3386/05 των υπηκόων τρίτων χωρών, νομίμων εκπροσώπων, διευθυντών, στελεχών και λοιπών εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στην αεροπορική εταιρεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με την επωνυμία «AIR MOLDOVA» και η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα δυνάμει της διακρατικής συμφωνίας που έχει κυρωθεί με το Ν. 3306/2005 (ΦΕΚ 18 Α΄).ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την 26270/11/7.10.2011 -ΦΕΚ 2518/Β/7 Νοεμβρίου 2011
ΠΟΛ.1149/2017
«Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 164/2017 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με την αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στο πλαίσιο ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικού ιδρύματος.(ΑΔΑ:6ΓΖΥ46ΜΠ3Ζ-ΧΝΓ)
ΝΣΚ/107/2011
Νόμιμος τρόπος καταγγελίας σύμβασης εργασίας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – Αμετάκλητη καταδίκη – Κώλυμα διορισμού – Αναδρομική ή μη ανάκληση της απόφασης πρόσληψης αυτού.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η προγενέστερη αμετάκλητη καταδίκη διοικητικού υπαλλήλου, ειδικότητας Υ.Ε. εργατών, υπηρετούντα ήδη, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκ μεταφοράς του από επιχείρηση ΟΤΑ, δυνάμει του άρθρου 25 του Ν 3613/2007, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κώλυμα διορισμού του, ώστε να οδηγήσει σε αναδρομική ανάκληση της απόφασης πρόσληψης αυτού, παρά μόνον, εφόσον αποδεικνύεται πρωτίστως ότι αυτός κίνησε την παρανομία, ή την υποβοήθησε για πορισμό ιδίου οφέλους, ούτε και επισύρει την αυτοδίκαιη έκπτωση αυτού από την υπηρεσία του, λόγω μη υπάρξεως ενεργούς υπαλληλικής σχέσης κατά την έκδοση της εν λόγω ποινικής απόφασης, παρά μόνο μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο λόγο καταγγελίας της εν λόγω σύμβασης εργασίας αυτού σε συνδυασμό με άλλα πραγματικά γεγονότα, που σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη καθιστούν μη ανεκτή την εξακολούθηση αυτής από πλευράς του καταγγέλοντος Ιδρύματος, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ΠΔ 410/1988. (ομοφ.)
ΔΕΔ/Αθ/10/2025
Η απόφαση εκδόθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και αφορά την απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής κατά Οριστικής Πράξης Επιβολής Προστίμου ύψους 54.694,59€ για το φορολογικό έτος 2019. Ο προσφεύγων κατηγορήθηκε ως άμεσος συνεργός, διότι υπέβαλε εν γνώσει του ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε3) για την εταιρεία ".................", βοηθώντας έτσι στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων (άρθρο 67 παρ. 3 και 60 του ν.4987/2022). Οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντα περί έλλειψης γνώσης των βιβλίων και έλλειψης δόλου απορρίφθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι η ενέργειά του ήταν επαναλαμβανόμενη και συνέργησε στο να δοθεί αληθοφάνεια στις δραστηριότητες της εταιρείας, επικυρώνοντας πλήρως το πόρισμα του ελέγχου της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Πάτρας.
ΝΣΚ/150/2012
Φορολογικό απόρρητο – Εισαγγελική παραγγελία για χορήγηση φορολογικών στοιχείων σε ιδιώτες δεσμευτική ή μη για τη Διοίκηση – Έννομο συμφέρον – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Η εντολή του Εισαγγελέα για τη χορήγηση στοιχείων προς ιδιώτες, από τις Δ.Ο.Υ., απορρήτων, κατά το άρθρο 85 του Κ.Φ.Ε., δεν είναι δεσμευτική για τη φορολογική αρχή, εφόσον η εισαγγελική εντολή δεν περιέχει ρητή έκφραση γνώμης περί του απορρήτου των χορηγουμένων στοιχείων και περαιτέρω παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού προς την αρμόδια διοικητική αρχή για τη γνωστοποίηση στον αιτούντα των αιτουμένων στοιχείων, αλλά αποτελεί απλώς διαβίβαση προς αυτήν της σχετικής αιτήσεως προς αξιολόγηση του περιεχομένου της και για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες της αρμοδιότητάς της. Ως εκ τούτου δεν γεννάται υποχρέωση της Διοικήσεως προς παροχή των αιτουμένων στοιχείων. Κατόπιν δε των ανωτέρω δεν τίθεται ζήτημα ανακλήσεως των σχετικών γνωμοδοτήσεων του Ν.Σ.Κ. επ’ αυτού του θέματος. (ομοφ.) β) Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στους καταλόγους φορολογουμένων (άρθρο 85 παρ. 3 Κ.Φ.Ε.), τα οποία δεν είναι απόρρητα, χορηγούνται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. στους αιτούντες, που έχουν και αποδεικνύουν έννομο συμφέρον, μετά από προηγούμενη ενημέρωση των προσώπων στα οποία αφορούν. (ομοφ.) γ) Έννομο συμφέρον για τη χρήση προσωπικών δεδομένων υπάρχει όχι μόνο όταν έχει ασκηθεί αγωγή στο Δικαστήριο αλλά και όταν υπάρχει πρόθεση προς άσκηση αγωγής για διεκδίκηση δικαιώματος, το οποίο αποδεικνύεται με άλλα στοιχεία. (ομοφ.) δ) Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5007/28-11-2009 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση. (ομοφ.)