ΝΣΚ/236/2017
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Πρόσωπα στερούμενα δικαιοπρακτικής ικανότητας και τελούντα υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζοντα διαπιστωμένη ψυχική ή διανοητική διαταραχή - Δυνατότητα υποβολής, εκ μέρους των προσώπων αυτών ή των δικαστικών συμπαραστατών τους, αίτησης και δήλωσης πολιτογράφησης.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Δεν είναι νόμιμη η υποβολή αιτήσεως και δηλώσεως πολιτογραφήσεως, καθώς και εν γένει η συμμετοχή στη σχετική διαδικασία, μέχρι και την έκδοση της σχετικής υπουργικής αποφάσεως και την ορκωμοσία, ούτε από πρόσωπα που στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας και τελούν υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, ή παρουσιάζουν διαπιστωμένη ψυχική ή διανοητική διαταραχή, ούτε από τον ορισθέντα δικαστικό συμπαραστάτη των προσώπων αυτών. (πλειοψ.) Παραπέμφθηκε στην Β΄ Τακτική Ολομέλεια με την υπ’ αριθ.199/2017 Γνωμ. του Ε΄ Τμήματος ΝΣΚ.
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/199/2017
Πρόσωπα που στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας και τελούν υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν διαπιστωμένη ψυχική ή διανοητική διαταραχή και δικαστικοί συμπαραστάτες αυτών νομίμως ορισθέντες – Δυνατότητα να υποβάλουν τα πρόσωπα αυτά αίτηση και δήλωση πολιτογράφησης.Πρόσωπα που στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας και τελούν υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν διαπιστωμένη ψυχική ή διανοητική διαταραχή και δικαστικοί συμπαραστάτες αυτών νομίμως ορισθέντες – Δυνατότητα να υποβάλουν τα πρόσωπα αυτά αίτηση και δήλωση πολιτογράφησης.
ΝΣΚ/434/2009
Ελληνική ιθαγένεια. Δυνατότητα απόκτησής της με τη διαδικασία της πολιτογραφήσεως από ψυχικώς ή νοητικώς νοσούντα αλλοδαπό, τειθέμενο υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή μη.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Αλλοδαπός, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στην ψυχική ή την νοητική του λειτουργία και έχει υποβληθεί με δικαστική απόφαση σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει την δυνατότητα να κινήσει νομίμως την διαδικασία για ν’ αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια με την διαδικασία της πολιτογραφήσεως, δια του νομίμου εκπροσώπου του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. (πλειοψ.)
1043696/2025
«Δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επεξεργασία αιτήσεων απονομής σύνταξης λόγω αναπηρίας, επιδόματος παραπληγίας ή απολύτου αναπηρίας, η προηγούμενη υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση, ασφαλισμένων που πάσχουν από παθήσεις που επηρεάζουν τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα.»
ΝΣΚ/443/2006
Αρμοδιότητα προς αποζημίωση των πραγματογνωμόνων που διορίζονται από πολιτικό δικαστήριο σε περιπτώσεις δικαστικής συμπαράστασης και ακούσιας νοσηλείας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Η αποζημίωση των πραγματογνωμόνων που ορίζονται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στα πλαίσια της διαδικασίας της εκουσίας δικαιοδοσίας προκειμένου να τεθεί κάποιο πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση ή να νοσηλευθεί ακούσια βαρύνει το πρόσωπο προς όφελος του οποίου κινείται η σχετική διαδικασία είτε είναι ο ίδιος ο αιτών είτε είναι ο καθού. Το Δημόσιο βαρύνεται με τις δαπάνες αμοιβής πραγματογνωμόνων και μαρτύρων μόνο στο πλαίσιο της ποινικής δίκης.
ΝΣΚ/384/2010
Διπλωματικά διαβατήρια – Προϋποθέσεις χορηγήσεως αυτών σε συζύγους διπλωματών.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Από τη γραμματική αλλά και τελεολογική ερμηνεία του άρθρου 68 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ προκύπτει ότι τα διπλωματικά διαβατήρια χορηγούνται στα περιοριστικώς απαριθμούμενα στο άνω άρθρο πρόσωπα, τα οποία έχουν την ελληνική υπηκοότητα και σε καμιά περίπτωση δεν χορηγούνται σε πρόσωπα στερούμενα της άνω ιδιότητας. Περαιτέρω και με την προϋπόθεση ότι έχουμε πρόσωπο που εμπίπτει στην άνω κατηγορία, τότε περιλαμβάνονται στα πρόσωπα αυτά και οι σύζυγοι, και τα ανήλικα τέκνα των εν λόγω προσώπων. Σε περίπτωση θανάτου περιλαμβάνονται οι χήρες των άνω προσώπων. Αν το πρόσωπο που κατέχει μια διπλωματική θέση στερείται της ελληνικής υπηκοότητας, τότε δεν αποκτά διπλωματικό διαβατήριο ούτε η σύζυγός του, η χήρα του ή τα ανήλικα τέκνα του.
ΝΣΚ/484/2004
Λήψη μέτρων διασφαλίσεως των συμφερόντων του Δημοσίου κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 και 20 του Ν 2523/1997.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Κατ άρθρο 14 του Ν 2523/97 σε συνδυασμό με το άρθρο 20 του ίδιου νόμου, αφού ο νόμος αναφέρεται αδιαστίκτως στους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων ημεδαπών ΑΕ, έπεται ότι νοεί όλους τους προέδρους άνευ διακρίσεως, έστω και αν αυτοί δεν ασκούν καθήκοντα εκπροσωπήσεως της εταιρείας και διαχειρίσεως της εταιρικής περιουσίας. (ομόφωνα) β) Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΕ που αναπληρώνουν στα καθήκοντά τους ένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδάφιο α της περιπτώσεως α της παρ.1 του άρθρου 20 του Ν 2523/97 επιβάλλονται τα ίδια μέτρα που προβλέπονται γι αυτά, χωρίς ν απαιτείται περαιτέρω η απόδειξη της In concreto αναπληρώσεως. (πλειοψ.) γ) Εφόσον ο νόμος διαλαμβάνει ρητώς ότι υπάγονται στις ρυθμίσεις του και τα πρόσωπα τα εντεταλμένα με δικαστική απόφαση στη διοίκηση ή διαχείριση ΑΕ, και στο μέτρο που η δικαστική απόφαση διαλαμβάνει περί τοιαύτης διοικήσεως ή διαχειρίσεως παρέπεται ότι και στα πρόσωπα αυτά επιβάλλονται τα άνω μέτρα. (πλειοψ.)
ΕλΣυν/Τμ/4/1/2011
Ασφάλιστρα αυτοκινήτων.Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οφείλουν να ασφαλίζουν τα οχήματά τους, εφόσον δεν έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής ασφαλίσεως με προεδρικό διάταγμα, πλην όμως υποχρεούνται να καλύπτουν μόνον τους κινδύνους που ρητά προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική κάλυψη αφορά αποκλειστικά την αστική ευθύνη του κυρίου, κατόχου και κάθε οδηγού αυτών έναντι τρίτων για τους κινδύνους της θανάτωσης, της σωματικής βλάβης και των ζημιών σε πράγματα, περιλαμβάνεται δε σε αυτήν και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη. Δαπάνη για την κάλυψη άλλων ασφαλιστικών κινδύνων δεν προβλέπεται και επομένως δεν μπορεί να διενεργηθεί διότι αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την οποία αυτή οφείλει ή μπορεί να ενεργεί μόνον ότι ρητώς ορίζεται στο Νόμο (βλ. πράξεις IV Τμ. 217/2009, 63/2009, 75/2010).
ΝΣΚ/188/2006
Αναστολή της παραγραφής εντόκου γραμματίου του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω συνδρομής ανωτέρας βίας στο πρόσωπο της δικαιούχου της ενσωματωμένης σ’ αυτό απαιτήσεως.(..)Κατάσταση : Μη αποδεκτή
Δεν αποτελεί λόγο μη ενάρξεως του χρόνου παραγραφής εντόκου γραμματίου του Δημοσίου, η επίκληση από τη δικαιούχο της απαιτήσεως χρόνιων προβλημάτων υγείας, και ιδίως η έκπτωση των ψυχοδιανοητικών της λειτουργιών, εφόσον το γεγονός αυτό, δεν συνιστά νομικό κώλυμα για τη δικαστική επιδίωξη της απαιτήσεως, ούτε διακοπτικό λόγο παραγραφής της αξιώσεώς της κατά του Δημοσίου κατ’ άρθρο 93 του Ν 2362/95. Επίσης, δεν συντρέχει λόγος αναστολής συμπλήρωσης της παραγραφής της αξιώσεως της δικαιούχου κατά του Δημοσίου, από τους περιοριστικά αναφερόμενους στο άρθρο 92 του ως άνω Ν 2362/95, αφενός διότι δεν ήταν πρόσωπο ανίκανο ή περιορισμένα ικανό που είχε τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση και κατά το τελευταίο εξάμηνο της συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής δεν είχε δικαστικό συμπαραστάτη (άρθρο 258 ΑΚ), ενώ αφετέρου, τα χρόνια προβλήματα της υγείας της δεν στοιχειοθετούν λόγο ανωτέρας βίας, κατά την έννοια του άρθρου 92 εδ.β’ του ιδίου ως άνω νόμου, που επήλθε μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του χρόνου συμπλήρωσης της παραγραφής.
ΝΣΚ/286/2001
Αδεια άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα επιβατών. Κατάθεση δικαιολογητικών επιχείρησης για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησής της.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Προεδρεύων: Δ. Γριμάνης, Νομικός Σύμβουλος, Εισηγήτρια: Α. Κουτούκη, Πάρεδρος. α) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας και της επαγγελματικής ικανότητας, μπορούν να ορίσουν τρίτο πρόσωπο να διευθύνει πραγματικά και μόνιμα τις δραστηριότητες της επιχείρησής τους. Στα δε νομικά πρόσωπα, οι πιο πάνω προϋποθέσεις (αξιοπιστία-επαγγελματική ικανότητα), πρέπει να πληρούνται από πρόσωπα που διευθύνουν πραγματικά και μόνιμα τις μεταφορικές δραστηριότητες της επιχείρησης. Και ναι μεν δεν ορίζεται ρητά ότι τα πρόσωπα αυτά μπορεί να είναι και πρόσωπα τα οποία δεν είναι μέλη της διοίκησης ή μέτοχοι ή εταίροι του νομικού προσώπου, όμως και για τα νομικά πρόσωπα πρέπει να δεχθούμε το ίδιο που ισχύει και για τα φυσικά, δηλαδή, τη δυνατότητα ορισμού τρίτου προσώπου το οποίο διευθύνει πραγματικά και μόνιμα την επιχείρηση. Τούτο ενισχύεται και από το ότι οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει το νομικό πρόσωπο (ανώνυμη ή περιορισμένης ευθύνης εταιρεία, προσωπική ή συνεταιρισμός), στις διατάξεις του εμπορικού δικαίου προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης με απόφαση των αρμόδιων εταιρικών οργάνων της διεύθυνσης όλων ή μερικών εταιρικών υποθέσεων και σε τρίτα πρόσωπα, μη έχοντα σχέση με την εταιρία. β) Καθίσταται σαφές ότι και τρίτο πρόσωπο μη έχον την ιδιότητα του μέλους της διοίκησης του νομικού προσώπου ή του μετόχου/εταίρου αυτού, μπορεί να ορισθεί να διευθύνει πραγματικά και μόνιμα τις μεταφορικές δραστηριότητες της επιχείρησης. Η δυνατότητα της ανάθεσης αυτής πρέπει να προβλέπεται από το καταστατικό του νομικού προσώπου, ο ορισμός δε του τρίτου προσώπου να γίνεται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, προέχει να αποδεικνύεται κατά νόμο ότι το πρόσωπο αυτό διευθύνει πραγματικά και μόνιμα τις μεταφορικές δραστηριότητες της επιχείρησης, πρέπει δε τούτο να προκύπτει σαφώς από την πράξη ανάθεσης του αρμοδίου οργάνου του νομικού προσώπου (επιχείρησης).
ΝΣΚ/85/2012
Συμμόρφωση Διοικήσεως – Δικαστική αναγνώριση συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου – Τρόπος εκτελέσεως της δικαστικής αποφάσεως – Σύσταση οργανικών θέσεων προσωποπαγών ή μη.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων οφείλει να απασχολεί τα πρόσωπα υπέρ των οποίων εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 178/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αφού προηγουμένως συσταθούν αντίστοιχες οργανικές θέσεις και εκδοθούν πράξεις κατατάξεως των παραπάνω προσώπων σ’ αυτές. (ομοφ.)