×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/279/2003

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Αναγνώριση στην αλλοδαπή πατρότητος κυοφορουμένου, χωρίς γάμο των γονέων του. Χρόνος κτήσης ιθαγενείας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Είναι ισχυρή κατά το Ελληνικό δίκαιο, με την επιφύλαξη των διατάξεων 19, 20, 21 ΑΚ, ως προς το εφαρμοστέο δίκαιο η αναγνώριση της πατρότητος τέκνου, που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του, η οποία γίνεται στην αλλοδαπή, προ της γεννήσεώς του, τα δε αποτελέσματά της θα επέλθουν, αν γεννηθεί ζωντανό, από της γεννήσεώς του, επί δε αναγνωρίσεως τέκνου προ της γεννήσεώς του, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, από Έλληνα πατέρα η Ελληνική ιθαγένεια κτάται από την γέννησή του.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/213/2005

Δήλωση αλλοδαπής μη κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω γάμου (προϊσχύσαν δίκαιο).(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η δήλωση που απαιτείτο για την μη απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από αλλοδαπή λόγω γάμου της με Έλληνα υπήκοο δεν εμποδίζει την διαπίστωση της κτήσης της Ελληνικής Ιθαγενείας της από την γέννησή της, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις. (ομοφ.)


ΝΣΚ/70/2003

Επώνυμο Ελληνίδας, που διατήρησε, το επώνυμο του πρώην αλλοδαπού συζύγου της, μετά τον γάμο της με Έλληνα.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Ελληνίδα που είχε τελέσει γάμο με αλλοδαπό και στη συνέχεια ο γάμος της ελύθη με διαζύγιο στην αλλοδαπή, διατήρησε δε το επώνυμο του πρώην συζύγου της, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο δίκαιο της αλλοδαπής, που διέπει τις προσωπικές της σχέσεις, γάμο και διαζύγιο, με την εφαρμογή των άρθρων 14 και 16 ΑΚ, ως το δίκαιο της τελευταίας κατά την διάρκεια του γάμου κοινής συνήθους διαμονής τους, το διατηρεί και μετά το γάμο της με Έλληνα, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1388 ΑΚ, αφού με το γάμο το επώνυμο της γυναίκας δεν μεταβάλλεται.


ΝΣΚ/490/2001

Ληξιαρχεία. Συναίνεση για την αναγνώριση τέκνου.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η συναίνεση που δίδεται, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, από τον σύζυγο της μητέρας τέκνου προς τρίτο πρόσωπο, που επιθυμεί να προβή σε αναγνώρισή του, ως φυσικός πατέρας του, δεν παράγει έννομες συνέπειες στο ελληνικό δίκαιο, ως προς την ιδιότητα του τέκνου γεννηθέντος σε γάμο.


ΝΣΚ/92/2014

Αναγνώριση εξώγαμου τέκνου στην αλλοδαπή – Χορήγηση της οικογενειακής παροχής του άρθρου 17 του ν. 4024/2011.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Ο υπάλληλος που αναγνώρισε εξώγαμο τέκνο στην αλλοδαπή, δεν δικαιούται της οικογενειακής παροχής του άρθρου 17 του ν. 4024/2011, διότι στην προκειμένη περίπτωση εφαρμοστέο είναι το Ελληνικό δίκαιο (το δίκαιο της ιθαγένειας του πατέρα σύμφωνα με το άρθρο 20 Α.Κ.), κατά το οποίο, για την αναγνώριση τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, απαιτείται δήλωση αναγνώρισης ενώπιον συμβολαιογράφου, με τη συναίνεση της μητέρας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1476 Α.Κ. (πλειοψ.)


ΝΣΚ/322/2012

Τέκνο από γάμο – Προσβολή πατρότητας – Εκούσια και δικαστική αναγνώριση.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που εκδίδεται επί αγωγής προσβολής της πατρότητας, που ασκήθηκε από τον εκ γάμου τεκμαιρόμενο πατέρα, δεν συνιστά και δικαστική αναγνώριση του τέκνου από εναγόμενο άνδρα, που είχε αναγνωρίσει εκουσίως το τέκνο αυτό ως δικό του, πριν την άσκηση της εν λόγω αγωγής. Η εκούσια αυτή αναγνώριση είναι ανυπόστατη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η εκούσια αναγνώριση του ιδίου τέκνου από άλλο, έλληνα υπήκοο, άνδρα, που έλαβε χώρα μετά την ημερομηνία, που κατέστη αμετάκλητη η ανωτέρω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις αυτής, είναι ισχυρή και μπορεί να εξετασθεί αίτηση απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στο αναγνωρισθέν τέκνο. (ομοφ.)


ΝΣΚ/229/2007

Ιθαγένεια. Συνέπειες συνδρομής ελληνικής και αλλοδαπής ιθαγενείας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Δεν αποτελεί κώλυμα για την ονομασία – ορκωμοσία ως αξιωματικού μαθητρίας του ε΄ έτους σπουδών του Φαρμακευτικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, το γεγονός ότι το Αλβανικό Κράτος δεν αποδέχθηκε αίτησή της περί αφαιρέσεως της αλβανικής υπηκοότητας, που έχει συγχρόνως με την ελληνική, διότι αν το πρόσωπο έχει συγχρόνως ημεδαπή και αλλοδαπή ιθαγένεια ως δίκαιο της ιθαγενείας εφαρμόζεται το ημεδαπό δίκαιο.


ΝΣΚ/337/2005

Επανάκτηση επωνύμου ελληνίδας που παντρεύτηκε αλλοδαπό προ του 1983.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Όταν, δυνάμει του άρθρου 14 Α.Κ. εφαρμοστέο στις προσωπικές σχέσεις των συζύγων, είναι το ελληνικό δίκαιο, τότε είναι δυνατή η επανάκτηση του επωνύμου των ελληνίδων που τέλεσαν γάμο με αλλοδαπούς προ του 1983.


ΝΣΚ/1/2000

Ιθαγένεια. Ερμηνεία της διατάξεως του άρθρου 1 ΚΕΙ, περί κτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας από εκείνους που γεννώνται σε ελληνικό έδαφος και δεν αποκτούν, δια της γεννήσεώς τους, αλλοδαπή ιθαγένεια.(..)Κατάσταση : Μη αποδεκτή Η πρόβλεψη του άρθρου 1 του ΚΕΙ (ΝΔ 3370/1955), περί κτήσεως της Ελληνικής Ιθαγένειας, από εκείνους που γεννώνται σε ελληνικό έδαφος και δεν αποκτούν δια της γεννήσεώς τους αλλοδαπή ιθαγένεια, αναφέρεται όχι μόνον στις περιπτώσεις μη αυτοδίκαιης κτήσης της αλλοδαπής ιθαγενείας, αλλά και σε εκείνες που δεν έχει ακολουθηθεί η απαιτούμενη από το εσωτερικό δίκαιο της αλλοδαπής πολιτείας διαδικασία.


ΝΣΚ/185/2007

Προϋποθέσεις υποστατού των θρησκευτικών γάμων ελλήνων υπηκόων που τελούνται στην αλλοδαπή.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Θρησκευτικοί γάμοι που τελέστηκαν στην αλλοδαπή όταν ένας από τους νυμφευόμενους έχει την ελληνική ιθαγένεια, είναι υποστατοί για την ελληνική έννομη τάξη, ανεξαρτήτως αν το δίκαιο της χώρας τελέσεως του γάμου αναγνωρίζει το θρησκευτικό γάμο, εφόσον αποδεικνύεται η τέλεση ιερολογίας από ιερέα της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή από λειτουργό άλλου δόγματος ή θρησκεύματος γνωστού στην Ελλάδα.


ΝΣΚ/417/2005

Πολιτικός γάμος – Εκτελεστότητα απόφασης διαζυγίου αλλοδαπού δικαστηρίου.(..)Κατάσταση : Εν μέρει αποδεκτή 
-Ως νέος έγκυρος γάμος, κατά την διάταξη του άρθρου 7 του Ν 1250/1982 νοείται ο τελεσθείς με έτερο πρόσωπο από τους δύο συζύγους που είχαν αρχικά τελέσει τον ανυπόστατο τότε πολιτικό γάμο, πριν την ισχύ του. Σε κάθε περίπτωση, πριν ή μετά την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα, ο γάμος μεταξύ των ίδιων συζύγων είναι ένας, ανεξαρτήτως, αν τελείται και ως πολιτικός και ως θρησκευτικός. -Η αλλοδαπή απόφαση που λύει τον γάμο στην αλλοδαπή εκτελείται στην Ελλάδα, ως έχει εφ’ όσον παράγει δεδικασμένο στην χώρα της έκδοσής της, με την αναγνώριση του δεδικασμένου και την κήρυξή της ως εκτελεστής με τα άρθρα 323 και 905 του Κ.Πολ.Δ., με την επιφύλαξη εφαρμογής διεθνούς συμβάσεως ή εφαρμογής αν πρόκειται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Κανονισμών 1347/2000 και 2201/2003. (ομοφ.)