ΝΣΚ/400/2014
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Παραίτηση του Πρύτανη της ΑΣΚΤ – Εκλογές για την ανάδειξη νέου Πρύτανη – Άσκηση καθηκόντων Πρύτανη από νόμιμο Αναπληρωτή του.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Ο νέος Πρύτανης που θα εκλεγεί μετά την παραίτηση, κατά τη διάρκεια της θητείας του Πρύτανη, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους από την εκλογή του και μέχρι τότε συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα Πρύτανη ο ορισθείς, πρώτος κατά σειρά Αναπληρωτής Πρύτανη. (πλειοψ.)
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/129/2014
Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων – Καθηγητές μέλη ΔΕΠ – Διορισμός – Αυτοδίκαιη ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ο κατέχων θέση Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου νομίμως διορίζεται και σε κενή οργανική θέση μέλους ΔΕΠ, ορκίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, εντασσόμενος αυτοδίκαια στην κατηγορία των μελών ΔΕΠ μερικής απασχόλησης, με σχετική διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, εκτός εάν δηλώσει ότι επιθυμεί την αναστολή της ιδιότητας του καθηγητή.
ΝΣΚ/416/2013
Α.Ε.Ι. - Πρύτανης - Αρμοδιότητες - Ορισμός αναπληρωτή Πρύτανη - Ορισμός εισηγητή - Ιδιότητα εισηγητή.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Δεν είναι επιτρεπτός ο ορισμός από τον Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ως εισηγητή στη Σύγκλητο του Ιδρύματος, του Αναπληρωτή Πρύτανη για οποιοδήποτε θέμα, ούτε και για θέματα που εμπίπτουν στις μεταβιβασθείσες προς αυτόν αρμοδιότητες.
ΝΣΚ/182/2021
Νομιμότητα έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από τον Πρύτανη, με την οποία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ορίζεται σε Πρόεδρο του Τμήματος, σε περίπτωση παραίτησης του τελευταίου.(...)Δεν είναι νόμιμη η έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τον Πρύτανη ΑΕΙ, με την οποία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ορίζεται σε Πρόεδρο του Τμήματος, σε περίπτωση παραίτησης του τελευταίου (κατά πλειοψηφία).
ΝΣΚ/66/2012
Α.Ε.Ι. – Εκλογή προσωρινού Γραμματέα – Αρμόδιο όργανο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ο διορισμός του Γραμματέα των Α.Ε.Ι. είναι μία σύνθετη διοικητική ενέργεια που άρχεται από την προκήρυξη της θέσης, συνεχίζεται με την εκλογή αυτού από τη Σύγκλητο του οικείου Α.Ε.Ι. και ολοκληρώνεται με την πράξη διορισμού του Πρύτανη. Αν δεν έχει εκλεγεί γραμματέας κατά τη δημοσίευση του νόμου παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής ανάθεσης καθηκόντων του γραμματέα σε γενικό διευθυντή ή, αν δεν υπάρχει, σε προϊστάμενο διεύθυνσης των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος έως την εκλογή του νέου γραμματέα. Η προσωρινή ανάθεση γίνεται με απόφαση του Πρύτανη, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου. (ομοφ.)
ΝΣΚ/100/2003
Χορήγηση ή μη της ειδικής άδειας του άρθρου 298 παρ.7 του ΠΔ 410/95 σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, που έχουν εκλεγεί και Δήμαρχοι.(...)Τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ που έχουν εκλεγεί και Δήμαρχοι, δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 298 παρ.7 του ΠΔ 410/95 για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους, το δε ΑΕΙ στο οποίο ανήκουν υποχρεούται να την χορηγήσει.
ΝΣΚ/224/2006
Δυνατότητα διορισμού, ως Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Πρύτανη Πανεπιστημίου.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου μπορεί να διορισθεί ως Πρόεδρος του ΝΠΙΔ Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αφού παραιτηθεί από την προβλεπόμενη για την θέση αυτή μηνιαία αποζημίωση.
ΝΣΚ/280/2014
Α.Ε.Ι. – Γ.Π.Α. – Παραίτηση Προέδρου Συμβουλίου Γ.Π.Α. – Διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου – Επιτρεπτή κλήρωση.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Η εκλογή του νέου Προέδρου του Συμβουλίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) θα γίνει από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος κατά τη διαδικασία της παρ.5β του άρθρου 8 του Ν. 4009/2011. Τα εσωτερικά, δηλαδή, μέλη του Συμβουλίου του Γ.Π.Α. θα προβούν στην εκλογή του νέου Προέδρου μεταξύ των ήδη εκλεγέντων εξωτερικών μελών κατά παράλειψη του παραιτηθέντος. Κατά την πρώτη ψηφοφορία θα εκλεγεί, ως Πρόεδρος, το εξωτερικό μέλος που θα συγκεντρώσει, κατ’ ελάχιστον, επτά (7) θετικές ψήφους. Αν κατά την πρώτη εκλογή κανένας εκ των πέντε (5) υποψηφίων δεν συγκεντρώσει επτά (7) θετικές ψήφους, τότε η εκλογή θα επαναληφθεί μέσα σε επτά (7) ημέρες, και θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων εσωτερικών μελών. Αν δεν σχηματιστεί απόλυτη πλειοψηφία αλλά προκύψει ισοψηφία, τότε ο Πρόεδρος θα εκλεγεί μετά τη διεξαγωγή κλήρωσης μεταξύ των πέντε (5) υποψηφίων εξωτερικών μελών. Η γενική διάταξη της παρ.1 του άρθρου 15 του Κ.Δ.Δ. (Ν. 2690/1999), δεν έχει εφαρμογή επί εκλογής μονομελών οργάνων Διοίκησης των Α.Ε.Ι., στα οποία εμπίπτει και η εκλογή Προέδρου του Συμβουλίου των Α.Ε.Ι.
ΝΣΚ/124/2013
ΕΚΠΑ – Απόφαση επί της εισήγησης για την έγκριση των αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Πρύτανη του Ιδρύματος.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
α) Ο Πρύτανης, προς υποβοήθηση του έργου του, δικαιούται να μεταβιβάσει αρμοδιότητές του, κατά το άρθρο 8 παρ.17 του Ν. 4009/2011 (Αναπληρωτών Πρύτανη), στους υπάρχοντες Αντιπρυτάνεις, αλλά και πέραν αυτών και σε άλλον Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του Ιδρύματος, κατ’ επιλογήν του, καθορίζοντας και τη σειρά αναπλήρωσής του από αυτούς, αλλά σε αριθμό εύλογο και ικανό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Ιδρύματος, σε συνδυασμό και με την προσωπική του κατάσταση, που επηρεάζει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. β) Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου εγκρίνει την απόφαση ορισμού των Αναπληρωτών Πρύτανη στο πλαίσιο των κριτηρίων άσκησης της ως άνω αρμοδιότητας του Πρύτανη. (ομοφ.)
ΝΣΚ/351/2011
ΑΕΙ-ΔΕΠ – Πειθαρχική δίωξη μελών ΔΕΠ – Σχέση πειθαρχικής και ποινικής δίκης – Παραγραφή – Αναστολή παραγραφής.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
1.α) Μετά την έκδοση της 7612/2009 απόφασης, δεν έχει τη νομική δυνατότητα η Διοίκηση του Ιδρύματος (Πρύτανης ή επέχων θέση Πρύτανη) να παραπέμψει τον κ. Ι.Β. στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ, αφού κρίθηκε αμετάκλητα ότι δεν έχει διαπράξει τις πράξεις που του αποδόθηκαν. β) Μετά την έκδοση της 7078/2010 αθωωτικής για αυτόν τελεσίδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, παρέχεται μεν η νομική δυνατότητα στο Πρύτανη να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του κ. Ι.Β., πλην η άσκηση αυτή προϋποθέτει και τη συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων, ήτοι την ύπαρξη σοβαρών υπονοιών ή σαφών ενδείξεων και επαρκών στοιχείων για τη, σε βάρος του κ. Ι.Β., στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος και κυρίως ότι δεν συντρέχει περίπτωση παραγραφής. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει ο Πρύτανης να απόσχει από κάθε σχετική ενέργεια και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. ια) Υπό την εκδοχή της αιτιολογημένης κρίσης του Πρύτανη για άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. Ι.Β., στοιχειοθετείται το πειθαρχικό παράπτωμα του άρθρου 326 του Ν 5343/1932, ότι «επιδεικνύει διαγωγή που απάδει στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού». ιβ) Η παραπομπή θα γίνει απ’ ευθείας από τον Πρύτανη, εφόσον τα στοιχεία είναι επαρκή για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος. Εναπόκειται στην κυρίαρχη κρίση του Πρύτανη να διατάξει ή όχι τη διενέργεια νομότυπης διοικητικής έρευνας (προκαταρκτικής εξέτασης ή ΕΔΕ), κατά τα άρθρα 125 και 126 του νέου Υ.Κ., που έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα μέλη ΔΕΠ. (ομοφ.) 2. Μετά την 49523/2008 απόφαση δεν έχει τη νομική δυνατότητα η Διοίκηση του Ιδρύματος να παραπέμψει τον κ. Ι.Ε. στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ, αφού κρίθηκε αμετάκλητα ότι δεν έχει διαπράξει τις πράξεις που του αποδόθηκαν. Η πενταετής παραγραφή συμπληρώθηκε στις 27-5-2009. (πλειοψ.)
ΝΣΚ/122/2014
Α.Ε.Ι. – Εκλογή Πρύτανη – Επιτρεπτή απευθείας με ηλεκτρονική ψήφο.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Είναι επιτρεπτή κατά νόμο η απευθείας ανάδειξη όλων των μονομελών οργάνων των Α.Ε.Ι. μέσω εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονική ψήφο. Ως μονομελή όργανα των Α.Ε.Ι. λογίζονται ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας και ο Πρόεδρος του Τμήματος. Η παράκαμψη της διενέργειας της εκλογικής διαδικασίας με κάλπη αποφασίζεται από τα όργανα διενέργειας εκλογών. Στην περίπτωση διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη Πρύτανη Α.Ε.Ι., η προσφυγή απευθείας στην εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο, αποφασίζεται από την τριμελή επιτροπή. Επιτρεπτή διαδικασία σε περίπτωση άγονης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.