ΝΣΚ/206/2012
Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.
Προστασία πρόσθετων μελετών για την δραστική ουσία φυτοπροστατευτικού προϊόντος και επιστημονικών δεδομένων για το σκεύασμα βάσει της Οδηγίας 91/414/ΕΟΚ.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Ως προς την προστασία έναντι τρίτων των πρόσθετων μελετών για τη δραστική ουσία, αυτές θα πρέπει να προστατεύονται για ορισμένη περίοδο και εφόσον περιλαμβάνουν νέα, ουσιώδη στοιχεία ικανά να επηρεάσουν την καταχώριση της δραστικής ουσίας στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, ούτως ώστε να μην τίθενται εμπόδια στο εμπόριο και την εγκαθίδρυση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Εφόσον, εξάλλου, οι εν λόγω μελέτες συνιστούν απλώς επικύρωση των μεθόδων προσδιορισμού υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας σε καλλιεργούμενα φυτά, ζωικούς ιστούς και ζωικά προϊόντα, δεν τυγχάνουν νέας περιόδου προστασίας. Ως προς την προστασία επιστημονικών δεδομένων για το σκεύασμα, αυτά απολαμβάνουν δεκαετούς προστασίας από την ημερομηνία της πρώτης έγκρισης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος από το κράτος μέλος, αν η εν λόγω έγκριση χορηγήθηκε μετά την καταχώριση της δραστικής ουσίας στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας. Ωστόσο δεν εμποδίζεται η χρήση δεδομένων που είχαν υποβληθεί για τη χορήγηση εγκρίσεων σύμφωνα με τις προϊσχύσασες εθνικές διατάξεις και για τα οποία έχει ήδη παρέλθει η δεκαετία, ως ανώτατη περίοδος προστασίας. (ομοφ.)
Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)
Σχετικά Έγγραφα
ΝΣΚ/309/2004
Χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Μεταγενέστερη αρνητική απόφαση της Επιτροπής για την αξιολόγηση της δραστικής ουσίας που περιέχει. Αρχή της καλής πίστης και συνεργασίας κρατών μελών και Κοινότητας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν εμπίπτει στην κατ’ άρθρο 10 της Συνθ. Ε.Κ. υποχρέωση των κρατών μελών να απέχουν από τη θέσπιση διατάξεων ικανών να διακυβεύσουν σοβαρά την επίτευξη αποτελέσματος που επιδιώκεται με κοινοτική πράξη, ως εν προκειμένω της απόφασης της Επιτροπής για τη μη καταχώριση της ουσίας fenthion στις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων του παραρτήματος Ι της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, η έκδοση Υπουργικής απόφασης για την έγκριση κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικού, περιέχοντος την εν λόγω δραστική ουσία, προϊόντος, η οποία εκδόθηκε πριν από τη θέση σε ισχύ της κοινοτικής απόφασης, ανεξάρτητα αν η Διοίκηση τελούσε εν γνώσει ότι η προηγηθείσα κοινοτική διαδικασία ήταν αρνητική της έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας. Η Υπουργική αυτή απόφαση δεν μπορεί όμως να ισχύσει πέραν της 11-8-2004 και μέχρι τότε θα πρέπει να ανακληθεί κατ’ άρθρο 2 παρ.1 της απόφασης της Επιτροπής, με την επιφύλαξη της δυνατότητας διατήρησής της σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.3 της ίδιας απόφασης, δηλ. για τις αναφερόμενες περιορισμένες χρήσεις μέχρι 30-6-2007 και με όποιες άλλες προϋποθέσεις θέτει η ίδια διάταξη. (πλειοψ.)
ΝΣΚ/24/2002
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Έγκριση κυκλοφορίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Δεν είναι κατά νόμο δυνατή η χορήγηση εγκρίσεων κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία (Ν 721/1977) κατά το χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί από την δημοσίευση μιας οδηγίας καταχωρήσεως στο Παράρτημα Ι του ΠΔ 115/1997 (συμμόρφωση προς Οδηγία 91/414/ΕΟΚ) παλαιάς δραστικής ουσίας και μέχρι την θέση σε ισχύ αυτής (συνήθως ένα έτος).
ΝΣΚ/399/2011
Αίτηση για τη χορήγηση άδειας παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εδρεύει σε άλλη χώρα της Ε.Ε.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ.2 της Οδηγίας 91/414/ΕΟΚ ο αιτών την έγκριση φυτοπροστατευτικού προϊόντος πρέπει να έχει μόνιμη έδρα στην Κοινότητα. Συνεπώς, δεν μπορεί από το εθνικό δίκαιο να τεθεί περιορισμός κατά τον οποίο να απαιτείται οι αιτούντες να εδρεύουν στην Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικού προϊόντος που ήδη έχει εγκριθεί. Το ερώτημα για τον τρόπο εφαρμογής σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κυρώσεων και ποινών σε περίπτωση παραβάσεως εκ μέρους του αιτούντος είναι πολύ γενικά και αόριστα διατυπωμένο και δεν περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα από την διάταξη του άρθρου 6 παρ.6 του Ν. 3086/2002 (Οργανισμός του Ν.Σ.Κ.) στοιχεία. (ομοφ.)
ΕΑΔΗΣΥ/448/2023
Με την προδικαστική προσφυγή η προσφεύγουσα ζητά: α) να ακυρωθούν η Διακήρυξη της αναθέτουσας αρχής με αριθμό …/2022 και η προκήρυξη με αριθμό πρωτ. …/30-12-2022 για τη διενέργεια διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου συμφωνίας - πλαίσιο με αντικείμενο την προμήθεια … (CPV …), κατά το σκέλος τους που περιλαμβάνουν στην προμήθεια τη δραστική ουσία ESMOLOL HYDROCHLORIDE υπό μορφή φιαλιδίου 50ml με λυοφιλοποιημένη κόνι, και β) να τροποποιηθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις της αναθέτουσας αρχής ως προς τις ποσότητες της δραστικής ουσίας ESMOLOL HYDROCHLORIDE με μείωση από 87.627 τεμάχια/έτος σε 23.471 τεμάχια/ανά έτος.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/679
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)
Ν.4624/2019
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις.
ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/80/2024
Η απόφαση αφορά την απόσχεση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) από την έκδοση γνώμης για το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) να προβεί σε σύναψη σύμβασης υπηρεσιών με το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» για την αναβάθμιση λογισμικού και υποστήριξη του αποθετηρίου επιστημονικών δεδομένων HARDMIN και του εργαλείου Data Management Plan, προϋπολογισμού 145.000€ χωρίς ΦΠΑ για τα έτη 2024-2025. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αποσχεί λόγω αναρμοδιότητας, καθώς η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ για μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές (221.000€), και επομένως δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.
ΝΣΚ/214/2010
Διενέργεια ελέγχου σε ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3296/2004 και του ΚανΕΕ 2185/1996, από την Ευρ. Επιτροπή OLAF. Παράδοση ή μη ηλεκτρονικών δεδομένων προς επεξεργασία. Προστασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή
Κατά την διενέργεια ελέγχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν 3296/2004 και του Καν.Ε.Ε. 2185/1996, εφόσον συντρέχει περίπτωση επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων, απαιτείται να προηγηθεί γραπτή άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία, όταν υπάρχει, καθιστά νόμιμο και επιτρεπτό κάθε έλεγχο και συμβατό με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διατάξεις του Ν 2472/1997, της Οδηγίας 95/46 ΕΚ και της κυρωθείσας με το Ν 2068/1992 Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα.
ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/2η-28/2022
Η απόφαση αφορά την παροχή σύμφωνης γνώμης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για την προσφυγή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως εκπροσώπου του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περ. β΄ υποπερ. γγ΄ του ν. 4412/2016. Στόχος είναι η σύναψη συμβάσεων με τους εκδοτικούς οίκους Cambridge University Press (CUP), OVID, ACM και Sage για απομακρυσμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, με συνολικό προϋπολογισμό 2.694.581,88 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για τα ακαδημαϊκά έτη 2022-2024. Η επιτροπή επικαλείται την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων, καθώς οι εκδοτικοί οίκοι είναι οι μοναδικοί πάροχοι των συγκεκριμένων επιστημονικών περιοδικών και βάσεων δεδομένων, χωρίς εύλογη εναλλακτική λύση ή υποκατάστατο.
ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/72/2023
Η απόφαση αφορά την παροχή σύμφωνης γνώμης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και του εκδοτικού οίκου American Chemical Society (ACS). Σκοπός της σύμβασης είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του ACS για το έτος 2023, με προϋπολογισμό 336.545,66€ χωρίς ΦΠΑ. Η Επιτροπή ενέκρινε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς ο ACS είναι ο μοναδικός διαθέτης των συγκεκριμένων επιστημονικών περιοδικών λόγω αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 32 παρ. 2 περ. β΄ υποπερ. γγ΄ του ν. 4412/2016, επικαλούμενη την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων και την απουσία εναλλακτικών λύσεων.