×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΝΣΚ/473/2012

Τύπος: Γνωμοδότησεις Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

ΑΕΙ – Εκλογή μελών ΔΕΠ – Εισηγητική επιτροπή – Παρουσία μέλους στην κοινή συνεδρίαση.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Από την επισκόπηση των διατάξεων που ρυθμίζουν τα της συγκρότησης της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής και τη διαδικασία εκλογής μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ, ουδόλως δύναται να συναχθεί ότι τα μέλη της ως άνω επιτροπής, που δεν είναι και μέλη του εκλεκτορικού σώματος ή της γενικής συνέλευσης, πρέπει να αποχωρούν πριν από τη λήψη της απόφασης για την εκλογή των υποψηφίων και δη επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας. Νομίμως παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδικασίας της ως άνω εκλογής το μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, που δεν είχε την ιδιότητα του εκλέκτορα.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/412/2002

ΑΕΙ. Εισηγητική έκθεση. Νομιμότητα εισηγητικής έκθεσης μετά τον θάνατο μέλους της τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
ΑΕΙ. Εισηγητική έκθεση στην εκλογή μελών ΔΕΠ. Η αποβίωση μέλους της τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής μετά την υπογραφή της εισηγητικής έκθεσης, δεν μεταβάλει την ήδη εκφρασθείσα βούληση.


ΝΣΚ/379/2002

ΑΕΙ. Εκλογή μέλους ΔΕΠ. Διαδικασία εκλογής.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Εκπαίδευση ΑΕΙ. Χορήγηση πρακτικών ΓΣ Τομέα. Επαναπροκήρυξη θέσεως που κενώθηκε λόγω παραιτήσεως. Οι υποψήφιοι καλούνται προ 8 ημερών στην κοινή συνεδρίαση ΓΣ και εκλεκτορικού σώματος. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής υποψηφίου στην κρίση για εκλογή μελών ΔΕΠ είναι η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, εκτός αν νομίμως έχει απαλλαγεί. Περιεχόμενο έκθεσης της Εισηγητικής Επιτροπής.


ΝΣΚ/481/2011

Α.Ε.Ι. – Εκλογή μέλους ΔΕΠ – Αντικατάσταση μελών ΔΕΠ – Υποβολή Εισηγητικής Έκθεσης από ένα μέλος.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
1) Εφ’ όσον από το Νόμο (άρθρο 24 παρ.3δ του Ν. 3549/2007), δεν προκύπτει ότι η πρόταση του οικείου Τομέα είναι δεσμευτική για τη Γ.Σ.Ε.Σ. κατά τη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή ή εξέλιξη μέλους ΔΕΠ, ο ορισμός από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του μέλους ΔΕΠ κ. Ι.Δ. αντί του προτεινόμενου από τον οικείο Τομέα κ. Κ.Λ., είναι σύννομος. 2) Τα τυχόν παραιτούμενα μέλη της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής, εφόσον είναι μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος, εκπίπτουν από αυτό και αντικαθίστανται νομίμως. Με δεδομένο ότι οι εισηγητές κ.κ. Α.Β. και Δ.Μ., είχαν ορισθεί ως μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ που ανήκει στον οικείο Τομέα και ο μεν κ. Α.Β. παραιτήθηκε από μέλος ΔΕΠ στο Ε.Μ.Π., ο δε κ. Δ.Μ. απεβίωσε αιφνιδίως, οι ως άνω έπρεπε να αντικατασταθούν σύμφωνα με το Νόμο. Δεν είναι νοητή η σύνταξη έκθεσης της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής από ένα μόνο μέλος. Δεν είναι σύννομη η σύνταξη και η υποβολή μεμονωμένου εισηγητικού σημειώματος εκ μέρους του εναπομείναντος μέλους κ. Κ.Π.


ΝΣΚ/175/2002

ΑΕΙ. Συγκρότηση Εκλεκτορικού Σώματος. Ελεγχος νομιμότητας. Επανάληψη ψηφοφορίας.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Μετά τον έλεγχο νομιμότητος του Υπουργού Παιδείας στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ και την διαπίστωση παρανομίας, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος θα προβεί σε συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος από μέλη ΔΕΠ τα οποία κατά τον χρόνο συγκροτήσεως μπορούν να έχουν την ιδιότητα του Εκλέκτορα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Δεν είναι δυνατή η επανάληψη της πρώτης αναποτελεσματικής ψηφοφορίας.


ΝΣΚ/159/2002

ΑΕΙ. Συμμετοχή Ομότιμων Καθηγητών, συνταξιοδοτηθέντων λόγω ορίου ηλικίας, ως μέλη Εισηγητικών Επιτροπών για κρίσεις μελών ΔΕΠ.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Το Εκλεκτορικό Σώμα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τον Ομότιμο Καθηγητή ως μέλος της Εισηγητικής Επιτροπής για την κρίση μελών ΔΕΠ, εφόσον απεχώρησε από την υπηρεσία μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να ορίσει ως μέλος της Επιτροπής αυτής, το μέλος ΔΕΠ των ΑΕΙ που απεχώρησε λόγω παραιτήσεως προ της συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.


ΝΣΚ/118/2021

Η κατ’ άρθρο 31 παρ. 5 του ν. 4485/2017 ανάληψη μεταπτυχιακού έργου από μέλη ΔΕΠ Τμήματος ΑΕΙ, ως προϋπόθεση για την εκλογή τους ως μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).(...)Η κατ’ άρθρο 31 παρ. 5 του ν. 4485/2017 προϋπόθεση της ανάληψης μεταπτυχιακού έργου από μέλη ΔΕΠ Τμήματος ΑΕΙ για την εκλογή τους ως μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), αφορά στην ανάληψη του έργου αυτού σ’ αυτό καθαυτό το ΠΜΣ, στο οποίο αφορά η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής και όχι σε άλλα ΠΜΣ που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει το Τμήμα.


ΝΣΚ/101/2011

ΑΕΙ – Εκλογή μέλους ΔΕΠ – Νομιμότητα ή μη συγκρότησης Εκλεκτορικού Σώματος λόγω εξέλιξης μέλους εκλεκτορικού σώματος σε ανώτερη βαθμίδα – Αντικατάσταση μέλους – Προϋποθέσεις.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
α) Η «εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα» εμπίπτει στις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 6 περ. Δ΄ του Ν 2083/1992, που καθιστούν υποχρεωτική την αντικατάσταση ή αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ από τη συμμετοχή τους στο εκλεκτορικό σώμα. Στο εκλεκτορικό, δηλαδή, σώμα του ερωτήματος μη νόμιμα μετείχε ο Καθηγητής Α.Μ. στη συνεδρίαση της 22-10-2009 και συνακόλουθα παρίσταται μη νόμιμος τόσον ο ορισμός της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής όσο και η υποβληθείσα εισηγητική έκθεση. β) Το εκλεκτορικό σώμα που θα προκύψει μετά την αντικατάσταση του Α.Μ., εφόσον βεβαίως συντρέχουν και οι προεκτεθείσες πρόσθετες προϋποθέσεις (αριθμός υπολοίπων τακτικών μελών Ε.Σ. μικρότερος των έντεκα (11) ή να μην καλύπτονται τα ποσοστά συμμετοχής κάθε βαθμίδας, της παραγράφου 3) για την αντικατάσταση και σε περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών, το υπάρχον εκλεκτορικό σώμα, θα προβεί στη συγκρότηση νέας Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής και από το σημείο αυτό θα συνεχιστούν οι εκλογικές διαδικασίες κατά τις κείμενες διατάξεις.


ΝΣΚ/468/2012

Α.Ε.Ι. – Εκλογή μελών ΔΕΠ – Αναπλήρωση μελών Ε.Σ. – Αιτιολογία ψήφου – Εισηγητική έκθεση.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Τα μέλη της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, που είναι ταυτόχρονα και μέλη του εκλεκτορικού σώματος, εάν παραιτηθούν εκπίπτουν, τόσον από την τριμελή εισηγητική επιτροπή όσο και από το οικείο εκλεκτορικό σώμα, από το οποίο και αντικαθίστανται νόμιμα. Εξαίρεση στον κανόνα του αμετάβλητου της σύνθεσης του Εκλεκτορικού Σώματος και της απαγόρευσης της αναπλήρωσης τακτικού μέλους του, όταν αυτό έχει πλέον συγκροτηθεί σε σώμα, είναι επιτρεπτή μόνο στις περιπτώσεις της παραίτησης ή της έκλειψης ή της νόμιμης άδειας του μέλους αυτού και εφόσον επιπρόσθετα είτε ο αριθμός των υπολοίπων τακτικών μελών του Εκλεκτορικού Σώματος είναι μικρότερος από έντεκα (11) είτε δεν καλύπτονται τα ποσοστά συμμετοχής κάθε βαθμίδας, που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 κεφ.Δ΄ του Ν. 2083/1992, όπως ισχύει. Η διατύπωση της αιτιολογίας της ψήφου των εκλεκτόρων δύναται να γίνει είτε ευθέως, είτε εμμέσως, με αναφορά στην έκθεση της εισηγητικής επιτροπής ή στις γνώμες άλλων εκλεκτόρων ονομαστικά, ή στις τοποθετήσεις τους ή στις συζητήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για τα προσόντα των υποψηφίων. Αιτιολόγηση ειδική ψήφου, απαιτείται και για τη λευκή ψήφο. Εισηγητική έκθεση που δεν περιέχει αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων για την εκλογή μελών ΔΕΠ στερείται νομιμότητας. (ομοφ.)


ΝΣΚ/20/2013

Α.Ε.Ι. – Εκλογική διαδικασία – Έλεγχος νομιμότητας Πρύτανη – Εισηγητική Επιτροπή.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Βασική προϋπόθεση για εκλογή σε θέση ΔΕΠ είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η συνάφεια του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωση θέσης. Δεν είναι επιτρεπτή η μερική κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου της προς πλήρωση θέσης. Η διαπίστωση της συνάφειας αποτελεί ευθύνη αρχικά της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής και τελικά του εκλεκτορικού σώματος. Αν διαπιστωθεί μερική ή ολική ανυπαρξία συνάφειας, το εκλεκτορικό σώμα υποχρεούται να θέσει εκτός της περαιτέρω εκλογικής διαδικασίας τον υποψήφιο, αφού στο πρόσωπό του δεν συντρέχουν αποδεδειγμένα οι νόμιμες προϋποθέσεις εκλογής ή εξέλιξης. Σε αντίθετη περίπτωση πάσχει ακυρότητα η απόφαση εκλογής ή εξέλιξης του μέλους ΔΕΠ.


ΝΣΚ/477/2004

Α.Ε.Ι. Συμμόρφωση Διοίκησης σε ακυρωτική απόφαση.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Το Πανεπιστήμιο οφείλει, μετά την ακύρωση της συγκρότησης της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής, να προβεί στην συγκρότηση νέας νόμιμης Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής και να συνεχίσει ακολούθως την διαδικασία εκλογής Αναπληρωτή Καθηγητή.