×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΕΣ/ΤΜ.ΕΒΔΟΜΟ/1102/2024

Τύπος: Νομολογία Ελεγκ. Συνεδρίου

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: 4412/2016/Α.53

Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεων .(...)Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι 1) Στο αντικείμενο του Υποέργου 9 «Κάλυψη διαχειριστικών δαπανών του ΤΕΕ» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες διαχείρισης, ελέγχου και αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης, ελέγχου των δικαιολογητικών και αξιολόγησης των αιτημάτων ολοκλήρωσης με κατάρτιση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και αρμοδιότητες λειτουργίας υπηρεσίας για την παροχή ενημέρωσης προς τους ωφελούμενους για θέματα του προγράμματος και επομένως το αντικείμενο του ελεγχόμενου Υποέργου 17, το οποίο συνίσταται στον πλήρη διοικητικό έλεγχο των ηλεκτρονικών φακέλων των αποδεκτών και την εξυπηρέτηση του κοινού, εμπεριέχεται στο φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 9 της προαναφερόμενης Α.Π. 60323 ΕΞ 2023/13.4.2023 2η Τροποποίησης Απόφασης Ένταξης, 2) Το άθροισμα της επιλέξιμης δαπάνης των Υποέργων 3 και 9, όπως τούτο προκύπτει από την ανωτέρω ΑΠ 60323 ΕΞ 2023/13.4.2023 2η Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης, ταυτίζεται με το άθροισμα των Υποέργων 3, 9, 17 και 18, όπως αυτό προκύπτει από το ανωτέρω από 7.11.2023 ΤΔΕ και επομένως στο εν λόγω ΤΔΕ επήλθε ανακατανομή των δαπανών μετά την προσθήκη των Υποέργων 17 και 18, χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου, τούτο δε επιβεβαιώνεται και από το 24294/1.7.2024 έγγραφο παροχής διευκρινήσεων του προσφεύγοντος ΝΠΔΔ . (…)», το Δικαστήριο άγεται στην κρίση ότι θεραπεύθηκε η διαπιστωθείσα πλημμέλεια που συνιστούσε, κατά το αρμόδιο Κλιμάκιο, διακωλυτικό λόγο σύναψης της ελεγχόμενης σύμβασης και αναπληρώθηκε η ελλείπουσα κατά το χρόνο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας νόμιμη προϋπόθεση. Κατόπιν τούτων, η ένδικη προσφυγή πρέπει να γίνει δεκτή, να ανακληθεί η προσβαλλόμενη 270/2024 πράξη του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να υπογραφεί το ελεγχόμενο σχέδιο σύμβασης, αντίγραφο του οποίου, σε ηλεκτρονική μορφή, τηρείται στη Γραμματεία του Δικαστηρίου.



Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΕΣ/ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ζ/270/2024

Η Πράξη 270/2024 του Ζ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τον έλεγχο νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας και του σχεδίου σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης των Δράσεων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023» και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ», με αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ. Ενώ το Κλιμάκιο έκρινε επαρκείς τις διευκρινίσεις της αναθέτουσας Αρχής σχετικά με τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής (κύκλος εργασιών, εμπειρία στελεχών) και την αιτιολόγηση της αύξησης του μοναδιαίου κόστους ανά αίτηση (140€ έναντι 124€), διαπίστωσε ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες στη χρηματοδοτική κάλυψη του έργου. Συγκεκριμένα, η ανακατανομή δαπάνης εντός του Έργου, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Υποέργου 17 (το αντικείμενο της σύμβασης), έγινε μέσω επικαιροποίησης του Τεχνικού Δελτίου Έργου (ΤΔΕ), αντί της νομίμως επιβαλλόμενης τροποποίησης της αρχικής Απόφασης Ένταξης του έργου. Ως εκ τούτου, κωλύθηκε η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης με την ένωση οικονομικών φορέων που αναδείχθηκε προσωρινή ανάδοχος.


ΕΣ/ΚΛ.Ε/13/2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων:..Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην ΙΙΙ σκέψη, το ελεγχόμενο σχέδιο σύμβασης δεν φέρει το κατά νόμο αναγκαίο ελάχιστο περιεχόμενο για τους ακόλουθους λόγους:..Η περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης είναι ασαφής και αόριστη καθόσον, αφενός μεν στο προοίμιο και στο άρθρο 1 αναφέρεται μόνο ο τίτλος της πράξης, χωρίς περαιτέρω να περιγράφονται το αντικείμενο, ο σκοπός και συνακόλουθα οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση της πράξης και των υποέργων που περιλαμβάνονται σ’ αυτή, αφετέρου δε στον Πίνακα Ι υπάρχει ασαφής, αόριστη, ελλειπτική, υπό μορφή τίτλων αναφορά στο αντικείμενο του υποέργου 1, χωρίς να υπάρχει αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου τόσο του υποέργου αυτού, με βάση τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης ή της τεχνικής περιγραφής της μελέτης, όσο και των υπολοίπων υποέργων της πράξης.(...)Στο ελεγχόμενο σχέδιο αναγράφεται μόνο η διάρκεια σε μήνες των τριών υποέργων, χωρίς, όμως, περαιτέρω να υπάρχει το απαραίτητο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, το οποίο δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη διάρκεια αυτής, αλλά πρέπει να περιέχει αναλυτικό χρονικό προγραμματισμό και αναλυτική διάρκεια των επί μέρους δράσεων που απαρτίζουν το αντικείμενο του κάθε υποέργου ξεχωριστά.(..)Περαιτέρω, στο ελεγχόμενο σχέδιο υπάρχει αντίφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της πράξης, διότι, ενώ στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ... εκτιμάται στο ποσό των 35.044.950 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ...», σύμφωνα με το Παράρτημα Ι ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης, όπως προκύπτει από το άθροισμα των προϋπολογισμών των τριών υποέργων, ανέρχεται σε 35.043.950 ευρώ.Τέλος, δεδομένου ότι με την προγραμματική σύμβαση πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι σχετικές υποχρεώσεις των μερών, στην προκειμένη περίπτωση, το Κλιμάκιο κρίνει κατά πλειοψηφία ότι η πρόβλεψη του άρθρου 11 του ελεγχόμενου σχεδίου περί της δυνατότητας απασχόλησης προσωπικού του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) … στον Δήμο … για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου είναι αόριστη και ασαφής, διότι το εν λόγω προσωπικό έπρεπε να προσδιορίζεται ποσοτικά και κατά ειδικότητα.Κατόπιν των ανωτέρω, το Κλιμάκιο κρίνει ότι, εξαιτίας των ως άνω ουσιωδών νομικών πλημμελειών του ελεγχόμενου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης, κωλύεται η υπογραφή του.


ΕΣ/ΚΛ.Ζ/166/2023

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ:Δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού («ΔΕΥΑ Θερμαϊκού») και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση υλοποίησης των Υποέργων 1, 2, 3 και 4 του Έργου «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού». Κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δανειακής σύμβασης κατά το μέρος που αφορά στη χρηματοδότηση υλοποίησης του Υποέργου 5


ΔΙΔΚ/Φ.38/2/οικ.11216/2025

Σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού διαγωνισμού που αφορά την υλοποίηση από το Υπουργείο του Υποέργου 17 με τίτλο: «Μηχανισμός χαρτογράφησης, παρακολούθησης και προβολής δράσεων ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα και δημόσιας διοίκησης» και του Υποέργου 18 με τίτλο «Στρατηγική και Εργαλεία για τη στοχευμένη πληροφόρηση των πολιτών για την απασχόληση και τη σταδιοδρομία στο δημόσιο» του έργου «SUB4. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα» με MIS: 5150174.


ΕΣ/ΤΜ.ΕΒΔΟΜΟ/1606/2022

Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων...ζητείται η ανάκληση της 9/2022 πράξης της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου .(...)Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, παρατηρείται ότι η εκτέλεση του επίδικου έργου εξυπηρετεί ζωτικές ανάγκες (αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού) του συνόλου των δημοτών του Δήμου Καρδίτσας, η δε επίτευξη του στόχου αυτού ουδόλως συνδέεται με το ζήτημα του φορέα (Δήμου ή Δ.Ο.Π.Α.Κ.) στον οποίο ανήκουν κατά κυριότητα οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα επιχειρηθούν οι παρεμβάσεις. Ενόψει αυτών, λαμβανομένου υπόψη ότι ο Δ.Ο.Π.Α.Κ. είναι δημοτικό νομικό πρόσωπο, στο οποίο κατά βάση έχει παραχωρηθεί η χρήση, λειτουργία και διαχείριση του συνόλου σχεδόν των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καρδίτσας (βλ. την 193/28.7.2020 απόφαση), το Δικαστήριο, σταθμίζοντας τη φύση και τη σοβαρότητα της διαπιστωθείσας πλημμέλειας, θεωρεί ότι το σχέδιο σύμβασης μπορεί να υπογραφεί, υπό τον όρο ότι θα προηγηθεί τροποποίηση της 15964/4.3.2020 απόφασης ένταξης της πράξης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ώστε αυτή (ένταξη) να ανταποκρίνεται στα ιδιοκτησιακά ή αντίστοιχης φύσεως δικαιώματα των δύο (2) εμπλεκόμενων φορέων (Δήμου Καρδίτσας και Δ.Ο.Π.Α.Κ.). Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, πρέπει η ένδικη προσφυγή να γίνει δεκτή, να ανακληθεί η προσβαλλόμενη 9/2022 πράξη της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και να κριθεί ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της επίδικης σύμβασης, υπό τον όρο ότι ο προσφεύγων Δήμος Καρδίτσας θα συμμορφωθεί με τα διαλαμβανόμενα στις σκέψεις 16 και 21 της παρούσας.  Για τους λόγους αυτούςΔέχεται την προσφυγή ανάκλησης.Ανακαλεί την 9/2022 πράξη της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 


2/23039/ΔΕΠ/2016

Καθορισμός Αποζημίωσης των Προέδρων και των Μελών των πέντε (5) Ομάδων Εργασίας Αυτεπιστασίας για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων πρωτοβάθμιου ή/και δευτεροβάθμιου επιπέδου των καταχωρημένων Ληξιαρχικών Πράξεων των αντίστοιχων πέντε (5) Συμβάσεων Ψηφιοποίησης Ληξιαρχικών Πράξεων των Υποέργων 3−7, όπως ορίζει η απόφαση Υλοποίησης με Ίδια Μέσα της Δράσης Β΄ του Υποέργου 8: «Υποστηρικτικές Δράσεις Ψηφιοποίησης και Στήριξης της Μετάβασης και Επιχειρησιακής Λειτουργίας του Φορέα Λειτουργίας» της Πράξης «Εθνικό Ληξιαρχείο» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» με κωδικό ΟΠΣ «270966» από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.


110565/2022

Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης προτάσεων ένταξης στα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 [(ένσταση της παρ. 7 του άρθρου 36 του ν. 4914/2022 (Α’ 61)].


6000/2/234−γ΄/2013

Προσόντα, προϋποθέσεις και διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

ΕΣ.ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ε/278/2025

Η Πράξη 278/2025 του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τον έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου 1ης τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της Δ.Ε.Π.ΑΝ. για την υλοποίηση των υποέργων 1, 3 και 4 της Πράξης «Αστική Αναζωογόνηση της πόλης της Σπάρτης». Η τροποποίηση αλλάζει τον τίτλο και το φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 1, αντικαθιστώντας τις «Λοιπές Παρεμβάσεις εντός Ιστορικού Τραπεζίου» με την ανάπλαση της Οδού Λυκούργου. Η Λεωφόρος Λυκούργου επιλέχθηκε ως ο συμπληρωματικός άξονας της οδού Παλαιολόγου εντός του ιστορικού τραπεζίου. Το Κλιμάκιο έκρινε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου τροποποίησης, υπό την επισήμανση να συμπληρωθεί η 218/30.4.2025 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στα «έχοντας υπόψη» του σχεδίου.


8542/2024

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 110565/17.11.2022 υπουργικής απόφασης «Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης προτάσεων ένταξης στα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 [ένσταση της παρ. 7 του άρθρου 36 του ν. 4914/2022 (Α’ 61)]» (Β’ 5958).