×
register
Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

Αριθμός Πρωτοκόλλου: ΝΣΚ/291/2002

Θέμα:

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Προϋποθέσεις για την απόκτηση και την προστασία δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.(..)Κατάσταση : Αποδεκτή 
Η απόκτηση και η προστασία του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας δεν εξαρτάται προηγουμένως από κάποια τυπική διοικητική ή άλλη διαδικασία. Αποκτάται πρωτογενώς και η επιβαλλόμενη από το άρθρο 2 Ν ΓΧΛΖ/1910 υποχρέωση της ΕΒΕ να παραλαμβάνει υλικό δεν συνιστά αναγκαία διαδικασία για την απόκτηση και την προστασία του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά πρόκειται περί απλής διαδικασίας ενημέρωσης και εμπλουτισμού της ΕΒΕ.


Τύπος: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Ν.Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Ιστορικό Κωδικοποιήσεων

Σχετικά Έγγραφα

ΝΣΚ/31/2015

Χορήγηση αντιγράφου αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης οικίας προς τον ιδιοκτήτη όμορου ακινήτου, για την οποία μελέτη η μεν ιδιοκτήτρια της οικίας προβάλλει αντιρρήσεις λόγω πνευματικής ιδιοκτησίας, ο δε αιτών το αντίγραφο δηλώνει ότι θα το χρησιμοποιήσει σε σχετική δικαστική διαδικασία.
Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε δυνάμει απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού εμπίπτει στην έννοια του δημοσίου εγγράφου και η Υπηρεσία οφείλει να χορηγήσει αντίγραφο αυτής υπό τη συνδρομή ευλόγου ενδιαφέροντος του αιτούντα. Η χορήγηση αντιγράφου δεν συνιστά παραβίαση του περιουσιακού και ηθικού δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας επί της μελέτης, κατά δε τη ρητή διάταξη του άρθρου 24 του ν. 2121/1993 επιτρέπεται η αναπαραγωγή της και χωρίς την άδεια του δημιουργού, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε δικαστική διαδικασία. (ομοφ.)


ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/67/2020

Η απόφαση αφορά την απόρριψη του αιτήματος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περ. β υποπερ. γγ' του ν. 4412/2016. Το Ταμείο επιθυμούσε να συνάψει σύμβαση προμήθειας ειδικών συλλεκτικών σειρών χρυσών κοσμημάτων με την εταιρεία ILIAS LALAOUNIS – ΗΛΙΑΣ ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ GREEK GOLD ABEE, επικαλούμενο την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Αρχή διέκρινε ότι δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς η μοναδικότητα του αναδόχου, η απουσία εναλλακτικών λύσεων και ο τεχνικοοικονομικός σχεδιασμός, ενώ τα σχέδια και μέθοδοι δεν είχαν κατοχυρωθεί νόμιμα. Επιπλέον, η Αρχή επεσήμανε ότι η επίκληση της πνευματικής ιδιοκτησίας από νομικό πρόσωπο χωρίς απόδειξη παράγωγων δικαιωμάτων αποκλειόταν, καθώς τα ηθικά δικαιώματα παραμένουν στον δημιουργό.


Ν.5324/2026

Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία «Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε.» (Hellenic Heritage Organisation SA), Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) - Στρατηγική για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας - Ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Επισκέψιμων Χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με σκοπό την ανάπτυξη του Οπτικοακουστικού Δημιουργικού Τομέα (Ο.Δ.Τ.) - Ρυθμίσεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς - Διαχείριση και διανομή αδιάθετων ποσών πνευματικών δικαιωμάτων - Θέματα Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άλλων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ν.4672/2020

Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1564 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων και για την τροποποίηση της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας.


Ο. 3037 ΕΞ 2026

«Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 4. 32, 54, 78, 92, 103, 104, 122 και 141 του ν. 5324/2026 (Α'121) με τίτλο Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία «Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε.» (Hellenic Heritage Organisation SA), Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) - Στρατηγική για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας – Ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Επισκέψιμων Χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με σκοπό την ανάπτυξη του Οπτικοακουστικού Δημιουργικού Τομέα (Ο.Δ.Τ.) - Ρυθμίσεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς - Διαχείριση και διανομή αδιάθετων ποσών πνευματικών δικαιωμάτων - Θέματα Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άλλων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.».


ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/133/2025

Η απόφαση αριθ. 133/2025 της Ενιαίας Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) εξετάζει το αίτημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για ανάθεση σύμβασης διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκειμένου να αναβαθμιστεί το Εθνικό Σύστημα Εναέριας Επιτήρησης (Radar) και το Σύστημα Επεξεργασίας Δεδομένων (DPS). Η ανάθεση προτείνεται στην εταιρεία Thales LAS France SAS, καθώς κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IPRs) για τα υπάρχοντα συστήματα και είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να εγγυηθεί τη διαλειτουργικότητα και τη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η σύμβαση αφορά αναβάθμιση 7 ραντάρ και του συστήματος DPS σε νεότερες εκδόσεις (Thales Top Sky ATC One v.2.5), με συνολικό προϋπολογισμό 128.936.992 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προαίρεσης για 5 έτη). Η Επιτροπή συμφωνεί με την προσφυγή στη διαδικασία χωρίς δημοσίευση βάσει του άρθρου 32 παρ. 2 περ. β' υποπερ. γγ' του ν.4412/2016 (προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων), δεδομένης της μοναδικότητας της Thales και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη συνέχεια της λειτουργίας των συστημάτων.


ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/76/2018

Η απόφαση αφορά την έγκριση της πρόσκλησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ανάθεση σύμβασης με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης προς την εταιρεία THALES LAS FRANCE SAS. Η σύμβαση έχει ως αντικείμενο την ενσωμάτωση των εφαρμογών λογισμικού TCT και AMAN στην αναβάθμιση του συστήματος PALLAS της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ. Η Αρχή επικαλείται την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων (άρθρο 32 παρ. 2 περ. β υποπ. γγ του ν. 4412/2016), δεδομένου ότι η εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του συστήματος και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η απόφαση βασίζεται στον έλεγχο του νομικού πλαισίου και την αξιολόγηση των τεχνικών αιτιολογήσεων της αναθέτουσας αρχής.


ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/72/2023

Η απόφαση αφορά την παροχή σύμφωνης γνώμης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και του εκδοτικού οίκου American Chemical Society (ACS). Σκοπός της σύμβασης είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του ACS για το έτος 2023, με προϋπολογισμό 336.545,66€ χωρίς ΦΠΑ. Η Επιτροπή ενέκρινε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς ο ACS είναι ο μοναδικός διαθέτης των συγκεκριμένων επιστημονικών περιοδικών λόγω αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 32 παρ. 2 περ. β΄ υποπερ. γγ΄ του ν. 4412/2016, επικαλούμενη την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων και την απουσία εναλλακτικών λύσεων.


ΓΝΩΜΗ/Δ-ΕΑΔΗΣΥ/13/2023

Η απόφαση αφορά την παροχή σύμφωνης γνώμης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για την προσφυγή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περ. β’ υποπερ. γγ’ του ν. 4412/2016. Η σύμβαση αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία οξειδωτικών για απολύμανση, απόσμηση και προστασία του Ο.Ε.Δ.Α Φυλής από τον κορονοϊό COVID-19, με εκτιμώμενη αξία 543.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Η επιτροπή έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από τη δημοσίευση, λόγω αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της απουσίας εύλογης εναλλακτικής λύσης, καθώς η τεχνολογία βασίζεται σε ευρεσιτεχνία που έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά στην εταιρεία Green Innovation Technologies.


ΝΣΚ/210/2013

Δυνατότητα ή μη χορήγησης από τη Διοίκηση σε ιδιώτη, αντιγράφου αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και στερέωσης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου Αχαΐας ως και άλλων εγγράφων, πριν από την εξέταση της υπόθεσης στο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο.(..)Κατάσταση : Εκκρεμεί αποδοχή 
Η Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει στον αιτούντα αντίγραφο της ως είρηται μελέτης από τούδε, χωρίς να απαιτείται η ολοκλήρωση της οικείας διοικητικής διαδικασίας. Περαιτέρω, έχει την υποχρέωση να θέσει υπ’ όψιν του ιδίου τα σχετικά στοιχεία του διοικητικού φακέλου, έτσι ώστε να του παρασχεθεί η δυνατότητα επιλογής εκείνων που τον ενδιαφέρουν να λάβει γνώση, υπό την προϋπόθεση ότι νομιμοποιείται προς τούτο, γεγονός το οποίο θα εξεταστεί, κατά περίπτωση, από την έχουσα στη διάθεσή της τα σχετικά έγγραφα Υπηρεσία. Η άσκηση του δικαιώματος του ενδιαφερομένου τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο συντάκτης του εγγράφου της μελέτης δεν προβάλλει και αποδεικνύει ότι έχει νόμιμο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του περιεχομένου αυτής. (ομοφ.)