Συνδρομητική Υπηρεσία. Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο mydocman.gr πρέπει να συνδεθείτε: Είσοδος

ΑΕΠΠ/1293/2019

Τύπος: Προδικαστικές Προσφυγές

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Ο προσφεύγων αιτείται να επανασυνταχθούν οι τεχνικές προδιαγραφές τεσσάρων ειδών (καρέκλα γραφείου, καρέκλα επισκέπτη, συρταριέρα, γραφείο εργασίας) του Τμήματος Ι του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή με συγκεκριμένες προδιαγραφές για εργονομία, ασφάλεια και αντοχή. Επίσης, ζητεί εγγύηση διάρκειας πολλαπλάσια του ενός έτους και πιστοποιητικά ελέγχου από αναγνωρισμένα εργαστήρια για τα εν λόγω είδη. Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες προδιαγραφές δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και μπορεί να οδηγήσουν σε ακατάλληλα προϊόντα, θέτοντας σε μειονεκτική θέση τους υποψήφιους που προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.


Ιστορικό Αναθεωρήσεων (Πιλοτική Εφαρμογή)

Σχετικά Έγγραφα

ΑΕΠΠ/174/2021

Η προσφεύγουσα εταιρεία με την προδικαστική προσφυγή της ζητά την ακύρωση της απόφασης της αναθέτουσας αρχής, η οποία έκανε αποδεκτές τις προσφορές των παρεμβαινουσών εταιρειών για το 1ο είδος της σύμβασης, που αφορά στην επείγουσα προμήθεια 1.500.000 τεμαχίων χειρουργικών μασκών *** με λάστιχο. Το αντικείμενο της σύμβασης εντάσσεται στον εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας για προστασία του προσωπικού των δημόσιων δομών, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι οι παρεμβαίνουσες δεν προσφέρουν χειρουργικές μάσκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πρόσκλησης και ότι τα προσφερόμενα προϊόντα τους στερούνται των απαιτούμενων πιστοποιητικών συμμόρφωσης, καθώς επίσης και ότι δεν πληρούν τις νομικές απαιτήσεις για κυκλοφορία στην εγχώρια αγορά ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα.


ΑΕΠΠ/565/2019

Η προσφεύγουσα επιδιώκει την ακύρωση της διακήρυξης του διαγωνισμού, ισχυριζόμενη ότι πολλές τεχνικές προδιαγραφές για τα είδη Α.1 (θερμοκοιτίδα), Α.2 (θερμοκοιτίδα ανοικτού/κλειστού τύπου) και Α.3 (νεογνικός αναπνευστήρας υψηλής συχνότητας) είναι παράνομες και ευνοούν συγκεκριμένα προϊόντα. Μεταξύ των αιτιάσεων περιλαμβάνονται: φωτογραφικές προδιαγραφές (π.χ. οθόνες συγκεκριμένων χαρακτηριστικών), απαιτήσεις που δεν προβλέπονται από πρότυπα (όπως συγκεκριμένες λειτουργίες αναπνευστήρα), και τεχνικές απαιτήσεις που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Η προσφυγή επισημαίνει ότι οι όροι εμποδίζουν την συμμετοχή προϊόντων με σήμανση CE, ζητώντας είτε ακύρωση είτε τροποποίησή τους.


ΑΕΠΠ/765/2018

Ο προσφεύγων αίτησε την ακύρωση της διακήρυξης του δημοσίου διαγωνισμού για την 'Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ΤΚ Κληματιάς', με εκτιμώμενη αξία 148.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Επικαλέστηκε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές (συμπεριλαμβανομένων προτύπων υγιεινής και ασφάλειας OHSAS 18001:2007) είναι φωτογραφικές και αποκλείουν ανταγωνιστικά προϊόντα, ισχυριζόμενος ότι οδηγούν σε μη έγκυρη διαδικασία. Η αναθέτουσα αρχή (Δήμος Ζίτσας) υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των όρων, επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και διεθνή πρότυπα.


ΕΑΔΗΣΥ/661/2023

Με την προδικαστική προσφυγή, ο προσφεύγων επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης της αναθέτουσας αρχής που εγκρίθηκαν τα πρακτικά αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής-τεχνικών και οικονομικών προσφορών, κατά το σκέλος που απορρίφθηκε η προσφορά του για συγκεκριμένα είδη του Τμήματος 7 του διαγωνισμού. Τα είδη αυτά αφορούν ιατρικά προϊόντα (π.χ. γάντια) που πρέπει να πληρούν ειδικά πρότυπα (όπως EN 455-1, EN 455-2, EN 455-3, EN 420, EN 374) και να έχουν πιστοποίηση CE. Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η απόρριψη της προσφοράς του ήταν παράνομη, καθώς τα προσφερόμενα προϊόντα πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές και οι αιτιολογήσεις της αναθέτουσας αρχής ήταν αόριστες ή αβάσιμες.


ΑΕΠΠ/1237/2019

Η προσφεύγουσα επιχείρηση ζητεί μέσω της προδικαστικής προσφυγής την ακύρωση ή τροποποίηση της απόφασης με αριθμό 164/2019 της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ανέδειξε την παρεμβαίνουσα ως προσωρινό μειοδότη του διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας, όπως γάντια από νιτρίλιο και γυαλιά ηλιακής προστασίας. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά προμήθεια ειδών ασφαλείας και προστασίας για τους εργαζόμενους, με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. αντοχή γαντιών EN 388, 3-1-2-2 ή κλίμακα γυαλιών 5_2/5_2.5). Η προσφυγή καταθέτει ότι τα προϊόντα της αντιπάλου δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις (π.χ. γυαλιά 5_3.1 αντί για 5_2), ζητώντας τον δικό της διορισμό ως προσωρινός αναδόχος.


ΑΕΠΠ/255/2021

Η προσφεύγουσα με την προδικαστική προσφυγή της αίτησε την ακύρωση της απόφασης της αναθέτουσας αρχής υπ’ αριθμ. 30/θέμα 53ο/26.11.2020, η οποία απέρριπτε την προσφορά της για τα είδη με α/α 2 (Μάσκα Αναπνευστικής Προστασίας τύπου FFP2), 3 (Μάσκα Αναπνευστικής Προστασίας τύπου FFP3) και 4 (Προστατευτική ολόσωμη φόρμα ΤΥΠΟΥ TYVEK). Το αντικείμενο της σύμβασης ήταν η προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για τις ανάγκες της αναθέτουσας αρχής, με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές για κάθε είδος, οι οποίες αφορούσαν σε πρότυπα συμμόρφωσης (π.χ. EN 14683:2005 για τις μάσκες και EN 14325:2001 για τις φόρμες). Η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε ότι τα ζητούμενα πρότυπα ήταν εσφαλμένα ή ανεφάρμοστα για τα συγκεκριμένα προϊόντα.


ΑΕΠΠ/272/2018

Η προσφεύγουσα εταιρία ασκεί Προδικαστική Προσφυγή κατά της Διακήρυξης υπ’ αριθμ. 2/2018, επιδιώκοντας την ακύρωση ορισμένων τεχνικών προδιαγραφών που θεωρεί παράνομες. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι οι προδιαγραφές για διαφορετικές κατηγορίες χειρουργικών ραμμάτων (π.χ. απαιτήσεις σύνθεσης βελονών από συγκεκριμένα κράματα ή χρόνων απορρόφησης) υπερβαίνουν τα εναρμονισμένα πρότυπα και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, αποκλείοντας αντισυμβατικά προϊόντα. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια ραμμάτων (CPV 33141126-9), με προϋπολογισμό €115.573,35 (χωρίς ΦΠΑ), για το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, με διάρκεια 1 έτος και δυνατότητα παράτασης 6 μηνών.


ΑΕΠΠ/988/2019

Η προσφεύγουσα επιδιώκει την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 35/2019 Διακήρυξης, η οποία προκήρυξε ανοιχτό, ηλεκτρονικό διαγωνισμό άνω των ορίων για την ανάθεση της «Προμήθειας Εξοπλισμού Μ.Ε.Ν.» (Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών) με συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη 298.387,03€. Ισχυρίζεται ότι οι προδιαγραφές της διακήρυξης ευνοούν συγκεκριμένες εταιρείες, ιδίως για εξοπλισμό όπως θερμοκοιτίδες νοσηλείας, φορητές θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες νεογνών, συστήματα CPAP και παροχής μονοξειδίου αζώτου. Αναφέρει ότι οι τεχνικοί όροι αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα μοντέλα εταιρειών, αποκλείοντας άλλους προμηθευτές, παρόλο που τα δικά τους προϊόντα πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας (CE). Παραπέμπει σε διατάξεις του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου για τη διαφάνεια και την ισότιμη προσβασιμότητα στις δημόσιες συμβάσεις.


ΑΕΠΠ/838/2018

Η προσφεύγουσα ζητεί την ακύρωση ορισμένων όρων της διακήρυξης που αφορούν τεχνικές προδιαγραφές για μηχανήματα τεχνητού νεφρού αιμοδιήθησης. Ειδικότερα, προσβάλλει τους όρους που απαιτούν τα αναλώσιμα υλικά (αρτηριοφλεβικές γραμμές, φύσιγγες σκόνης διττανθρακικών) να μην καλύπτονται από εργοστασιακό απόρρητο κατασκευής. Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι αυτοί οι όροι περιορίζουν τεχνητά τον ανταγωνισμό, καθώς αποκλείουν νομικά προϊόντα που προστατεύονται από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, παρόλο που είναι πλήρως συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και φέρουν σήμανση CE. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συγκεκριμένα 5 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού αιμοδιήθησης με συνολικό προϋπολογισμό 445.500 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). Η προσφεύγουσα θεωρεί ότι οι όροι ευνοούν συγκεκριμένους κατασκευαστές και εμποδίζουν την ισότιμη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.


ΑΕΠΠ/6/2021

Προμήθεια και εγκατάσταση οδοντιατρικών συγκροτημάτων....Επειδή, σε κάθε περίπτωση, αβασίμως υποστηρίζει η προσφεύγουσα ότι αυθαίρετα η αναθέτουσα αρχή απαιτεί πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας από τους προμηθευτές καθώς έχει τη διακριτική ευχέρεια να απαιτεί πρότυπα διασφάλισης ποιότητας τα οποία κρίνονται με βάση το αντικείμενο της σύμβασης και την αρχή της αναλογικότητας, ως κριτήρια επιλογής. Εξάλλου, βασίμως υποστηρίζει η προσφεύγουσα ότι το ISO 9001:2015 είναι γενικότερης εφαρμογής ενώ το ISO 13485:2016 αφορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ωστόσο, είναι δυνατόν να απαιτηθούν και τα δύο (βλ.https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:13485:ed-3:v1:en:sec:B). Περαιτέρω, ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι εφόσον τα προϊόντα διαθέτουν CE και κριτήριο ανάθεσης αποτελεί η χαμηλότερη τιμή η αναθέτουσα αρχή δεν δύναται να απαιτεί περαιτέρω τεχνικές προδιαγραφές καθώς και ότι μόνο το CE και οι αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή πρακτική διανομής ιατροτεχνολογικών προίόντων είναι υποχρεωτικές, ερείδεται επί της εσφαλμένης προϋπόθεσης ότι η αναθέτουσα αρχή δεν δύναται βάσει του θεσμικού πλαισίου να απαιτεί πρότυπα διασφάλισης ποιότητας από τον προμηθευτή και κατασκευαστή ιατροτεχνολογικών  προϊόντων και, ως εκ τούτου, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος. Σύμφωνα δε με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 82 του Ν.4412/2016, οι αναθέτουσες αρχές δύνανται να απαιτούν πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας που, ανεξαρτήτως των όσων προβλέπει η Διακήρυξη, αποτελούν κριτήρια επιλογής των οικονομικών φορέων που καταδεικνύουν την τεχνική ικανότητα του οικονομικού φορέα να εκτελέσει τη σύμβαση και όχι επιπλέον τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τα απαιτούμενα είδη (βλ. Δημήτριος Γ. Ράικος, Ευαγγελία Γ. Βλάχου, Ευανθία Κ. Σαββίδη, Δημόσιες Συμβάσεις Ν. 4412/2016 Ερμηνεία κατ΄ άρθρο. Σχετικές διατάξεις – Νομολογία, σελ. 805-506, Ε. Βλάχου και απόφαση ΑΕΠΠ 863/2018).